< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Terrortámadás Mumbaiban: több mint húsz halott, több mint száz sérült

| Mobile | RSS

Terrortámadás Mumbaiban: több mint húsz halott, több mint száz sérült

Szerda este három detonáció történt az indiai kereskedelmi főváros, Mumbai sűrűn lakott negyedeiben. A hatóságok egyelőre nem tudják biztosan, kik állnak a szerdai robbantás hátterében, azt azonban bizonyosra veszik, hogy terrortámadás történt. A merényleteket követően olyan hírek keltek szárnyra, hogy szerdán van a három évvel ezelőtti, 170 halálos áldozatot követelő mumbai mészárlás egyik elkövetőjének a születésnapja.

A Reuters hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy legalább három ember meghalt a robbantás sorozatban – más források szerint pedig több mint száz ember megsérült. A számok azonban folyamatosan emelkednek, a brit Guardian már húsz halálos áldozatról tud. Az egyik robbantásra a Zaveri piacon került sor, a másikra az Operaház üzleti negyednél, míg a harmadik detonáció a város déli részén következett be. Az indiai belügyminisztérium szerint terrortámadásra került sor.

A hatóságok egyelőre nem tudják biztosan, kik állnak a szerdai robbantás hátterében – egyelőre egyetlen egy csoport sem vállalta a felelősséget. Azt viszont elmondták a BBC szerint, hogy ma van a születésnapja Mohammed Adzsmal Amir Kaszabnak. Ő a 2008-as mumbai mészárlást elkövető, 10 fős terrorcsoport egyetlen túlélője. Akkor 170 ember vesztette életét a merényletben. Az Outlook Magazine mumbai kirendeltsége szerint azonban ez az információ nem feltétlenül igaz.

A helyi NDTV szerint a kormány az indiai iszlamistákat gyanúsítja a támadással. Egy ilyen szervezet az Indiai Mudzsádhidok nevű terrorcsoport, amelyet az NDTV a pakisztáni iszlamista Laskar-e Taiba helyi szárnyaként mutatott be 2008-ban. A csatorna szerint utóbbi csoport állt a 2008-as mumbai merényletek hátterében.

A támadás egyik helyszíne.

A Zaveri piacon a detonáció a helyi beszámolók szerint egy ékszerüzletben történt. A város déli részén egy buszmegállóban robbantottak. Az Operaház negyedben egyelőre nem határozták meg a támadás pontos helyszínét, annyit azonban tudni, hogy többnyire zsúfolt kerületről van szó.

Az alábbi videót a Guardian publikálta – a brit lap szerint az egyik szemtanú rögzítette telefonjára a robbantást követően. Figyelem! Sokkoló felvétel!

Mase Rahman helyi lakos a brit Guardiannak elmondta, hogy az utcákat a robbantás után az indiai titkosszolgálat és a helyszínelők lezárták. Úgy tudja, hogy legtöbben a piacon, valamint az üzleti negyedben sérültek meg. A Zaveri piac egyébként közel van a rendőrkapitánysághoz és már többször, 1993-ban és 2002-ben is robbantottak itt terroristák. Rahman szerint a szerdai támadáshoz a pokolgépet egy elektromos mérődobozba rejtették el. A helyi lakos szerint a harmadik robbantásra a Dadar Vasútállomáson került sor. Hozzátette, egy helyi militáns párt vezetője, Manohar Joshi azt mondta: „nincs jó üzenete” a támadásnak.

Egy másik szemtanú, Aagam Doshi, aki az Operaháznál nézte végig a támadást azt írta a Guardiannek: „hatalmas, fülsüketítő robbanás volt. Az egész épület megremegett, az üvegek betörtek. Amikor kiléptem, mindent fekete füst borított, mindenfelé vért és holttesteket láttam. Olyan is volt, akinek nem volt se keze, se lába”.

Milend Deora képviselő sajtótájékoztatót tartott Mumbaiban és megismételte azt, amit 2008-ban is mondott a merényleteket követően. Arra kérte az embereket, hogy ne fogadjanak el minden hírt tényként, és igyekezzenek megőrizni a nyugalmukat. (Ezzel párhuzamosan a kormány bejelentette, hogy már 13 halottról tud, és 81 sebesültről.)

A helyi Press Trust hírügynökség szerint Kalkuttában, valamint Mumbai környezetében is vörös riadót rendeltek el a hatóságok. A rendőrség szerint fokozottan ellenőrzik a vasútállomásokat, metrókat, repülőtereket, szállodákat és az egyéb forgalmas csomópontokat.

A 2008-as hírhedt mumbai merényletek előtt utoljára 2006-ban került sor terrortámadásra. Akkor hét vonaton robbantottak, a hatóságok szerint iszlamista terroristák – az akcióban több mint 180 ember életét vesztette és több százan megsebesültek. 2003-ban négy támadásban 52 ember vesztette életét, 1993-ban pedig 257 ember meghalt és 700-an megsebesültek, miután tucatnyi bomba robbant városszerte. Az 1993-as támadással muszlim alvilági csoportokat vádoltak.

forrás:atv.hu / ml

Leave a Reply 555 megnézve, 1 alkalommal mai nap |