< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: A Louvre nem adja a Mona Lisát // Le Louvre est la Joconde ne donne pas

| Mobile | RSS

A Louvre nem adja a Mona Lisát // Le Louvre est la Joconde ne donne pas

2011. július 15. | hozzászólás | Kultúra

Kultúrháborúnak minősítette a sajtó, hogy Firenze kérésére Párizs nem adja kölcsön a Mona Lisát Leonardo da Vinci olaszországi életmű kiállításához.

Kultúrháborúnak minősítette a sajtó, hogy Firenze kérésére Párizs nem adja kölcsön a Mona Lisát. Olaszországban átfogó életmű kiállítást rendeznek Leonardo da Vinci alkotásaiból, s ehhez kérték a kép időszaki kikölcsönzését. Az olaszok a Louvre bejárata elé fizetett munkatársakat állítanak, hogy aláírást gyűjtsenek az ügy érdekében. A Közelről című műsorban a hírről, és a festményt övező legendákról beszélgetett Pócs Dániel művészettörténésszel Ács Gábor.

Leonardo festményeit nem nagyon szokták utaztatni, a Mona Lisa például a hetvenes évek óta nem hagyta el a Louvre épületét, mondta Pócs Dániel. A múzeum arra hivatkozik, hogy a festmény rossz állapotban van, ezért nem szállítható. A vászonképek valóban jobban bírják az utaztatást, de ilyen méretű és korú – XVI. század eleji – táblaképeket is szoktak utaztatni. Az a veszély azonban fennáll, hogy a fatábla lécei elmozdulhatnak, s így lepereghet a festék.

Leonardo Mona Lisáját különös aura veszi körül, több mint csupán egy reneszánsz portré, ikonná vált. A rejtélyes nőalak arcképét legendák és titokzatos történetek övezik. Több mint száz évvel ezelőtt egy olasz hazafi el is lopta, hogy a festmény, mely az itáliai művészet egyik legfontosabb alkotása, visszakerülhessen hazájába.
forrás:mr1

Guerre déclarée culture par la presse, à la demande de Florence à Paris ne prête pas la Joconde de Léonard de Vinci exposition des œuvres de la vie italienne.

Guerre déclarée culture par la presse, à la demande de Florence à Paris ne prête pas la Joconde. L’Italie a organisé une exposition complète de la vie, les oeuvres de Léonard de Vinci, et lui demanda d’emprunter une image périodiques. Les Italiens en face de l’entrée au Louvre payées membres du personnel mis à recueillir des signatures dans la cause. Une. Gros plan sur l’émission de nouvelles et légendes entourant l’art de peinture historien Daniel Pócs conversation avec Gabor Acs

Tableaux de Léonard ne sont pas en mesure de voyager très souvent induisent, comme la Joconde des seventies n’avait pas quitté le bâtiment du Louvre, a déclaré Daniel Pócs. Le musée affirme que la peinture est en mauvais état et donc ne sont pas disponibles. L’image est vraiment mieux tolérer le voyage, mais cette taille et l’âge – XVI. siècle – plaque d’impression des images ont tendance à voyager. Le danger existe, cependant, de mesure jusqu’à des plaques à se déplacer, de sorte que le lepereghet peinture.

Leonardo Mona Lisáját aura étrange entouré de plus d’une portraits de la Renaissance simple, iconique. Le mystérieux personnage du portrait d’une femme est entourée par la légende et les histoires de mystère. Plus d’une centaine d’années, un patriote italien peut être volé, que la peinture, qui est l’une des œuvres les plus importantes de l’art en Italie, en revenant dans sa patrie.
Source: MR1

Leave a Reply 282 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: