< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Megfékezték az erdőtüzét a horvátországi Brac-szigeten

| Mobile | RSS

Megfékezték az erdőtüzét a horvátországi Brac-szigeten

2011. július 17. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Vasárnapra virradó éjszaka sikerült megfékezni az erdőtüzet a horvátországi Brac-szigeten, ahol mintegy négyezer hektáros területen pusztítottak a lángok, lakott területeket is veszélyeztetve – közölte a horvát katasztrófavédelmi szervezet (DUZS) vasárnap.

Éjszakára már sikerült elfojtani a lángokat és füst sem terjengett, de a sziget nyugati felén továbbra is mintegy 300 tűzoltó dolgozik az utómunkálatokon. Arra is számítanak, hogy délután várhatóan ismét feltámadó erősebb szél újragyújthatja a tüzet a sziget belső, nehezen megközelíthető területein.

Szlanyinka Anna, spliti magyar konzul az MTI érdeklődésére vasárnap elmondta: a térségben nyaraló magyarok közül nem jelentkezett senki, hogy baj érte volna az erdőtűz kapcsán. Beszélt egy Bracon lévő magyar apartmantulajdonossal, aki arról számolt be, hogy a turistákat nem zavarta a tűz és a vele járó füst, ami amúgy sem a tengerpartot, hanem a sziget belső területeit érintette.

Brac nyugati részén, a Blaca-öbölben csütörtökön délután lángolt fel az erdő, s a tűz összesen mintegy négyezer hektáros területet pusztított el. Fenyőerdő, aljnövényzet, valamint olajfa- és szőlőültetvények váltak a lángok martalékává. A lángokkal szembeszálló több száz tűzoltót tíz légi jármű és tűzoltóhajó is segítette.

Több települést is megközelített a tűz, ezért biztonsági okokból már csütörtök éjjel 250 embert – többségében turistákat – kitelepítettek, de végül egyetlen épületben sem esett kár és senki sem sérült meg.

A horvát közszolgálati televízió (HRT) vasárnapi híradása szerint az évtized legnagyobb erdőtüze tombolt Bracon, ami miatt egy 35 kilovoltos villamos távvezetéket is ki kellett kapcsolni. A szigeten ideiglenesen berendezett védelmi központot és a tűz által érintett településeket vasárnap felkeresi Jadranka Kosor horvát miniszterelnök.
forrás:népszavaonline

Leave a Reply 324 megnézve, 1 alkalommal mai nap |