< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: 146 milliárd euróval támasztják meg és fel Görögországot

| Mobile | RSS

146 milliárd euróval támasztják meg és fel Görögországot

AZ EU és az IMF 109 milliárd eurót dob össze, a magánszektor átütemezéssel és kamatcsökkentéssel további 37 milliárdot biztosít Görögországnak. Azt azonban világossá tette az Unió, hogy ez egyszeri akció, és mindenki kösse fel a fiskális gatyát.

Megállapodtak az euróövezet tagországainak állam- és kormányfői a Görögországot segítő újabb nemzetközi programról, illetve z uniós pénzügyi válságkezelési lehetőségek bővítéséről. Mint Herman Van Rompuy, az Európai Unió állam- és kormányfői tanácsának elnöke fogalmazott, a 17 érintett EU-tagország és az uniós intézményrendszer vezetői olyan döntéseket hoztak, amelyek növelik a görög államadósság fenntarthatóságát, csökkentik az adósságválság kiterjedésének veszélyét más országokra, és javítják a válságkezelés lehetőségeit az eurózónában.

A közös zárónyilatkozat szerint Görögország számára összesen 109 milliárd euró többletfinanszírozást jelent az új nemzetközi támogatási program. A programban az Európai Unió intézményei mellett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is rész vesz. Ezt az összeget fejeli meg a magánszektor “önkéntes” részesedése, ami hároméves távlatban eléri a 37 milliárd eurót. A résztvevők az adósság egy részének piaci visszavásárlására is számítanak, ennek értéke csütörtök esti számítások szerint meghaladhatja a 10 milliárd eurót. Megállapodtak abban is, hogy a hitelprogramokban alkalmazott kamatok a jelenlegi 4,5 százalékos szintről 3,5 százalékra csökkennek, a futamidő pedig 7,5 évről legalább a duplájára, 15 évre emelkedik.

Az új intézkedéscsomag kiegészíti azt a három évre szóló, már futó hitelezési programot, amelynek keretében az EU, az euróövezet tagországai és az IMF összesen 110 milliárd euróval segítik Görögországot. Van Rompuy és José Manuel Barroso európai bizottsági elnök az ülés után hangoztatták annak fontosságát, hogy Görögország tartsa magát pénzügyi konszolidációs programjához. A görög miniszterelnök, Jeórjiosz Papandreu erre ismételten ígéretet téve azt emelte ki, hogy a mostani lépéseknek köszönhetően láthatóvá vált egy olyan út, amelynek során a görög nép vállát nyomó terhek is enyhülhetnek.

Valamennyi nyilatkozó, köztük Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke is hangoztatta, hogy a Görögország számára kidolgozott program egyszeri és kivételes, nem vonatkozik más országokra és jövőbeni problémákra. A zárónyilatkozatban ugyanakkor minden más euróövezeti tagállam vezetője “ünnepélyesen megerősítette hajíthatatlan eltökéltségét” arra, hogy országa teljes egészében teljesíti a pénzügyi konszolidáció és a szerkezeti reformok terén tett vállalásait.

A Görögország mellett uniós támogatásban részesülő két másik euróövezeti ország, Portugália és Írország vezetői az ülés után szintén úgy értékelték, hogy helyzetükön könnyítettek a találkozón született döntések, mindenekelőtt a kamatcsökkentés és a hitelek futamidejének meghosszabbítása. Pedro Passos Coelho és Enda Kenny külön méltatták az euróövezet összetartását is.

A résztvevők jelezték azt is, hogy a jövőben még rugalmasabbá válik az uniós stabilitási támogatási mechanizmus. Ez azt is jelenti, hogy immár nemcsak a közvetlenül hitelre szoruló országokban vehető igénybe, és új tevékenységek is finanszírozhatók lesznek belőle, így például bankok feltőkésítése. Méltatták a résztvevők a most született döntések hosszabb távra szóló és átfogó jellegét is. Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök például úgy fogalmazott, hogy egy “európai valutaalap” megteremtését indították el. Angela Merkel német kancellár szerint két területen, a görög adósság kezelésében és a versenyképesség javításában is jelentősen sikerült előrelépni.

forrás:atv/MTI

Leave a Reply 295 megnézve, 1 alkalommal mai nap |