< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Balhé lesz a Szigeten? Bajban vannak a rendőrök //Sting sarà sull’Isola? Guai con la polizia

| Mobile | RSS

Balhé lesz a Szigeten? Bajban vannak a rendőrök //Sting sarà sull’Isola? Guai con la polizia

2011. július 23. | hozzászólás | Életképek/bulvár

“Sok ezer olyan külföldi antifasiszta lesz a rendezvényünkön, akik ahhoz vannak szokva, hogy örömmel ütköznek meg a szélsőjobboldallal” – mondta Gerendai Károly a hvg.hu-nak azzal kapcsolatban, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistái a Sziget Fesztiválon akarnak tüntetni. Jogvédők szerint azonban csak törvénytelenül lehetne megakadályozni, hogy a Sziget Fesztivál területén demonstráljanak, mert az engedélyük szabályos. A helyzetre a rendőrségnek kell megoldást találnia.

“Lehet nem szeretni a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat (HVIM), de jogszerűen jártak el, amikor a tüntetést bejelentették a rendőrségen. Márpedig akkor, amikor bejelentették, a Sziget Fesztivált szervező cégnek nem volt sem területfoglalási engedélye, sem ahhoz tartozó bérleti szerződése” – mondta a hvg.hu-nak Szigeti Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet munkatársa annak kapcsán, hogy a Toroczkai László és Zagyva Gyula jobbikos országgyűlési képviselők nevével fémjelzett szélsőjobboldali szervezet, a HVIM a Sziget Fesztivál helyszínén, a rendezvénnyel egy időben jelentett be tüntetést – a benzináremelés ellen.

A TASZ álláspontja az, hogy mivel a demonstráció bejelentésének időpontjában a fesztivál helyszínére nem volt megkötött bérleti szerződése senkinek, az közterületnek minősült, így a rendőrség nem is tehetett mást, mint hogy tudomásul vette a tüntetés bejelentését. “Az önkormányzat által a Sziget Fesztivál megrendezéséről utóbb kötött szerződés nem lehet akadálya a tüntetés megtartásának” – vélik a jogvédők.

A felelősség az önkormányzaté

Szigeti Tamás szerint a politikai és a polgári jogi felelősség az önkormányzatot terheli, amiért nem figyelmeztette a Sziget Kft.-t, hogy akkor és ott demonstráció lesz. Magyarul: ha a rendezvényszervező cégnek a tüntetésből kifolyólag bármilyen kára keletkezik, azt az önkormányzatnak kell megtérítenie.

“Mi ott a szerződésünk értelmében jogszerűen egy rendezvényt fogunk tartani, ahol közbiztonsági okokból képtelenség beengedni a tüntetőket” – nyilatkozta a hvg.hu-nak Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál főszervezője.

“A rendőrségnek nyilván az a dolga, hogy biztosítsa a tüntetők jogait, de ne a mi kárunkra! Ha erre ki tud találni a rendőrség valamilyen megoldást, annak örülök. De egyelőre nem látjuk, hogy mi erre a megnyugtató megoldás. Mi biztos, hogy nem fogjuk veszélyeztetni sem a látogatóinkat, sem a tüntetőket azzal, hogy összeeresztünk egy alapvetően szélsőjobbos nézeteket valló közeget egy alapvetően antifasiszta közeggel. Sok ezer olyan külföldi antifasiszta lesz a rendezvényünkön, akik ahhoz vannak szokva, hogy örömmel ütköznek meg a szélsőjobboldallal” – mondta Gerendai Károly.

Nem csak bulizni vágyók csoportosulhatnak majd a nagyszínpadnál a Szigeten, hanem “nemzeti érzelmű” ifjak is
Fotó: Hernádi Levente
A főszervező egyértelművé tette: a rendezvényre a tüntetőket semmiképpen sem engedik be, csak akkor, ha kifizetik a belépőjegyet. De akkor is csak szórakozni mehetnek a Szigetre, a házirendet betartva – tüntetni nem. Közölte azt is, hogy a rendezvény biztosítása miatt a Sziget Kft. amúgy is konzultál a rendőrséggel, de a tüntetés ügyében nem, mert ebben nincs hatáskörük.

A labda így az önkormányzatnál és a rendőrségnél van. A TASZ szerint a rendészeti kérdések megoldása – tehát az, hogy milyen módon jussanak be a tüntetők a jogszerűen lefoglalt területre – a rendőrség, és nem a Sziget Kft. kötelezettsége. Emellett persze a demonstrálókat is együttműködési kötelezettség terheli a tüntetés biztosításával kapcsolatban.

“Annak technikai megoldásában, hogy a tüntetők gyülekezési jogának gyakorlása és a kulturális rendezvény zavartalansága biztosítva legyen, a szervezőknek együtt kell működniük a rendőrséggel” – véli a TASZ. Szigeti Tamás ehhez hozzátette: a tüntetők nem “stipi-stopi” alapon foglalhatnak helyet a Szigeten belül, és ingyensör sem jár nekik – csak a részükre kijelölt helyen tartózkodhatnak.

forrás:google

Sting sarà sull’Isola? Guai con la polizia

“Molte migliaia di stranieri antifascisti avranno una festa, le persone che sono abituati a quella faccia felice di estrema destra” – ha dichiarato Charles Gerendai hvg.hu ha circa 64 attivisti di Gioventù della contea Movimento vuole mostrare il Sziget Festival. Difensori, però, non poteva che essere illegali per evitare che il Sziget Festival in demonstráljanak perché la regolare licenza. La situazione per la polizia per trovare una soluzione.

“Io non amo il 64 Movimento Giovanile County (HVIM), ma legalmente hanno agito quando la protesta è stata annunciata alla polizia Tuttavia, quando è stato annunciato presso la società organizzatrice Sziget Festival non aveva né il permesso di prenotazione dello spazio, ne affitta correlati.” – Ha detto il hvg.hu ‘s Island Thomas alla Società Civil Liberties Union (compiti), un legale personale di un’organizzazione umanitaria in relazione al Laszlo Toroczkai Zagyva Gyula jobbikos parlamentari contraddistinti dalla destra organizzazione, la HVIM il Sziget Festival, l’evento allo stesso tempo segnalato in segno di protesta – contro l’aumento dei prezzi del carburante.

Il HCLU è che dopo l’annuncio del sito dimostrazione, al momento del festival non è stato stipulato il contratto di locazione a chiunque nelle aree pubbliche sono stati considerati, per cui la polizia non ha fatto nulla di più notato l’annuncio della protesta. “Contratto del governo con Island Festival megrendezéséről poi non può impedire lo svolgimento di manifestazioni” – è considerato il difensori.

La responsabilità del governo locale

Thomas, la responsabilità politica e civile dell’isola, si trova con il governo per non aver avvertito il Ltd. Island, a voi e ci saranno dimostrazioni. Ungherese: se la società di gestione degli eventi di eventuali danni tüntetésből motivo si verifica, il comune deve pagare.

“Siamo legalmente in forza dei contratti sarà un evento in cui ragioni di sicurezza pubblica, l’incapacità di lasciare i manifestanti,” – ha detto il Gerendai hvg.hu Charles, principali organizzatori del Festival Sziget.

“La polizia, ovviamente, la cosa da garantire che i diritti dei manifestanti ‘, ma non tra le braccia! Se questo è si può pensare della polizia in una soluzione, è un bene. Ma noi non vediamo ciò che questa soluzione confortante. Certamente non metteranno a repentaglio sia i visitatori o manifestanti che con le grondaie erano un essenzialmente di estrema destra medio fedi è un mezzo essenzialmente antifascista Molte migliaia di stranieri antifascisti avranno una festa, le persone che sono abituati a quella faccia felice di estrema destra. “- ha detto Gerendai Carlo.

Non solo coloro che cercano di partito e poi il grande csoportosulhatnak színpadnál l’isola, ma “sentimento nazionale” troppo giovane
Foto: Levente Hernadi
I principali organizzatori messo in chiaro: gli eventi delle proteste in alcun modo essere ammessi solo se pagano il biglietto. Ma è ancora divertente basta andare all’Isola, mantenendo la politica – non incluso. Mi ha anche detto che a causa dell’evento per garantire il Ltd Isola si consulta con la polizia, comunque, ma la dimostrazione non importa, perché in alcuna giurisdizione.

La palla è dunque l’autorità locale e la polizia. HCLU in base alle questioni di applicazione della legge – è così che i manifestanti di entrare nella zona legittimamente sequestrati – polizia, non l’obbligo di Sziget Kft.. Tuttavia, vi è anche il co-demonstrálókat obbligo in connessione con le manifestazioni.

“La soluzione tecnica dei manifestanti di esercitare il diritto di riunione e degli eventi culturali per assicurare liscio, gli organizzatori dovrebbero cooperare con la polizia” – dice il HCLU. Thomas Island, ha aggiunto: non i manifestanti ‘”base Stipe-stop può, sull’isola all’interno della birra gratis e non li ottiene – solo soggiorno nel luogo designato per loro.

fonte: google

Leave a Reply 671 megnézve, 1 alkalommal mai nap |