< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Robbantás Oslo kormányzati negyedében, vérfürdő egy ifjúsági táborban

| Mobile | RSS

Robbantás Oslo kormányzati negyedében, vérfürdő egy ifjúsági táborban

Oslóban ismeretlen eredetű robbanás történt pénteken a kormány épületénél: heten meghaltak, sok személy válságos állapotban van. Nem sokkal később egy norvég ifjúsági táborban kezdődött lövöldözés, ahol legkevesebb nyolcvannégy ember életét vesztette.

Tizenöt sérültje (2 közülük nagyon súlyos) és 7 halottja van a norvég főváros kormánynegyedét megrázó, eddig ismeretlen eredetű robbanásnak, több vérző ember fekszik az utcán. A kormányszóvivő Hans Kristian Amundsen annyit mondott, hogy ez a péntek általános szünnap volt, így az irodák nem voltak olyan zsúfoltak, mint általában lenni szoktak. A hírek szerint a robbanás több kormányépületet megrongált, köztük a Jens Stoltenberg miniszterelnök irodáját.

A robbanás a 17 emeletes épület legtöbb ablakát összezúzta, betörte, az olajügyi minisztérium épületében pedig tűz ütött ki. Egyébként a Dagsbladet című lap szerint épp a tárca felrobbantása volt a cél. A Reuters tudósítója nyol sebesültet számolt. Az NTB norvég hírügynökség tudósítása szerint a kormányfő biztonságban van, de az utcán némi pánik uralkodik (lásd: a következő videót).

“Rémálom Norvégia számára”

A miniszterelnök, néhány órával a robbantást követően egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a halottak közül többet is ismert, hiszen kormánytisztviselők voltak. Jens Stoltenberg nemzeti tragédiának nevezte a történteket, mely szerint egy „rémálomra hasonlít” Norvégia számára. A miniszterelnöknek egyébként meghívása volt az ifjúsági táborba is, de otthon maradt. „A fiatalok paradicsoma pokollá változott”- kommentálta az eseményeket, majd elmondta, hogy túl korai lenne még a támadás lehetséges motívumairól beszélni.

Ez egy masszív robbanás volt, amelyik végig visszhangzott az egész fővároson, mondta a norvég Vöröskereszt kommunikációs igazgatója, akinek meglehetősen közel van az irodája a robbanás helyszínéhez. (Egy, a BBC-vel e-mailező Erik nevű ember szerint a detonációt Oslón kívül négy kilométerre is lehetett hallani.) Ole Tommy Pedersen szemtanú egy buszmegállóban álldogált, úgy száz méterre a detonációtól. Három vagy négy sérültet hoztak cipeltek ki az épületből a robbanás után, mondta a férfi.

Nincsenek norvég terroristák?

A rendőrség nem kommentálta az eseményeket. A BBC-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint egyelőre nehéz megmondani, hogy mi történhetett, annyi biztos, hogy nem egy hazai norvég terroristacsoport felel a merényletért (merthogy ilyen nincs), legfeljebb egy-egy al-Kaida kapcsolatot tartóztatnak le újra és újra az északi országban. A BBC egyik norvég tudósítója szerint voltak problémái Norvégiának az utóbbi időben neonáci csoportokkal, de azt feltételezték, hogy ezek nagyrésze felszámolásra került és nem jelentenek komoly fenyegetést a társadalom számára. Mint ismeretes, a VG című norvég lap szerint a robbantó szélsőjobboldali nézeteket vallott.

Gyakorlatilag ezen a szálon indult el Peter Beaumont, az Observer külpolitikai rovatvezetője is, aki arról beszél, hogy az al-Kaida kemény magja, illetve a “frencsájz” szervezetek – például a különösen aktív jemeni, amelyiknek vezetőjét most tartóztatták le – állhat a merénylet mögött. Persze szerinte joggal adódik a kérdés, hogy miért épp Norvégia a célpont. Szerinte három tényező adhatja ki a választ. Egyrészt Amerika és Nagy-Britannia megszigorította fő- és nagyvárosai védelmét, így Osló kívánatosabb lehet, mint puhább célpont. Másrészt Norvégiában 2006-ban újranyomták a Mohamed prófétát gúnyoló dán karikatúrákat. Harmadrészt egy norvég ügyész a múlt héten terrorizmussal vádolt egy iraki születésü papot.

Ám nemcsak az elkövetők kiléte bizonytalan, hanem a biztonsági helyzet is, ugyanis egy Carl Kleberg nevezetű újságíró azt írja a twitteren, hogy a rendőrség megállította a Norway’s Aftenposten riporterét, mondván: még két bomba van, de egyelőre nem lehet tudni hol. A rendőrség először hivatalosan annyit közölt eddig, hogy nagyerejű bomba robbant, majd egy vagy több robbanásról írt, végül pedig odáig jutott, hogy tényleg lehet egy bomba még valahol. Annyi azonban immár biztosnak tűnik, hogy az olajügyi minisztériumba hajtottak egy olyan autóval, melyben pokolgép lapult.

80 halott az ifjúsági táborban

Miközben pedig a főváros még magához sem tért a sokktól, kiderült, hogy újabb merényletet hajtottak végre – mégpedig a norvég Munkáspárt ifjúsági táborában Utoya szigetén, ahol -a legújabb adatok szerint – nyolcvan emberrel végzett a gyilkos. Egy szemtanú szerint egy rendőrtisztnek álcázott ember kezdett lövöldözni a politikai konferencián, amin 700 ember vett részt. (És ahova egyébként a miniszterelnököt is várták, ám ő otthon töltötte az időt, így mindkét merényletet sértetlenül megúszta.) A lövések hirtelen dördültek, mindenki kiabálni, futni kezdett, majd próbált elbújni. A rendőrök rohamcsapatai helikopterről ugrottak a szigetre, és azonnal tűzharcba bocsátkoztak a támadóval, majd rövid úton letartóztatták.

„Üvöltött, hogy mind meghalunk”

Az egyik fiatal úgy élte túl a támadást, hogy körbepakolta magát holttestekkel. Adrian Pracon a CNN-nek mesélt a borzalmakról. „Éreztem a leheletét, hallottam a csizmájának a zaját”- elevenítette fel a történteket kórházi szobájából a fiatal, aki szerint megengedték a rendőrnek öltözött férfinak, hogy odajöjjön közéjük és beszéljen a fiatalokból álló csapatnak. Ekkor kezdett lövöldözni, mesélte Pracon, amitől pánik és káosz tört ki, sokan menekültek, de néhányan pont a férfi felé mentek, mert azt hitték, hogy gyakorlatozás zajlik. Sokan, akik a part felé futottak, a vízbe vetették magukat, hogy három-négy mérföldet ússzanak a szárazföld felé. Mások kövek és bokrok mögé bújtak, vagy fákra másztak fel, hogy lövöldözés elől meneküljenek, mesélte a fiú. Az ámokfutó üldözte a vízbe ugrókat is, és azt kiáltotta, hogy le fogja lőni őket. „5, vagy 7 méterre feküdhettem tőle, amikor elkezdett kiabálni, hogy mindenkit megöl és, hogy mindannyiunknak meg kell halnunk”, tette hozzá a túlélő.

Mindenesetre az összehangoltnak tűnő támadások miatt a kormányzat terrorszervezetet gyanít a háttérben (és szemtanúk szerint a hadsereget is kivezényelték Oslo környékén.) És fel is tűnt egy szervezet – a Globális Dzsihád Segítői nevezetű társaság azt az üzenetet posztolta a neten, miszerint ez csak az első reakció arra, hogy Norvégiában is megjelentették a prófétát gyalázó karikatúrát. A Globális Dzsihád segítői már májusban hallattak magukról, amikor vezetőjük Abu Szulejmán al-Nasszer dzsihádista fórumokon arra biztatott nemzetközi terroristákat, hogy indítsanak szent háborút a cionista-keresztes szövetség ellenében. Azaz az Egyesült Államok és a NATO szövetségesei ellen. Al-Nasszer elsősorban az Európában és Amerikában élő muszlimokat sarkallta a részvételre – még május harmadikán, Oszama bin-Laden halálát követően.

A norvég korona euróval szembeni árfolyama percek alatt a 7,81-es szintre emelkedett a korábbi 7,77-es szintről, ami fél százalékos gyengülésnek felel meg (és egyúttal napon belüli mélypontnak számít a korona esetében).

forrás:atv/atv.hu / bbc.com / guardian.co.uk / cnn.com

Leave a Reply 480 megnézve, 1 alkalommal mai nap |