< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Új fideszes tervezet: borzalmas jövőt jósolunk

| Mobile | RSS

Új fideszes tervezet: borzalmas jövőt jósolunk

A Munka törvénykönyvének új tervezete jelent meg a kormányzati portálokon. A tervezet szerint a dolgozók számára negatív módon változik a rendkívüli munkavégzés kifizetése, a szabadság kiadása, a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos szabályozás, és megszűnnek a felmondási tilalmak is. Az MSZP és a szakszervezetek felháborodással fogadták a tervezetet, az ugyanis számos ponton visszavágja a munkavállalók jogait.
Még az érdekvédőknek is időbe telik, amíg értelmezik a Munka törvénykönyvének egyelőre nem nyilvános tervezetét. Igaz, véleményükre nem is volt kíváncsi a kormány, a 198 oldalas, munkavállalókat érintő módosítás ugyanis nem hivatalosan, hanem kerülőúton jutott el a szakszervezetekhez.

Az érdekvédők tárgyalást követelnek, szerintük a tervezet kiszolgáltatottá tenné a dolgozókat, a foglalkoztatási szabályokat a munkáltatók érdekei alapján módosítaná. Megszűnne a rendkívüli munkavégzés után járó bérpótlék, a minimálbér összegét és hatályát pedig a kormány határozná meg – írta a Népszava.

Tisztességes foglalkoztatás helyett Balkán

E törvény a tisztességes foglalkoztatás szabályait állapítja meg – ezzel a mondattal kezdődik a 193 oldalas, 294 paragrafusból álló Munka törvénykönyvének tervezete. A kormány által készített javaslatot – a Népszava úgy tudja – a legtöbb szakszervezet hivatalosan nem kapta meg. Pedig véleményük biztosan lett volna, hiszen a tervezet csorbítaná a munkavállalói jogokat, a szakszervezetek működését pedig gyakorlatilag megfojtaná.

Eddig például munkaidő-kedvezményt kaptak az érdekvédelmi tisztségviselők, a javaslat szerint ezentúl csak a munkáltatóval folytatott konzultáció idejére mentesülnének a munkavégzés alól, és védelmet sem kapnak. Ez azt jelenti, hogy a munkaidőn túl, hétvégén kell ellátni az érdekvédői feladatot úgy, hogy azért – persze más indokkal – bármikor kirúghatják.

Ráadásul a munkáltatóval folytatott tárgyalásokon nem kell egyezségre jutniuk a feleknek; a kezdeményezés időpontjától számított hét napig ugyan a munkáltató a tervezett intézkedését nem hajthatja végre, ezt követően azonban, megállapodás hiányában a konzultációt berekesztheti, és megvalósíthatja az eredeti, akár munkavállaló-ellenes tervét is. A tervezet megszüntetné a szakszervezeti tisztségviselők kiemelt jogvédelmét is.

Megszívják a dolgozók

De nemcsak a szakszervezetek és az üzemi tanácsok működését lehetetlenítenék el, hanem a dolgozók jogai is szűkülnének. A tervezet értelmében megszűnnének a műszakpótlékok. Míg a hatályos törvény a folyamatos munkarendben dolgozók délutáni pluszpénzét is szabályozta, ebben a javaslatban erről nincs szó. Csak azt említik, hogy az éjszakai munkavégzés esetén a munkavállalót 15 százalék bérpótlék illeti meg.

A munkavállaló nem lesz jogosult elmaradt munkabérére

Ha a bíróság megállapítja, hogy a munkáltató a munkaviszonyt jogellenesen szüntette meg, a munkavállaló ez esetben sem lesz jogosult elmaradt munkabérére, és a munkaviszony helyreállítására is csak nagyon szűk keretek között lenne lehetőség. A törvény szövege egyébként egy egyszerű munkavállaló számára értelmezhetetlen, tele van jogi kifejezésekkel és idegen szavakkal.

Szanyi Tibor “az állami fasisztoid” korrupcióról

Az MSZP szerint a kormány a munka törvénykönyvének megváltoztatásával a munkaadóknak tesz engedményeket, és újabb, a dolgozókat sújtó intézkedéseket tervez. Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja “az állami fasisztoid korrupció tipikus változatának” nevezte, hogy a kormány az összes szegény, kiszolgáltatott, elesett rétegbe belerúgott, és kizárólag a tőke, a gazdagok, a magas jövedelműek számára biztosít paradicsomi állapotokat Magyarországon.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: a kabinet az egykulcsos személyi jövedelemadó miatt az alacsony és az átlagos keresetűeknél bekövetkező jövedelemkiesést a munkaadókkal akarja megfizettetni, ezt a többletterhet azonban kompenzálja a munka törvénykönyvének megváltoztatásával.

A szocialista politikus arra reagált, hogy csütörtökön és pénteken a Pénzcentrum.hu hírportál ismertette a munka törvénykönyvének a kormány által tervezett módosításait. A változtatásokat tartalmazó előterjesztés péntek délután a kormányzati honlapon is megjelent.

A terhes nőkkel az utcára

Szanyi Tibor tájékoztatóján példátlannak nevezte, hogy a törvénymódosítás után terhes nőket “és gyermeküket szoptató anyákat levélben értesíthetnek arról, hogy ki vannak rúgva”. Szólt arról is, hogy noha a szociális konzultáción mintegy egymillióan támogatták a védett kor intézményét, a kormány most megengedné, hogy a nyugdíjkorhatár előtti öt éven belül bárkit elküldjenek rendes felmondással.

Véleménye szerint a javaslat szembe megy azzal az európai gyakorlattal, hogy a munkaügyi tárgyú törvényeket csak a dolgozók javára szabad megváltoztatni, és a már megszerzett vívmányokból nem engednek. A szocialista politikus úgy látja: mindez azt jelzi, hogy az eddig a legelesettebbeket büntető kormány most immáron az összes munkavállalót sújtó intézkedéseket akar hozni.

A terhes nőknek is fel lehet mondani.

Kitért arra is, hogy a kabinet javaslatára nemrégiben már módosult a munka törvénykönyve, így állandósult az a korábban a válság miatt bevezetett szabály, hogy a munkavállalók akár 44 órát is dolgozhatnak 40 órányi bérért.

Az MSZP-s képviselő “az állami fasisztoid korrupció tipikus változatának” nevezte, hogy a kormány “az összes szegény, kiszolgáltatott, elesett rétegbe belerúgott (…), és kizárólag a tőke, a gazdagok, a magas jövedelműek számára biztosít paradicsomi állapotokat Magyarországon annak fejében, hogy ezek a tehetősek egyébként letejelnek neki akár bankadó (…) akár sok minden más adó formájában”. “Erre az a kormánynak megoldása, hogy uraim, amit nekem ideadtak, azt beszedhetik a néptől” – fogalmazott.

Arra is utalt, hogy az MSZP szolidáris azokkal, akiket a kormány tervei kedvezőtlenül érintenek, és csatlakozni kíván tiltakozó megmozdulásaikhoz.
forrás:168 óra

Leave a Reply 342 megnézve, 1 alkalommal mai nap |