< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Varga Mihály: szükség esetén az állam megválhat MOL-részvényeitől

| Mobile | RSS

Varga Mihály: szükség esetén az állam megválhat MOL-részvényeitől

Elképzelhető olyan helyzet, hogy 2012 elején az ország biztonságos finanszírozásához arra lesz szükség, hogy az állam értékesítse a nemrégiben szerzett MOL-pakettjének egy részét.

Ezt Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár nyilatkozta a Gazdasági Rádiónak.

Varga Mihály ugyanakkor hangsúlyozta: továbbra is fontos érdek, hogy a magyar kormánynak az ország stratégiailag legfontosabb cégére rálátása legyen.

A magyar állam idén májusban, 1,88 milliárd euróért vásárolt 21,2 százalékos MOL-tulajdonrészt az orosz Surgutneftegastól (Szurgutnyeftyegaz). Május óta a magánpénztáraktól az államhoz került MOL-részvényekkel együtt 23,8 százalékra gyarapodott az állami tulajdonrész az olajcégben.

Az elemzők emlékeztetnek arra, hogy az oroszoktól a MOL-csonmagot részvényenként 23 ezer forint körüli árfolyamon vette meg az állam.

Elsősorban a MOL irányítása alatt álló horvát olajcég, az INA körül támadt bonyodalmak miatt a magyar olajválallat részvényeinek árfolyama az elmúlt másfél hónapban több mint 10 százalékkal süllyedt – kora délután 20200 forinton kereskedtek a MOL papírjaival a tőzsdén.

Ezek alapján a magyar állam feltehetően csak végső esetben válna meg MOL-csomagjának akár csak egy kisebb hányadától is. Nehéz lenne kommunikálni egy rossz árfolyamon történő tranzakciót és azt is, hogy az állam részben feladná stratégiai célkitűzését, az energetikában való nagyobb szerepvállalást.
forrás:google

Leave a Reply 282 megnézve, 1 alkalommal mai nap |