< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem / Blog article: …avagy a piacok társadalmi „ellenőrzése”

| Mobile | RSS

…avagy a piacok társadalmi „ellenőrzése”

2011. július 25. | hozzászólás | Fogyasztóvédelem

Az állam s a médiák, tonnaszámra sulykolják a dinnye árfekvési helyzetét. A felvásárlási árak földszinten tartása a magyar gyümölcs megalázása! A mr1 hajnaltáj műsorában Bozsik gazda nyíltan beszél a piac gazdasági helyzetéről, az értékesítési helyzet anomáliáiról. Tanácsokat osztogat, s közben Ő sem érti a felvásárlók monopolhelyzetét.

A kialakult átvételi ár bőven 20 Ft –on belül van!!
A dorozsmai nagybani piacon a dinnyeárusok (15/fő) a kijárati sor baloldalán helyezkednek el. Az eladási ár 40-55Ft között váltakozik. A piaci ár 55-70 Ft.
A „kereskedők” próbálnak alkudozni, leverni az árakat, ám eredménytelenül. A méretes dinnyék, igaz, hogy édesek, azonban apadtak…(?) Felelősséget nem vállalnak, számlaadási kötelezettséget nem ismernek. Ez egy igazi buli! Adómentes bevételt jelent a termelőnek s az eladóknak is! Hol van a fogyasztóvédelem, a NAV, s a társszervek?

Minap a Fogyasztóvédelmi Egyesületünk kiment a sajáttermelésű dinnyénkkel a fent említett piacokra.
A piacokon kaotikus állapotok uralkodnak. Mindenkinek meg kell élni szlogent alkalmazzák. A szereplők igen heterogén összetételűek. Az „őstermelők” több asztalon értékesítik az áruikat. A dinnyések – Csongrádon – felezik, negyedelik, lékelik az ízletes piros belsejű gyümölcsöt. Azzal indokolják, másként nem bírják eladni.

Sándorfalva piacán egy kicsit jobb a helyzet. Ott csak felezik a dinnyét. A számlaadási kötelezettség itt is hiánycikk.

Egy atrocitásba keveredtünk Sándorfalván vasárnap (2011. július. 24).
A kivitt dinnyemennyiség 11 darab volt! A számlát az utánfutóra tettük, hogy mindenki lássa. Sokan megcsodálták. Volt időnk szétnézni, megismerni az értékesítés mechanizmusát. Sajnos kevesen voltak vásárlók, ám a kereskedők annál többen. Egyetlen asztalon sem láttam nyugtatömböt. Eladtunk 4 – azaz négy darab – dinnyét, amiről nyugtát állítottunk ki.

Egy vásárló 8óra 45 perckor vett tőlünk egy dinnyét. KB egy óra múlva visszahozta azzal az indokkal: – igaz, hogy édes, de apadt, s közben kiabált, őrjöngött. Jelenetet „csinált” a közönségnek. Trágár szavakkal illetet, amire én nem reagáltam. Majd az üres tenyerét a füléhez tette s imitálta a telefonálást, hogy Ő az APEH- kel beszél,- fordult felém- s később „felhívta” az ÁNTSZ- t is. Ezek után ismét dühöngött. Elszaladt a helypénzszedő nőhöz, aki fél óra múlva érkezett meg. Közben a dinnye egyik felét neki ajándékozta egy vevőnek, aki megkóstolta, s kijelentette: – a dinnye mézédes, s nem apadt! A reagálás az volt, kikapta a kezéből s nagyerővel földhöz vágta…..(!) Utána fenyegetett, – neki rokonai vannak az NAV- nál, az ÁNTSZ – nél. Ki foglak tiltatni a piacról s továbbiakban már a szitkozódásai, nem bírnák el a nyomdafestéket!
Megérkezett a jegyszedőnő. Csodálkozott a férfi magatartásán s nem értette a dolgot. A látvány megrémisztette! A dinnyedarabok szanaszét hevertek a placcon. Megmutattam a nyugtatömböt!! – s a hangzavarban próbáltam elmondani a tényállást! Erzsike kijelentette, – a férfi felé fordulva- ez az ember az, aki nyugtát ad mindenkinek!
A”vásárló” kirohant a piacról s közben felkapta a földről a még ép dinnye darabot, s ordította: – elviszi az ANTSZ- hez bevizsgáltatni…

Gyakorlatilag így ért végett a társadalmi „ellenőrzés”, illetve az atrocitás… remélem megnyugodott s megbékélt a világgal…

-oil-

Leave a Reply 1722 megnézve, 2 alkalommal mai nap |