< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Kultúra / Blog article: Őszibarack: frissít, üdít, és jó kedvre derít

| Mobile | RSS

Őszibarack: frissít, üdít, és jó kedvre derít

Korán vagy későn érik, sárga vagy fehér bélű, magvaváló vagy nem, szeretjük szőröstül-bőröstül a finom hamvas őszibarackot. A gyümölcsök királynőjének is tartott zamatos, édes barackot, ízén kívül magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt is kedvelhetjük.

Az őszibarack nevét a szüretelésének idejéről kapta, mely ma már teljesen változó, mivel júliustól szeptemberig érőket is találunk a gyümölcsösökben. Ha fajtáját nem is mindig írják ki a standokon, de belsejének színét igen, mely szerint megkülönböztethetünk sárga és fehér húsúakat, ám az utóbbi években egyre kedveltebbek a zöldes árnyalatúak is. Az őszibarack bőre lehet szőrös, szúrós, kopasz, könnyen lehúzható vagy csak a húsával hámozható. Befőzésnél szinte csak egy dolog számít, hogy magvaváló legyen, mert ezzel a tulajdonságával sok időt takaríthatunk meg.

Mivel az őszibarack nagy része 80-90 %-ban víz, remek szomjoltó a nyári melegben, nyugodtan, bűntudat nélkül fogyasztható, mert csekély zsír és kalória tartalma nem hizlalja testünket. Mint minden csonthéjas gyümölcs az őszibarack is erősíti és segíti a csontképződést. Fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást, helyreállítja a koleszterinszintet, enyhíti a szívpanaszokat. Magas rost tartalma segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést. Tisztító, regeneráló hatását az egész szervezetre kifejti, fogyasztása során gyorsabban gyógyulnak a betegségek, az apró bőrsérülések. A- vitamin tartalma kitakarítja a tüdőben lerakódott szennyeződéseket, részt vesz a meghűléses betegségek legyőzésében.

Ez a kiváló gyümölcs segít megtisztítani szervezetünket a lerakódott káros vegyi anyagoktól, sugárzások szennyeződéseitől. Antioxidáns tartalma miatt hidratálja a bőrt és védi a környezeti hatásoktól. Vitamin tartalma megszépíti a hajat és a körmöket. Az őszibarack pakolás természetes módon állítja helyre az arc víztartalmát, késlelteti az apró ráncok kialakulását, rugalmassá, üdévé teszi a bőrt.

Az őszibarackot fogyaszthatjuk frissen, befőttnek, dzsemnek vagy fagyasztva. Éles, nagyobb méretű magja miatt baleset veszélyes, így kisgyermekeknek csak kimagozva vagy felügyelet mellet adjuk.

Jeges őszibarack kocka
Mivel az őszibarack rendkívül jól tűri a fagyasztást, így felezve vagy pürésítve is megőrzi értékeit. Pépesítve citromlével, cukorral ízesítsük, kis adagokra szervírozva fagyasszuk. Az ínyencek a pürét tehetik jégkocka formába, majd az így kapott jegekkel ízesíthetnek pezsgőt, koktélokat vagy ásványvizet.

forrás:népszavaonline/nepszava.hu

Leave a Reply 369 megnézve, 1 alkalommal mai nap |