< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Dupla meteorvihar közelít Ritkán látható meteorzápor a hétvégén

| Mobile | RSS

Dupla meteorvihar közelít Ritkán látható meteorzápor a hétvégén

2011. július 27. | hozzászólás | Közélet

Szokás szerint hamarosan eléri a Földet a Perseidák meteorraj – idén azonban különösen megkapó látvány nyújtanak majd az éjszakai égen átszáguldó tüzes sziklák.

Ahogy decemberben beköszönt az északi féltekén a hideg, tavasszal megjelennek a költözőmadarak, ugyanolyan menetrendszerűséggel közelíti meg anyabolygónkat augusztus elején a Perseidák meteorraj. A 109P/Swift-Tuttle üstökösből származó törmelékek radiánsa a Perszeusz csillagkép területén van, innen kapta nevét. Legnagyobb intenzitása augusztus 11-12-ére esik, de előtte és utána is látható egy darabig a Föld légkörébe hatoló, és ott elégő részecskék tűzijátéka.

A Perseidák maximuma idén pont teliholdkor jelentkezik, azaz a Hold fénye növeli az éjszakai ég fényszennyezését, vagyis emberi szem számára kevésbé kivehetővé teszi Földünk “bombázását”. Ebben az évben mégis jóval látványosabb lesz a meteorraj, mint az elmúlt években, köszönhetően annak, hogy a meteorok eljövetele egybe esik egy másik égi jelenséggel. A kevésbé ismert Delta Aquarid meteorvihar is mostanában éri el Földünket, ráadásul ez nem is a Perseidák csúcspontjában pörög fel igazán, hanem annál jóval hamarabb, amikor a Hold fénye még nem annyira zavaró.

Ennek maximuma ezen a héten pénteken várható, így a hét végét – tiszta idő esetén – érdemes az ég kémlelésével kezdeni, egy-két hideg sör és néhány jóbarát társasága mellett. Csillagászok szerint zavartalan megfigyelési körülmények esetén óránként akár 15-30, a népi elnevezésében hullócsillagnak hívott meteort is felfedezhetünk.

Meteor és meteorit

Érdemes tisztázni a fogalombeli különbségeket – a meteor és a meteorit ugyanis nem egymás szinonimái. Minden olyan űrből érkező kisebb követ, porszemet (meteoroid) meteornak nevezünk, amely bolygónk légkörébe érve a levegővel való súrlódás miatt annyira felhevül, hogy a hőhatás következtében gyakorlatilag elég. Meteoritnak pedig azt a kőzetet nevezzük, ami túléli a földi légkörbe való behatolást és becsapódva kézzelfogható bizonyíték marad létezéséről. Ehhez igen stabil összetétellel kell rendelkeznie, hiszen a fent említett két meteorraj tagjai 150 ezer kilométer per órás sebességgel lépnek be az atmoszférába, vagyis elképesztően nagy súrlódási erő hat rájuk.

Ha szerencsénk van, akkor egy-egy nagyobb kőzet is behatolhat Földünk légkörébe. Megfelelő anyagstruktúra esetén ezek elégése tovább tart, hosszan tartó “füstölgő farkat” húzva maguk után. Ezek a leglátványosabb hullócsillagok, melyeket még teliholdkor is meg lehet figyelni szabad szemmel.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 490 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: