< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Ha van megegyezés, Amerika akkor sem ússza meg a leminősítést

| Mobile | RSS

Ha van megegyezés, Amerika akkor sem ússza meg a leminősítést

Ha van megegyezés, Amerika akkor sem ússza meg a leminősítést

A „leárazás” következtében esne a dollár, drágábbak lennének a jelzáloghitelek, nehezebben jutna az ország kölcsönhöz.

Mindössze hét napja maradt az amerikai képviselőknek arra, hogy megegyezzenek az amerikai adósságplafon emeléséről. Elképzelhető viszont, hogy két nagy hitelminősítő olyannyira halványnak látja a megegyezés lehetőségét, hogy még augusztus 2-a előtt leminősítik az amerikai adósságot, írja a Világgazdaság. Az elmúlt hónapokban a Fehér Házat folyamatosan figyelmeztették a nagy hitelminősítők, hogy még e hét pénteken megléphetik az ország adósság-besorolásának leminősítését, s nem várják meg míg eldől a huza-vona a republikánus és demokrata képviselők között. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a megegyezésnek hosszú távú megoldást kell tartalmaznia, s nem elégednek meg a csődöt elkerülő rövid távú kompromisszumokkal, áll a The Daily Beast beszámolójában.

A Moody’s és a Standard&Poor’s nem akart nyilatkozni a lépésről, mondván bármilyen közlés a döntés előtt befolyásolná a piacokat és a befektetők döntését. Július elején ugyanakkor mindkét szervezet leminősítést kilátásba helyező vizsgálat alá volta az Egyesült Államokat, bár jelezték, legfeljebb egy besorolást rontanak a jelenlegi AAA-s minősítésen. A kongresszusi képviselők hetek óta próbálnak megegyezni az adósságplafon emeléséről, elsősorban abban nem értenek egyet, hogy a republikánus avagy a demokrata tervezetet fogadják el.

Azt, hogy az Egyesült Államok AAA minősítését egy esetleges megegyezés esetén is megtartják a hitelminősítők, már az elemzők is kétségesnek tartják. Peter Cohan szerint a leminősítés immár elkerülhetetlen, a kérdés inkább az, hogy ezt hogyan fogadják a piacok. Mivel túl sok a „mozgó” tényező a világgazdaságban, így nehéz megjósolni, hogy pontosan mi lehet a következménye egy leminősítésnek. Egyik következmény a kötvények iránti kereslet csökkenés lehet, másrészt, mivel automatikusan az összes állami intézmény besorolása is romlik, ez potenciálisan növeli a jelzáloghitelek kamatlábát. Továbbá esne a dollár árfolyama, s az ország nehezebben jutna hitelhez, ami lassítaná a válságból történő kilábalást.

A leminősítés hatásainak legjobb példája Japán, amit januárban a AA-ról AA mínuszra értékeltek le a hitelminősítők. A hatás az egész pénzügyi rendszeren végigsöpört, a jen árfolyam esni kezdett a főbb devizákkal szemben, s az állampapírok csődkockázati biztosítása spanyol, olasz és ír papírok szintjére süllyedt. Az elemzők szerint a hatás attól is függ, hogy mennyi ideig tartják az AA-s besorolást, de abban biztosak lehetünk, hogy pozitív hozadéka biztosan nem lesz – állapította meg az IMF egykori vezető közgazdásza Michael Mussa.

forrás:atv/vg.hu

Leave a Reply 275 megnézve, 1 alkalommal mai nap |