< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Amerikai aggodalmak az “egypártiság” miatt

| Mobile | RSS

Amerikai aggodalmak az “egypártiság” miatt

Újabb bírálatot kapott Washingtonból a magyar kormány. Thomas Melia amerikai helyettes külügyi államtitkár az alkotmányozással, a média helyzetével és az egyházügyi törvénnyel kapcsolatban fejezte ki aggodalmát.

Az amerikai képviselőház külügyi bizottságának meghallgatásán Melia arról beszélt: az Orbán Viktor vezette, jelenlegi “egypárti” kabinet arra használja fel példátlan kétharmados többségét, hogy olyan változtatásokat foglaljon bele az alkotmányba, amelyek megszilárdíthatják hatalmát, korlátozzák a fékeket és ellensúlyokat, és megbénítják a jövő demokratikus kormányait az új politikai, gazdasági és társadalmi kihívások hatékony kezelésében.

Beszámolt a többi között arról, hogy a kormány hozzá igazodó tagokra cserélte le a médiatestület tagjait, a felügyeletet, illetve annak elnökét pedig felruházta a rendeletalkotás és a súlyos bírságok kiszabásának jogával az általa “kiegyensúlyozatlannak” és “az emberi méltóságot sértőnek” minősített híradásokkal kapcsolatban. Idézte Hillary Clinton külügyminisztert, aki június végi budapesti látogatásán azt mondta: “Magyarország barátaiként a bíróságok függetlenségére, a sajtószabadságra és a kormány átláthatósága melletti elkötelezettségre hívunk fel”. A helyettes államtitkár szorgalmazta, hogy Orbánék legyenek befogadóbbak. Külön kérte, hogy gondolják át az új egyházügyi törvényt, amely 14 egyház kivételével előírja a vallási csoportok újbóli bejegyeztetését. Melia hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a következő hónapokban folytatni fogja a párbeszédet Magyarországgal, miközben a kormány az új alkotmányhoz kapcsolódó törvények megvalósításán dolgozik.

Ez elég pontos és az eddigi látleletekkel azonos meghatározása a magyar demokrácia jelenlegi állapotának – közölte tegnap a szocialista Nyakó István. A politikus szerint a a Fidesz most is megengedheti magának azt a “blődséget, amely úgy szól”, hogy a külföldi aggodalmak az MSZP kérésére megfogalmazott hiteltelen kritikák. Hozzátette: nem a tükör a hibás, ha a valóságot mutatja. Nyakó arra szólította fel a kormányt, fogadják meg Melia kérését, és vizsgálják felül az egyházügyi törvényt. Emellett arra figyelmeztette a kormányt, hogy a “hatalomban való tobzódáson túl” dolgozzon végre a demokratikus köztársaság visszaállításán.

Benjamin Cardin demokrata képviselő, az amerikai Helsinki Bizottság elnöke július elején tett kongresszusi nyilatkozatában bírálata élesen a magyar politikai állapotokat. A politikus úgy vélte, a kétharmad önmagában még nem rossz, az USA és Magyarország kapcsolata jó, ám minderre árnyékot vet az alkotmány és a médiatörvény körüli vita. Cardin hosszan sorolta az Orbán-kormány mások által is kritizált hatalomkoncentráló lépéseit, és arra a következtetésre jutott, mint az új alkotmányt bíráló Velencei Bizottság: a demokrácia lényege került veszélybe Magyarországon.

A magyar médiatörvényt illetve az új alaptörvényt keményen bírálta már az ENSZ, az EBESZ, illetve Európai Parlament (EP) is. Magyarország soros uniós elnökségének kezdetén Stras­bourgban kiderült, hogy még az Európai Néppárt (ennek tagja a Fidesz) képviselői sem álltak ki egységesen a médiatörvény mellett. Joseph Daul frakcióvezető például azt mondta, bízik abban, hogy Magyarország tiszteletben tartja az európai értékrendet, ha a médiatörvény esetleg problémás is, akkor azt kijavítják. A soros elnökség zárásakor az EP elfogadta azt az állásfoglalást, amelyben – nagyrészt a Velencei Bizottság véleményére alapozva – bírálták az új magyar alkotmány elfogadásának módját és annak több tartalmi elemét is. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése pedig jelentéstevőket küldött Budapestre, hogy véleményezzék: a sajtószabadság érvényesülésével, a politikai elbocsátásokkal, az alkotmányozás folyamatával, és az Alkotmánybíróság függetlenségének korlátozásával kapcsolatban indítsanak-e monitoring eljárást az országgal szemben.

Torzítást emleget a kormány

A kormány nem ért egyet Thomas Melia amerikai helyettes külügyi államtitkár következtetéseivel, amelyek a kabinet szerint felületes információk és rosszindulatú torzítások eredményeként születtek – közölte Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár. Reagált a kijelentésekre Szijjártó Péter is, a miniszterelnök szóvivője azt mondta: senki nincs abban a helyzetben, hogy megkérdőjelezze a magyar emberek akaratát, márpedig “a magyar emberek világosan és egyértelműen kifejezték az akaratukat tavaly tavasszal, amikor az ország megújítására és átszervezésére adtak világos felhatalmazást a kormánynak”.

forrás:népszavonline/F.Á. / Népszava

Leave a Reply 297 megnézve, 1 alkalommal mai nap |