< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Obama: újabb pénzügyi válságba sodorhatja az USA a világot

| Mobile | RSS

Obama: újabb pénzügyi válságba sodorhatja az USA a világot

Miközben meg kellene emelni az adósságplafont, a republikánusok és a demokraták közötti ellentét annyira elmélyült, hogy azzal tréfálkoznak: „A pókerjátszma befejeződött, most kezdődik az orosz rulett”. És mindenki az elnökválasztásra koncentrál.

Barack Obama amerikai elnök úgy látja, az adóssághatár megemelésével kapcsolatban kialakult vita nagyon „veszélyes zsákutcába” futhat – amivel az Egyesült Államok politikusai újabb pénzügyi világválságot robbanthatnak ki. (Emlékeztetőül: a jelenlegi recesszió a 2008-as amerikai ingatlanpiaci válság folyománya.) Az Amerikai Egyesült Államok a fizetésképtelenség felé tart, így a világ aggódva várja augusztus 3-át. Mivel a kongresszus egyelőre nem hajlandó megemelni a 14300 milliárd dolláros adósságplafont, azaz az USA már nem vehet fel több hitelt, így a pénzügyi szakemberek szerint ezen a napon Amerika már nem tudja fizetni számláit (mintegy 60 milliárd dollár lenne esedékes). Az USA pénzügyi válsága pedig újra az egész világot krízishelyzetbe sodorhatja.

Mindeközben Washingtonban – a Fehér Házban és a Kongresszusban – a politikusok között heves viták zajlanak. Bár a vita témája az adóssághatár megemelése, a legtöbben már a 2012 novemberében esedékes elnökválasztásra gondolnak. Ugyanis republikánus képviselők és szenátorok attól tartanak, hogy már az előválasztások során elbuknak, ha nem tartják magukat szigorúan a konzervatív Tea Party mozgalom által hirdetett nullás adóemelési határhoz. A demokraták viszont magasabb adókat terveznek fizettetni a gazdagokkal, az ő képviselőik a kormány szociális programját tekintik alapnak, és ebből nem kívánnak engedni.

A demokraták és a republikánusok között annyira elmélyült az ellentét az utóbbi időben, hogy a szenátorok azzal tréfálkoztak: „A pókerjátszma befejeződött, most kezdődik az orosz rulett”. Nem csoda, hogy Obama elnök már egy kompromisszumos megoldást is elfogadna. Véleménye szerint az egész nemzet számára drámai következményei lehetnek, ha a Kongresszus nem talál hamarosan megoldást.

A költségvetés helyreállítására két lehetőség van: a demokraták jelentős megtakarítások mellett magasabb adóterhet vetnének ki az évi 250 000 dollár felett keresőkre és egyes vállalatokra, míg a republikánusok csupán költségvetési megszorításokkal kívánják a gazdaságot helyrebillenteni. Obama szerint mielőtt még az idősebbeknek kellene magasabb egészségügyi hozzájárulást fizetniük, érdemes lenne „egy vállalati magánrepülőgép vagy egy olajipari cég tulajdonosát az adókedvezményekről való lemondásra megkérni, amire más cégek amúgy sem jogosultak”.

Obama csakis saját elképzeléseiben bízik, ellenfele, John Boehner javaslatait határozottan visszautasította. Szerinte a republikánusok elképzelései csupán elnapolják a problémamegoldást, ám nem fogják megakadályozni, hogy a hitelminősítők lerontsák az ország besorolását. Boehner sem áll kompromisszumra készen, sőt az elnök legutóbbi televíziós beszédét erősen kritizálta. Véleménye szerint a költségvetésen kellene a hiányt megspórolni.

A megegyezés továbbra is csak egy távoli álom, míg a külföldi piacok, a nemzetközi vállalatok és az amerikai állampolgárok is bizonytalanul várják augusztus 3-át. Az IMF elnöke, Christine Lagarde a vita lezárását sürgette, és figyelmeztette Washingtont, hogy ketyeg az óra.

forrás:atv/atv.hu / Hajdu-Bencze Adrienn

Leave a Reply 330 megnézve, 1 alkalommal mai nap |