< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A brüsszeli áfa-saller véget vet az állam eddigi adóönkényének //Le Saller Bruxelles-TVA mettre un terme à l’état actuel adóönkényének

| Mobile | RSS

A brüsszeli áfa-saller véget vet az állam eddigi adóönkényének //Le Saller Bruxelles-TVA mettre un terme à l’état actuel adóönkényének

Az Európai Unió Bírósága csütörtökön elmeszelte a magyar áfa-szabályozást, ami újabb 100-120 milliárdos rést üthet a költségvetésen. Nem értettük azonnal, hogyan járhat rosszul az állam, hiszen a brüsszeli saller miatt csak olyan áfá-t kell kifizetnie a vevőknek, amiket a számlákat kibocsátó eladókon már behajtott, vagy legalábbis éppen behajt. Aztán megvilágosodtunk: nem arról van szó, hogy rosszul jár, hanem arról, hogy többé nem járhat jól.

Mint az előre várható volt, az Európai Unió Bírósága úgy döntött, hogy nincs összhangban az európai uniós joggal a magyar áfa-szabályozásnak az a része, amely kizárja a még ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést. Miről is van szó? Arról, hogy a számlák jelentős része még nincs kifizetve, amikor eljön az áfa bevallás határideje. Nem csak arra kell gondolni, hogy a vevő késlekedik, ne adj isten nem is akar fizetni – könnyen előfordulhat, hogy a fizetési határidő eleve túlnyúlik az adott adózási időszakon. A jelenlegi, éppen most elmeszelt gyakorlat szerint az állam könyörtelenül behajtja az eladó cégen a hozzá még be nem folyt áfát, a másik oldalon viszont a vevőnél nem hajlandó beszámítani, arra hivatkozva, hogy az nincs kifizetve. Ha az állam pénzt hajt be, nem érdekes, hogy a számlát még nem fizették ki, ha ellenben neki kellene fizetnie, akkor csak ez számít. Ügyes! Az állam hatósági erőszakkal lényegében arra kényszeríti a vállalkozásokat, hogy hitelezzenek neki. 100-120 milliárdot.

Tukacs István MSZP-s képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: a kieső bevételek pótlására a kabinetnek fel kellett készülnie, véleménye szerint ezt támasztja alá, hogy Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára már a múlt héten az orosz tulajdonból a közelmúltban visszavásárolt Mol-részvénycsomag egy részének esetleges eladásáról beszélt, a csütörtöki ítélethirdetés után pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium is azt tudatta, hogy a kormány a költségvetési bevételek növelése érdekében mérlegelni fogja a Mol-részvénycsomag egy részének értékesíthetőségét.

Az MSZP-s képviselő ugyanakkor úgy véli: a szükséges 100-120 milliárd forint előkerítésére megfelelő megoldás lehet a hitelfelvétel, illetve a költségvetési tartalékok egy részének felhasználása, elfogadhatatlan azonban, hogy állami vagyont használjanak fel erre a célra. Dilettantizmusnak nevezte, hogy a kormány kilátásba helyezte a nemrégiben visszavásárolt Mol-pakett értékesítését. “Józan ember sosem akar olyasmit eladni, amit más egyelőre nem akar megvenni. (…) Ezért a Mol-részvények zuhanórepülése teljesen érhető. A kormány ezzel a kóbor ötlettel egy megszerzett vagyont leértékelt” – jelentette ki, megjegyezve, elfogadhatatlan, hogy egy ilyen ügyben a nyilvánosság előtt folyjon kormányzati ötletelés. Kérdésre válaszolva Tukacs István közölte: a szocialista kormányok azért nem változtattak az elmúlt években az unió által kifogásolt áfa-szabályozáson, mert meg akarták várni a bíróság döntését, ahogy az Orbán-kormány által készített költségvetés sem számolt a nyilvánvaló döntéssel.

Angyal József okleveles adószakértő azt írja az adozona.hu szakmai portálon, hogy még korainak tartja az örömöt az Európai Bíróság döntését és a kormánynak a döntést tudomásul vevő nyilatkozatát követően is. Sok múlik ugyanis azon, hogyan értelmezi és a gyakorlatban, hogyan alkalmazza a törvényt az adóhatóság, magyarán nem elég, ha a törvényt kijavítják. Az adószakértő szerint ugyanis az adóhatóság a jelenleg hatályos áfa-törvényt is “felülbírálja”, a számviteli törvényre hivatkozva gyakran elutasítják a benyújtott költség számlák áfa tartalmának beszámítását, azzal az indokkal, hogy az nem hiteles, illetve a vevő nem járt el körültekintően. Angyal József tarthatatlannak nevezi azt az adóhatósági álláspontot, miszerint ha fizetni kell az áfát, akkor hiteles a számla, ha visszaigényelni, akkor nem hiteles. Az áfa-törvényt eleve nem írhatja felül egy másik törvény, ráadásul a számviteli törvény egy sokkal szűkebb körre vonatkozik. Az is egy létező probléma, hogy az aukciós portálokon ingó értékesítést folytató magánszemélyek esetében az adóhatóság szerint akkor adóalany a magánszemély, ha fizetendő áfáról van szó, akkor pedig nem, ha levonható áfáról.

Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke szerint sem zárható ki, hogy a kormány újabb trükköt találjon ki, amivel az áfát jogtalanul visszatartja. Vadász Iván azt mondta lapunknak, hogy Magyarországon páratlanul szigorú az áfa-visszatérítés rendje, ezért sokan inkább kiléptek az áfa-körből, mint hogy a visszaigénylés bizonytalanságát vállalják.

forrás:népszavaonline//Népszava- összeállítás

Le Saller Bruxelles-TVA mettre un terme à l’état actuel adóönkényének

La Cour européenne de justice le jeudi elmeszelte la législation TVA hongrois, qui est une autre lacune 100-120000000000 budgétaire à la grève. Nous n’avons pas compris immédiatement comment le mauvais pourrait l’état en raison de la TVA de Bruxelles-Saller seulement pour être versés aux clients, l’émission de factures pour ce vendeurs ont été récupérés, ou au moins d’être récupérés. Puis épiphanie: ce n’est pas le mot qui est mal, mais qui pourrait bien non plus.

Comme c’était prévisible, la Cour a décidé que ne se conforme pas au droit de l’Union européenne dans la partie hongroise du régime de TVA, ce qui exclut pas encore payé relatives à l’achat d’un remboursement de la TVA. Quel est le sujet? Le fait qu’une partie importante de la facture n’est pas payé quand il s’agit de la période de déclaration de TVA. Non seulement à penser que le client est en retard, à Dieu ne plaise, il ne veut pas payer – peut facilement arriver que le délai de paiement au-delà de la période fiscale déjà donné. La pratique actuelle est juste elmeszelt l’état sans relâche pour récupérer de la vente de la compagnie n’a pas reçu de TVA, d’autre part, le récepteur n’est pas disposé à compter sur le motif qu’il n’est pas payé au complet. Si l’Etat gagne de l’argent, n’a-il pas intéressant que la facture a été payée, mais si il aurait à payer, c’est tout ce qui compte. Bien fait! La violence d’Etat officielle, essentiellement forçant les entreprises à prêter à lui. 100-120000000000.

Tukacs Stephen représentants MSZP conférence de presse hier, a déclaré la perte de recettes pour remplacer le cabinet a dû être préparé, croit que cela confirme que Mihaly Varga, secrétaire du Premier ministre d’Etat la semaine dernière, la propriété de Russie a récemment racheté des actions dans le paquet MOL est une partie de tout la vente de parler le jeudi après le verdict et le ministère de l’Economie Nationale a également informé que le gouvernement augmente les recettes budgétaires examinera un paquet d’actions de MOL cadre de la vente.

Les représentants du MSZP, toutefois, estime que le besoin 100-120000000000 solution előkerítésére appropriée pourrait être d’emprunter ou d’utiliser une partie de la réserve budgétaire, est inacceptable, cependant, que les biens publics sont utilisés à cette fin. Le dilettantisme qu’il a appelé, le gouvernement a récemment racheté la perspective d’une vente pakett Mol. ». Gens sobres ne voulez vendre quelque chose que les autres n’ont pas encore envie d’acheter (…) Par conséquent, la plongée MOL part pleinement atteint, le gouvernement de cette propriété acquise en négociation une idée errants.” – Il dit, notant qu’il est inacceptable qu’un un tel cas, le flux des publics du gouvernement de remue-méninges. Réponse à une question Tukacs Stephen a dit: Le gouvernement socialiste n’a pas changé ces dernières années par le syndicat s’est opposé à la TVA réglementation, parce qu’ils voulaient attendre la décision du tribunal, que le budget du gouvernement Orban n’est pas rapporté par la décision qui s’impose.

Ange-Joseph expert fiscal certifié dit le adozona.hu site professionnel qui est prématuré d’envisager la joie de la décision de la Cour européenne et le gouvernement a pris la décision après avoir reçu la déclaration. Parce que beaucoup dépend de la façon la compréhension et la pratique de la façon d’appliquer la loi, les autorités fiscales, le hongrois n’est pas suffisant si la loi est correcte. Les experts fiscaux croient que parce que l’autorité fiscale de la loi sur la TVA en vigueur est “surchargée”, la loi comptable, se référant souvent rejeté le contenu du budget soumis TVA des factures comptant sur le motif qu’il n’est pas crédible, et l’acheteur n’a pas agi avec prudence. Ange-Joseph officiels intenable désigner un point de vue fiscal que vous avez à payer la TVA, la facture est authentique, si récupéré, il n’est pas authentique. La loi sur la TVA est a priori pas l’emporter sur les autres lois, en plus des règles comptables à une population beaucoup plus petite. Il est également un problème dans les sites d’enchères qui vendent des meubles pour les individus porteurs de l’administration fiscale, le contribuable est un particulier, si elle est versée áfáról, il n’est pas déductible si áfáról.

Ivan Hunter, l’impôt sur le hongrois et le vice-président comptabilité des conseillers de l’Association nationale des fournisseurs de services ne peut pas être exclu que le gouvernement viennent avec de nouveaux trucs, qui sont exonérés d’impôt retenus illégalement. Ivan Hunter a dit ceci à exceptionnellement élevé en Hongrie pour un ordre de remboursement de TVA, et donc beaucoup de gens préfèrent quitter le champ de la TVA, comme l’incertitude de la récupération d’entreprendre.

source: ligne des gens propres / Assemblée Voix / populaire

Leave a Reply 1769 megnézve, 1 alkalommal mai nap |