< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: 30 rendőr vitte el a tárgyalásról Timosenkót

| Mobile | RSS

30 rendőr vitte el a tárgyalásról Timosenkót

30 rendőr vitte el a tárgyalásról Timosenkót

A kijevi Petserszkij kerületi bíróság letartóztatta a korábbi ukrán miniszterelnököt, Julija Timosenkót. Az ügyészség szerint a volt kormányfő egy gázüzlet során visszaélt hatalmával. Timosenko tolmácsot követelt, mert “nem tud oroszul”, de tolmács helyett 30 rendőr vitte el, mert sértegette a bírót és az ügyészeket.

Az államügyész szerint a sértegetéssel Timosenko akadályozta az igazságszolgáltatás munkáját. A döntést követően botrány tört ki a tárgyalóteremben: Timosenko támogatói elkezdték skandálni, hogy “szégyen”. Hamarosan mintegy 30 rendőr lépett be a terembe, ők vezették el a volt kormányfőt – a rendet emellett az ukrán “Berkut” nevű, különleges rendőri erő is vigyázta.

Pénteken egyébként egy oroszul beadott bizonyíték ismertetése során Timosenko panaszt adott be, mondván nem ért oroszul és tolmácsot követelt a törvényszéktől. A bíróság azt felelte, hogy már eddig is több orosz nyelvű dokumentumot ismertettek, de Timosenko eddig nem élt panasszal.

A Petserszkij kerületi bíróság Timosenko gázügyleteit vizsgálja. Az ügyészség szerint a volt kormányfő visszaélt a hatalmával, amikor 2009-ben aláírt az Orosz Föderációval egy gázszerződést.

A moszkvai Rosszija24 kijevi tudósítója szerint a hatóságok jogszerűen jártak el, és szerencsére a lökdösődésen kívül nem került sor súlyosabb atrocitásokra. (Mint mondta, a volt kormányfőt támogató képviselők is megjelentek a helyszínen, akik élve mentelmi jogukkal, igyekeztek megakadályozni, hogy elvigyék Timosenkót. Hozzátette: 300 rendőrt kellett kivezényelni a helyszínre.

Timosenko támogatói a volt kormányfő letartóztatását követően a szomszédos utcát is lezárták, és igyekeznek behatolni a törvényszék udvarára. A hatóságok szeretnék megfékezni a tömeget, amely az ad hoc tüntetéssel dugót okozott a kerületben – tudósított az orosz Interfaksz hírügynökség.

forrás:atv.hu / Rosszijszkaja Gazeta / ml

Leave a Reply 316 megnézve, 1 alkalommal mai nap |