< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Rendszámbotrány: tízezres trükkel kijátszható a gyorshajtási bírság

| Mobile | RSS

Rendszámbotrány: tízezres trükkel kijátszható a gyorshajtási bírság

2011. augusztus 8. | hozzászólás | Közélet

Hatalmas baklövést fedezett fel a STOP az okmányirodák rendszerében: valamivel több, mint tízezer forintért másoltathatunk magunknak érvényes, teljesen eredeti rendszámot, ami nyitva hagyja a lemásolt rendszámmal elkövetett gyorshajtás behajthatatlan közigazgatási bírságának kiskapuját. A rendőrség kérdésünkre elismerte: megesik, hogy nem lehet behajtani a tíz- és százezres büntetéseket.

Magyarországon a gyorshajtást minimum 30, maximum 300 ezer forintos közigazgatási bírsággal sújtja a rendőrség. A bírság összegét tartalmazó sárga csekkhez mellékelt levélen, a rendőrség egy hosszú kódot is közöl, melyet a lefényképezett jármű rendszámával együtt a rendőrség központi honlapján kell begépelni, amelyre előugrik a monitoron a bizonyítékként szolgáló fénykép, melyen nem egyszer csupán két fényszóró és egy rendszám látható a sötétségben. Könnyen kikövetkeztethető tehát, hogy a rendőrség a gyorshajtási bírság behajtásánál kizárólag a rendszámot használja fel bizonyítékként, sem az autó típusát (mivel éjszakai fényképezés esetén ráadásul az felismerhetetlen), sem annak vezetőjét nem veszi figyelembe.

Az objektív felelősség kérdése tényként kezelhető, mi történik azonban akkor, ha egyszerre két ugyanolyan rendszámú autó közlekedik az utakon? Elsőre talán lehetetlennek tűnik a felvetés, hiszen a rendszám egyfajta azonosítóként szolgál minden egyes gépjármű esetében, aminek duplikálásával vagy megsokszorozásával elveszne annak funkcionális értelme. Egy egészen egyszerű trükkel azonban könnyedén kijátszható ez a rendszer.

Gépjárművünk forgalmi engedélyével és a legutóbbi műszaki vizsga adatlapjával a hónunk alatt ugyanis bármikor besétálhatunk a kerületi okmányirodába, hogy bejelentsük: autónk rendszáma elveszett vagy lelopták. Ez esetünkben teljesen mindegy, hiszen a bejelentés időpontjától kezdve a rendőrség keresni kezdi az elhagyott rendszámot, az okmányiroda pedig hatalmas baklövést követ el: 12.300 forintos egyszeri összegért legyártják nekünk az elhagyott rendszámot, legyen szó akár az első, akár a hátsó rendszámról. A bejelentést követő két héten belül a másolt rendszám elkészül, amelyre – hátsó rendszám esetében – 585 forintért kapunk a műszaki adatlapon szereplő dátumig érvényesítő plakettet, újabb 585 forintért pedig érvényes zöldkártyát jelző matricát.

13.470 forintért tehát az okmányiroda kezünkbe adja gépjárművünk eredeti hátsó rendszámának másolatát, értelemszerűen ha az első rendszám elvesztését jelentjük be, az összeg megmarad 12.300 forint, hiszen előre nem kell egyetlen érvényességet jelző plakett sem. Az okmányiroda mentségére legyen mondva, hogy ha úgy megyünk oda, hogy mindkét rendszámunkat elhagytuk vagy lelopták, a lelopott rendszámot azonnal kivonják a forgalomból, és 26 ezer forint körüli összegért egy teljesen új betű- és számkombinációt kapunk az autónkra. A gond ott lapul, hogy egyetlen elhagyott rendszám esetén a forgalomból történő kivonás kimarad, helyette kiadják az elhagyott rendszám másolatát, amelyből innentől fogva kettő létezik az országban.

Ez pedig gyökerestül tépi ki az objektív felelősség örökzölden ragyogó fáját, hiszen mint azt kérdésünkre a rendőrség elmondta: ha a lefényképezett rendszámú gépjármű tulajdonosa igazolni tudja, hogy még a súlyos pénzeket érő fénykép elkészülése előtt bejelentette rendszáma elvesztését, megszüntetésre kerül vele szemben az eljárás, tehát a büntetést nem kell megfizetni.

“Amennyiben a kötelezett (a gépjármű tulajdonosa – a szerk.) sérelmesnek tartja magára nézve a közigazgatási bírság kiszabásáról szóló határozatot, a döntés közlésétől számított 8 napon belül bizonyítási indítványt terjeszthet elő, vagy élhet a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 21/A. §-ában meghatározott kimentés lehetőségével, illetőleg a döntés jogkövetkezményeinek beálltát követő 15 napon belül fellebbezést nyújthat be a Közigazgatási Hatósági Szolgálathoz (Szolgálat). Amennyiben igazolja, hogy a rendszám jogellenesen került ki a birtokából és ezt a bírságot kiszabó határozat kézhezvételét megelőzően az illetékes szervnél bejelentette, – azaz kezdeményezte az arra jogosult hatóság eljárását – vele szemben az eljárás megszüntetésre kerül. Ezzel egyidejűleg a Szolgálat kezdeményezi a büntető eljárás megindítását egyedi azonosító jel meghamisítása miatt” – áll a rendőrség hivatalos válaszában.

Tegyük fel tehát, hogy valaki bejelenti gépjárműve első rendszámának elvesztését az okmányirodában. Azért az elsőt, mert a közigazgatási bírságok bizonyítékaként szolgáló traffipax-fényképek túlnyomó többsége elölről készül. Az okmányiroda két héten belül, 12.300 forint ellenében kiadja ugyanazt a rendszámot, innentől kezdve pedig bármelyik gyorshajtási büntetés esetén felhozható, hogy a fénykép az elhagyott rendszámmal készült. Onnantól kezdve pedig, hogy ugyanabból a rendszámból kettő létezik, megállapíthatatlan a felelősség kérdése. A rendőrség ez esetben kénytelen megszüntetni az eljárást, természetesen amellett, hogy büntető eljárást kezdeményez az elhagyott rendszám jogtalan használója ellen.

Az más kérdés, hogy ez a büntető eljárás mennyire lesz sikeres, a rendőrség szemszögéből nézve mégsem találhatunk másféle megoldást, hiszen azt nem mondhatják, hogy egy adott rendszámmal elkövetett gyorshajtás minden esetben a rendszámhoz tartozó tulajdonost terheli, hiszen gondoljunk csak bele: ez esetben életünk végéig élhetnénk rettegésben azzal a tudattal, hogy valaki büntetlenül autózik a korábban elhagyott rendszámunkkal, miközben hozzánk folyamatosan jönnek a bírságról szóló csekkek.

A hatalmas hiba tehát ott van, hogy az okmányiroda nem vonja ki a forgalomból az elhagyott rendszámokat, amennyiben csak egyet hagyunk el. Amíg pedig ezt nem sikerül kiküszöbölni, addig 12.300 forintért bárki megúszhatja a gyorshajtást.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 300 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: