< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Újabb ötmilliárdos hitelt vállalhat át az állam

| Mobile | RSS

Újabb ötmilliárdos hitelt vállalhat át az állam

Önfenntartóvá válik?

Ötmilliárd forintos hitelt vett fel a MÁV, azok után, hogy nemrég állami garanciát kapott 300 milliárdos hitelállománya átvállalásáról.

4,6 milliárd forintos hitelt vett fel a MÁV. A három részletben felvett folyószámlahitelt az OTP és a CIB Bank biztosította a vasútnak. Az enélkül is jelentős hitelállománnyal bíró MÁV számára, a hitel visszafizetése esetén, összesen 234 millió forintba kerül majd a kölcsön felvétele.

A Magyar Közlöny múlt csütörtöki számában egy kormányrendeletből kiderült, hogy az állam átvállalja a MÁV 300 milliárd forintos és a BKV 78 milliárd forintos adósságát.

A határozat szerint a nemzeti fejlesztési miniszternek és a nemzetgazdasági miniszternek kell meghatároznia a MÁV-csoport, elsődlegesen a MÁV Zrt. és a MÁV Trakció Zrt., valamint a BKV Zrt. hitelviszonyon alapuló adóssága átvállalásának elveit, tartalmát és ütemezését azzal, hogy az átvállalás összege nem haladhatja meg a MÁV-csoport esetében a 300 milliárd forintot, a BKV Zrt. esetében a 78 milliárd forintot.

A kormány a Széll Kálmán Tervben már jelezte, hogy a terv keretében rendezi a MÁV 300 milliárdos tartozását, és úgy szervezi át a vasúti közlekedést, hogy a nemzeti vasúttársaság önfenntartóvá válik és működése megfelel majd egy “normális” gazdasági társaság működési elveinek. A Széll Kálmán Terv szerint a fejlesztési tárca december 31-ig kapott határidőt a MÁV adósságrendezési tervének kidolgozására.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 305 megnézve, 1 alkalommal mai nap |