< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Kakasszó és kábeltévé – új igények a falusi turizmusban

| Mobile | RSS

Kakasszó és kábeltévé – új igények a falusi turizmusban

2011. augusztus 15. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A G7 legutóbbi adása a falusi turizmust állította a középpontba. Többek között szó volt róla, hogy a tanyán is legyen wifi, avagy régi ás új elvárások a vidéki turizmusban.

A szakirodalom szerint már a harmincas években divat volt a városi embernek vidéken nyaralni, élvezni a falusi friss levegőt vagy inni a táj finom borából, enni ételéből. A vidéki ember vendégszeretete mindig is megvolt, de a falusi turizmus kifejezést igazából csak a kilencvenes évektől használjuk. Akkortól már az idegenforgalom részeként szervezetten és adózási vállalkozási hátteret is teremtve egyre több falusi magánszálláshelyen várták az embereket.

Csizmadia László, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke elmondta, a 2009-ben hétezer-ötszázharminc bejegyzett szállásadó volt a falusi turizmusban. A szakember szerint a válság ezt az ágazatot is érintette, de sokkal kisebb mértékben, mint a gazdaság más területeit. 2008-ban 744 ezer volt a falusi vendégéjszakák száma, és ez egy évvel később is alig csökkent: 2009-ben 722 ezer napért fizettek a szállásokon a turisták. Igaz, Csizmadia László hozzátette, a növekedés még várat magára és kirobbanóan jó adatokat 2011-től sem vár.

A műsorban azonban elhangzott, ahogy a falusi turizmus állja a versenyt, néhány új igénynek is meg kell felelnie. Bár az egyik turista szerint pár napig meg lehet lenni internet nélkül, hosszabb vidéki időtöltés esetén már nem nélkülözhető. Az egyik tanyasi vendéglátó elmondta, a vendégek megnyerése érdekében nagyon sokféle szolgáltatást nyújtanak: a tájjellegű ízek mellett technikai lehetőségeket is – mint például az internet – is biztosítják, ha igény van rá. Ha azonban valaki azt akarja, hogy se tévé, se internet ne legyen a szobájában, az ő kívánsága is teljesülhet.

A tapasztalatok különbözőek: van, aki szinte menekül a tévétől, számítógéptől vagy éppen a hifi berendezéstől, és inkább hallgatja a kakasszót vagy a természet hangjait. Az egy falusi szállásadó azonban elmondta, ha nem lenne nála például kábeltévé, akkor egy német vagy román vendég ezt minden bizonnyal szóvá tenné az információáramlás fontosságára hivatkozva. A vállalkozó hozzátette, a tavalyi év folyamán egyre többen kérdezték, van-e wifi a szálláson, amivel csatlakozni lehet az internetre.
forrás:mr1

Leave a Reply 234 megnézve, 1 alkalommal mai nap |