< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Az űrturizmus már a közeljövő

| Mobile | RSS

Az űrturizmus már a közeljövő

2011. augusztus 16. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Az ígéretek szerint hamarosan már 200 ezer dollárért is el lehet jutni az űrbe, de vajon tömegessé válik-e az űrturizmus?

Az űrbe vágyó turisták hamarosan már válogathatnak is – a jelenlegi legdrágább ajánlat mintegy 150 millió dollár, ennyit kérnek az oroszok valakitől azért, hogy egy Szojuz űrhajóval elvigyék egy hold-körüli útra. Mindeddig nem nagyon volt jelentkező az utazásra, az érdeklődők 20-30 millió dollárt voltak hajlandóak csak fizetni, ami csupán egy űrállomásra szóló kirándulásra futotta. A hírek szerint James Cameron filmrendező kifizetné a holdutazást, s már az indulás időpontját is kitűzték: 2015-re. Persze, lehet, hogy addigra már mindennapossá válik az űrturizmus, ha nem is a luxus, hanem a fapados formája, hiszen az ígéretek szerint nemsokára már 200 ezer dollárért is el lehet jutni az űrbe.

A tervek szerint a SpaceShipTwo-t megépítő Virgin Galactic már 2009-től öt űrhajóval vitte volna az utasokat az űrbe, de a program csúszik. A honlapon azonban már lehet jegyeket foglalni, s a 200 ezer dollár tíz százalék előlegét eddig 430 ember fizette be. Almár Iván űrkutató szerint az űrprogramokban természetesek a csúszások, hiszen itt óriási szerepe van a biztonságnak és a bizalomnak.

A Virgin Galactic tulajdonosa, Sir Richard Branson úgy gondolja, az emberiségnek – ha fenn akar maradni – nincs más esélye, mint hogy amilyen gyorsan csak lehet, kimenjen az űrbe. Megfogalmazása szerint az űr felhasználása létkérdés. A kommunikáció, az időjárási műholdak, a mezőgazdaság monitorozása, a GPS, a klímakutatás – már ma is az űrhöz kötődik, s vannak napenergiával működő műholdak is. Virgin Galactic által kifejlesztett rendszer képes kisebb szállítmányokat és műholdakat olcsón az űrbe juttatni, de a tudomány számára is óriási lehetőségeket jelent, hiszen a kutatók gyakrabban végezhetnek kísérleteket, amelyek segíthetnek megválaszolni a Föld klímájával és a világegyetem rejtélyeivel kapcsolatos kérdéseket.

Hogy az űrturizmus előtt mekkora jövő áll, azt ma még csak találgatni lehet. Minden esetre nem a Virgin Galactic az egyetlen, aki ebben fantáziát és üzletet lát. Mire a száz kilométernél magasabbra is repülő rakéták elkészülnek, már szálloda is várja az űrbe utazókat.
forrás:mr1

Leave a Reply 243 megnézve, 1 alkalommal mai nap |