< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Eltöröltetné, majd él vele A Jobbik és a gyűlölt szabadság

| Mobile | RSS

Eltöröltetné, majd él vele A Jobbik és a gyűlölt szabadság

2011. augusztus 16. | 1 Hozzászólás | Közélet

“A Jobbik eltörli a mentelmi jogot, mert az eredeti funkciója, a képviselők szabad és nyugodt munkájának biztosítása helyett mára a képviselők – nem egyszer köztörvényes – büntetőjogi felelősségének eltakarására szolgál” – olvasható a párt országgyűlési programjában. Aztán mi történik, amikor Zagyva György Gyula ellen emelnének vádat?
Nem súlyos tett a rendzavarás, éppen ezért nem bűncselekménynek, csak szabálysértésnek minősül az olyan cselekedet, mint amit Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője vitt véghez a Sziget fesztivál alatt. Társaival jegy nélkül, erővel akart bejutni a rendezvény területére, hogy a magas benzinárak ellen tüntessen, nyilván nem talált a Nagyszínpadnál alkalmasabb helyet erre. Sajnos ingyen sör nem járt a tüntetőknek, pedig akkor nyilván többen lettek volna ötnél.

De valószínűbb, hogy a demonstrálók igazából provokálni akartak, nyilván a Sziget is egy „olyan” rendezvény, Müller Péter Sziámi meg Gerendás, ezek olyan „gyanús” alakok (kacsintás, értjük, mire gondolok), tehát, gondolta Zagyva képviselő úr, meg kell hackelni az évek óta jól működő fesztivált. Mert ezek a Jobbikosok már csak olyanok, hogy rendkívül kényelmetlenül érzik magukat attól, ha valaki nem velük bulizik nemzeti rockra a Magyar Szigeten, hanem esetleg tényleg jól akarja érezni magát.

Természetesen olyan alkotmányos jog a világon nincsen, ami azt jelentené, hogy bárhol, bármikor lehet tüntetni, de ha mégis akkor én többet koncertjegyet életemben nem veszek majd, hanem inkább csinálok egy egyszeregyes táblát, amire ráírom, hogy „munkát, kenyeret”, és a világ összes fesztiválja és kiállítása egyszerre csak ingyenessé válik. Maradjunk azonban a realitás talaján, a rendőrök teljes joggal vinnének engem ki a Szépművészetiből, ha, teszem azt, ott szeretnék felszólalni a skinheadekből országgyűlési képviselővé lett királyságpártiakkal szemben. Ahogy tették ezt Zagyva György Gyulával is, nagyon helyesen.

A történet teljesen jelentéktelen is lenne, hőzöngött kicsit a képviselő, elvitték, veszett több is Mohácsnál. De azt mondja ezután Zagyva, hogy nem mond le a mentelmi jogáról – szabálysértési eljárásról beszélünk, nem a börtön elől menekült, vagy hasonló – a Jobbik meg azt, hogy Zagyva György Gyula a HVIM (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom) színeiben randalírozott, nem a Jobbik képviselőjeként. Erről az jut eszembe, amikor Sólyom László magánemberként volt bazsarózsát simogatni Tubesen, a NATO-lokátor tervezett helyén, mintegy elfeledkezve arról, hogy ő munkáját tekintve éppenséggel a Magyar Köztársaság Elnöke. Tehát nem, olyan nincsen, hogy ha vállalhatatlan dolgot csinálok, magánember vagyok, ha meg nem, akkor felelős képviselő.

Ily módon szép szegénységi bizonyítványt állított ki a képviselői mentelmi jog eltörléséért megingathatatlanul küzdő Jobbik. Sikerült saját programjukat és korábbi, a mentelmi joggal összefüggő akcióikat hivatalosan is képmutatássá nyilvánítani egyetlen mozdulattal. Ebből persze nem vezethető le, hogy az egész párt hiteltelen, komolyanvehetetlen, az igazság kimondása és leleplezése, valódi megoldások kínálása helyett csupán a feszületségek élezésével saját politikai hasznát kereső alakulat.

De aki figyelte a Jobbik korábbi megnyilvánulásait, annak korántsem meglepő ez a fajta ellentmondás elvek, programok és a politikai gyakorlat között. A szélsőjobb azon attitűdjéről van szó, miszerint a liberális demokráciát gyűlölni kell, de annak vívmányai – például a szólásszabadság, gyülekezési jog – „a magunkfajtákra” minden korlátozás nélkül érvényesek. Jobbikos részéről olyan szép kiállást keveset lehet tapasztalni liberális értékek mellett, mint amikor a véleménynyilvánítás szabadságával mentegetik a zsidózást, cigányozást.

Úgy tűnik, a szélsőjobb híveinek és képviselőinek továbbra sem világos, hogy a szabadsággal egyúttal több felelősség is jár. Persze itt is lehetnek eltérő álláspontok, Vona Gáborról például sokkal előbb feltételezzük, hogy cinikus hatalomvadász, mint a valóban elvakult Zagyva György Gyuláról, akiről kétségkívül hihető, hogy komolyan gondolja azt a töménytelen marhaságot, amit beszél. Ugyanakkor a Jobbiknak és szavazóinak egyaránt érdemes lenne észrevenni, hogy ha rendszeresen a szabadság és a liberális demokrácia vívmányaival szeretnének élni, akkor talán annyira nem érdemes utálni azt
forrás: ma.hu

Leave a Reply 363 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: