< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Ingyen sterilizálnák a nyomorban élőket – a bírálók szerint ez rasszizmus //Zdarma sterilizovať žijúci v chudobe – Podľa kritikov tohto rasizmu

| Mobile | RSS

Ingyen sterilizálnák a nyomorban élőket – a bírálók szerint ez rasszizmus //Zdarma sterilizovať žijúci v chudobe – Podľa kritikov tohto rasizmu

2011. augusztus 16. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Bírálják a szlovák családügyi minisztériumot, mert azt tervezi, hogy ingyen fogamzásgátlókat vagy sterilizálást ajánl fel a szegényeknek.

A liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt minisztere, Jozef Mihál vezette tárca nem zárkózott el a vitatott terv visszavonásától. Az Élet Fóruma nevű civil szervezet szerint a terv a rasszizmus határait súrolja, diszkriminatív és a romák ellen irányul.

A szociálisan hátrányos helyzetben lévőknek szánt ingyenes fogamzásgátlást vagy sterilizálást a minisztérium az ezen csoport számára szánt segítségről szóló törvényjavaslat keretében ajánlotta fel. A jogszabály mintegy 700 településre vonatkozna, amelyeken 200 ezren élnek rossz szociális feltételek között.

“Jó intézkedésnek tartjuk, de nem akarjuk a végletekig vinni az ügyet. Ha gondot okoz a kormánykoalíción belül, nem hagyjuk egyes részleges intézkedések miatt elbukni az egész törvénytervezetet” mondta Slavomira Selesová, a minisztérium szóvivője.

“Járjuk a telepeket, és látjuk, hogy egy családban akár tíz gyermek is van, akikről nem képesek gondoskodni. Mivel a nők nem engedhetik meg maguknak a fogamzásgátlást, a férfiak pedig nem hajlandóak rá, a gyermekek nyomorúságos körülmények közé születnek” vette védelmébe a tárca álláspontját Lucia Nicholsonová államtitkár.

Az orvosi javaslat nélküli sterilizáció költsége 200 euró, és a hormonális fogamzásgátló tabletták is drágák a Sme szlovák napilap szerint.

Az Élet Fóruma nevű civil szervezet szerint az ingyenes sterilizálási program a rasszizmussal határos és a roma lakosság elleni diszkrimináció.

Miroslav Beblavy, a legnagyobb kormánypárt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ-DS) parlamenti képviselője szerint a sterilizálás akár nemzetközi botrányt is kiválthat. A múltban több roma asszony is azt állította, hogy a beleegyezésük nélkül sterilizálták őket. A szlovákiai bíróságok azonban nem találtak olyan esetet, amikor az orvosok megsértették volna a törvényt – írta a Sme.

Három roma asszony az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult az erőszakos sterilizálás gyanújával. A strasbourgi székhelyű bíróság várhatóan az ősszel dönt az ügyükben.
forrás:hiradó

Zdarma sterilizovať žijúci v chudobe – Podľa kritikov tohto rasizmu

Kritizoval slovenskú ministerstvo pre rodinu, ako to plánuje ponúknuť bezplatné antikoncepcie alebo sterilizácie chudobných.

Liberálna slobody a solidarity (SaS) strany vlády, Jozef Mihálik vedením ministerstva nie je nič proti kontroverzný plán na odstúpenie od. Život podľa fórum mimovládnych organizácií, plán drhnúť hranice rasizmu a diskriminácie Rómov.

Sociálne znevýhodnené zadarmo antikoncepcie alebo sterilizácia v ministerstvu tejto skupiny pre pomoc ponúka v rámci zákona o. Zákony platia pre asi 700 osád, kde žije 200 tisíc ľudí v zlých sociálnych podmienkach.

“Správnu mieru, ale nechceme, aby sa krajnom prípade. Ak máte problémy v koaličnej vláde neumožňuje niektoré čiastkové opatrenia zlyhajú, pretože celkový účet,” povedal Slavomíra Selešová, povedal hovorca ministerstva.

“Walk v kolóniách, a vidíme, že rodina až desiatich detí sú, ktorí nie sú schopní poskytnúť. Pretože ženy nemôžu dovoliť antikoncepciu, a muži nie sú ochotní tak urobiť, sa rodia deti v špinavých podmienkach v Maďarsku,” jeho obranu ministerstva lucia Nicholsonová tajomník pozíciu.

Lekárske sterilizácie návrh bez nákladov 200 eur, a hormonálna antikoncepcia je drahé na slovenský denník SME túto stránku.

Život podľa fórum mimovládnych organizácií, bez sterilizácie hraničiace s rasizmom a diskrimináciou rómskej populácie.

Miroslav Beblavy, najväčší vládnej strany, slovenský demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ-DS) MP, môže tiež vyvolať sterilizácie medzinárodný škandál. V posledných niekoľkých rómskych žien tiež vyhlasoval, že oni sú sterilizované bez svojho súhlasu. Slovensko, však súdy nájdené žiadne prípady, keď lekári porušili zákon – v malých a stredných podnikov.

Tri rómske ženy na Európskom súde pre ľudské práva podozrenie z násilnej sterilizácie. V Štrasburgu na základe súdneho rozhodnutia sa očakáva na jeseň ich vec.
Zdroj: Novinky

Leave a Reply 279 megnézve, 1 alkalommal mai nap |