< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kadhafi gárdája megadta magát, az ezredes kész tárgyalni

| Mobile | RSS

Kadhafi gárdája megadta magát, az ezredes kész tárgyalni

A líbiai vezető egyik fiát elfogták, másik fia feladta magát, miután vasárnap este a lázadók bevonultak Tripoliba és az elnöki gárda megadta magát.

A líbiai kormányellenes lázadók nyugat felől beértek Tripoliba vasárnap este, anélkül, hogy ellenállásba ütköztek volna. Moammer el-Kadhafi líbiai vezető elnöki gárdája megadta magát a kormányellenes lázadóknak, ezután elfogták a tábornok egyik fiát. Éjjel a líbiai kormány szóvivője bejelentette, hogy Kadhafi kész tárgyalni a lázadók vezetőjével.

Vasárnap nap közben érkezett néhány hír a Kadhafi-ellenes lázadók előrenyomulásáról, de még nem lehetett sejteni, hogy az öt hónapja tartó elkeseredett harc véget ér. Estére felgyorsultak az események, a lázadók egyre közelebb jutottak a 42 éve hivatalában lévő Kadhafi vezetési központjához.

Eufórikus hangulat

Több száz líbiai kormányellenes felkelő vasárnap este napnyugtakor érte el Tripoli Dzsanzúr nevű nyugati peremkerületét. A felkelőket örömmel fogadta a lakosság, az emberek az út szélén, eufórikus hangulatban figyelték a hosszú konvoj bevonulását.

A fővárost elérő lázadók néhány órával korábban a Tripolitól nyugatra lévő “27-es kilométerkőnél” elfoglaltak egy laktanyát, ahol sok fegyvert és lőszert zsákmányoltak. A Závija városa, azaz nyugat felől előrenyomuló felkelők számára ez volt a legfontosabb akadály a Tripoliba vezető úton.

Tripoli 95 százaléka a felkelőké

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió hétfőre virradóra azt jelentette, hogy a felkelők egész Tripolit elfoglalták, Kadhafi főhadiszállásának kivételével: a lázadók a főváros 95 százalékát ellenőrzik, a Kadhafi-hű erők kezén csak a Báb-el-Azizíja épületegyüttes maradt. Kadhafi holléte egyelőre nem ismert.

Kadhafi két fia a lázadóknál van

Az este folyamán Moammer el-Kadhafi elnöki gárdája megadta magát a kormányellenes lázadóknak – jelentette vasárnap este az al-Arabíja arab hírtévé a líbiai felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsra (ÁNT) hivatkozva. Éjjel azt nyilatkozta Musztafa Abdel-Dzsalíl, az ÁNT elnöke, hogy a lázadók elfogták Moammer el-Kadhafi egyik fiát, Szeif al-Iszlám Kadhafit, és arra próbálták rávenni a lázadókat, emberségesen bánjanak vele, hogy később bíróság elé állíthassák. Később a líbiai vezető legidősebb fia, Mohammed el-Kadhafi megadta magát a lázadóknak, akik házi őrizetbe helyezték.

Kadhafi kész tárgyalni

Nem sokkal kisebbik fia elfogása után Musza Ibrahim kormányszóvivő közölte, hogy Kadhafi kész tárgyalni a lázadók vezetőjével. Emellett arra kérte a NATO-t, hogy győzze meg a felkelőket a Tripoli elleni támadás leállításáról. A NATO bejelentette, hogy együttműködik az Átmeneti Nemzeti Tanáccsal, és hangsúlyozta, hogy Líbiának egységesnek kell maradnia.

Moammer Kadhafi líbiai vezető nap közben egy hangüzenetben azt ígérte, hogy “a végsőkig” a helyén marad, és felszólította híveit, hogy mindenhonnan siessenek a főváros védelmére. A televízióban vasárnap lejátszott üzenetben azt mondta, “tart attól, hogy Tripoli égni fog”. Azoknak, akik az oldalára állnak, fegyvert ígért. Ezt az üzenetet később, a lázadókkal való tárgyalás bejelentése után megint lejátszották.

Táncolnak, lövöldöznek és Allahot éltetik

A Sky brit tévécsatorna Tripoliból sugárzott élő adásában látható volt, hogy százak özönlöttek az utcára, örömükben lövöldöztek és Allahot éltették, miközben a felkelők kisteherautóikon a városközpont felé tartottak. A tévécsatornának a lázadókat kísérő riportere szerint a felkelők nem ütköztek ellenállásba.

Az északkelet-líbiai Bengáziban, a felkelők központjában vasárnap este tízezrek ünnepelték kitörő örömmel az utcán Kadhafi hatalmának bukását.

A harc még nem ért véget

A felkelők nyilvánvaló sikere ellenére Mahmúd Dzsibril, a lázadókat irányító Átmeneti Nemzeti Tanács végrehajtó testületének vezetője figyelmeztetett: maradtak még olyan gócpontok Tripoliban és környékén, ahol Kadhafi hívei ellenállnak. Dzsibril óvatosságra intette a felkelőket, hangsúlyozva, a harc még nem ért véget, de néhány órán belül teljessé válhat a győzelmük. Arra is felszólította társait, hogy ne álljanak bosszút sérelmeikért, ne fosztogassanak, ne bántsák a külföldieket, bánjanak emberségesen a foglyokkal, kíméljék meg az életüket, “még Kadhafi hozzátartozóinak, gyermekeinek, családjának” az életét is.

Több száz áldozat

Egy magas rangú líbiai kormányzati tisztségviselő vasárnap este azt állította, hogy a kormányellenes lázadók megjelenése óta Tripoliban 376 ember vesztette életét, és több mint ezer megsebesült. Állítását független forrásból egyelőre nem lehetett ellenőrizni. Éjjel Kadhafi szóvivője Musza Ibrahim már sokkal nagyobb veszteségekről számolt be, azt állította, hogy a lázadók behatolása óta 1300 ember vesztette életét Tripoliban.

Új rádióadó

A líbiai lázadók is igyekeztek bevetni kommunikációs eszközöket. Este bejelentették, hogy rádióadót helyeznek üzembe, amelyen hírek mellett olyan hangfelvételeket is sugároznak, amelyeken Moammer el-Kadhafi líbiai vezető katonái rendszerellenes tüntetők tömeges meggyilkolásáról beszélnek.

Obama: a zsarnoknak távoznia kell

Barack Obama amerikai elnök a líbiai fejleményekre közleményben reagálva úgy vélekedett, hogy Kadhafi rendszere elérte azt a pontot, ahonnan nincs visszatérés, a zsarnoknak távoznia kell a hatalomból, hogy elkerüljék a vérfürdőt. Obama egyúttal felszólította a felkelőket, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat, őrizzék meg az államhatalmi szerveket és lépjenek előre a demokrácia (megteremtése) felé.

A NATO kész együttműködni

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár békés és azonnali líbiai hatalmi átmenetre szólított fel, s jelezte, a szövetség kész együttműködni a lázadókkal e célok elérése érdekében. Előzőleg egy NATO-szóvivő közölte, a szövetség továbbra is élni kíván az ENSZ-től a líbiai polgári lakosság megvédésére kapott felhatalmazással.

Minden utat lezártak

Abdesz-Szalám Dzsallúd, a volt második számú líbiai vezető, aki pénteken elmenekült Tripoliból, és jelenleg Olaszországban tartózkodik, a TG3 olasz tévécsatornának adott interjújában úgy vélte, a Kadhafi-rendszer még egy hétig, legfeljebb tíz napig maradhat fenn. Úgy vélte, hogy a líbiai vezető nem távozhat Tripoliból, mert minden kivezető utat lezártak; kizárólag nemzetközi megállapodás alapján hagyhatná el a fővárost, de “ez a kapu zárva van”.

forrás:atv//atv.hu / MTI

Leave a Reply 263 megnézve, 1 alkalommal mai nap |