< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Rezidensek: bérfeszültséget okozhat az ösztöndíj

| Mobile | RSS

Rezidensek: bérfeszültséget okozhat az ösztöndíj

2011. augusztus 22. | hozzászólás | Közélet

Hétfőig adhatják be pályázataikat a rezidensek a havi 100 ezer forintos ösztöndíjra, amelyet öt évig kaphatnak, ha cserébe tíz évig itthon maradnak és nem fogadnak el hálapénzt. A Krónika információi szerint száznál is kevesebben jelentkeztek a hatszáz helyre.

Az ösztöndíj miatt bérfeszültség lesz, nemcsak a szakorvosok, hanem a rezidensek között is – mondta a Krónikának Sitka Balázs frissen végzett orvos, aki nem kíván jelentkezni a pályázatra. Mint fogalmazott, nem azért kaphatna 100 ezer forinttal többet, mert jobban végzi a dolgát, hanem mert éppen most lép be a rendszerbe. Szerinte az is problémát jelent, hogy teljesen bizonytalan, mi lesz öt év múlva. Ha majd megvonják a többletbért, „visszaállok egy 90-110 ezer forintos bérszintre” – magyarázta. Sitka Balázs nem tervezi, hogy külföldön dolgozzon, pedig a fizetése most nem lesz több 90 ezer forintnál.

A Magyar Rezindes Szövetség felmérése szerint a végzősök 26 százaléka gondolkodik így – mondta a Krónikának Papp Magor elnök. Idén egyébként nyolcszázan végeztek, de várhatóan négyszáznál többen nem kezdik el a szakképzést. Közülük is csak minden második gondolja úgy, hogy a következő tíz évben itthon marad. „Az államtitkárság által felkínált rezidensösztöndíj nem nyerte el a rezidensek többségének tetszését, hiszen biankó szerződést kellene aláírni. Ráadásul a pályázatot hatszáz főre írták ki, miközben 28 ezer orvos van nehéz helyzetben” – hívta fel a figyelmet Papp Magor.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási hivatal főosztályvezetője szerint az utolsó pillanatban még sokan jelentkezhetnek az ösztöndíjra, ezt mutatják az elmúlt évek tapasztalatai. Zsigmond András úgy tájékoztatta a Krónikát, hogy ha nem lesz elég jelentkező, akkor várhatóan kibővítik a kört, és azok is lehetőséget kaphatnak, akik nem ebben az évben lépnek be a szakképzés rendszerébe.
forrás:mr1

Leave a Reply 257 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: