< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kiderült, egy komplett lakópark is lopta a gázt

| Mobile | RSS

Kiderült, egy komplett lakópark is lopta a gázt

2011. augusztus 23. | hozzászólás | Közélet

A Tigáz azt mondja: az ellenőrzések során kiderült, hogy minden tizedik gázfogyasztó trükközik a gázórával. A társaság ezért új módszert talált ki: csőszondát használnak.

Csaknem ötezer esetben talált szabálytalanságot a Tigáz a fogyasztók ellenőrzésekor. A gázlopás Pest- és Szabolcs megyében a leggyakoribb. Általában a gázórát próbálják megbuherálni. A társaság ezért új módszert talált ki: egy úgynevezett csőszondát használnak – számolt be róla a Duna TV Híradója.
gázóra

Több településen komplett lakóparkról derült ki, hogy lopták a gázt, állítja a Tigáz. Szigetszentmiklóson, Maglódon, Üllőn és Dunakeszin is találtak visszaéléseket. A szolgáltató szerint a lakók sokszor nem is tudtak semmit.

A Tigáz kommunikációs vezetője Száraz Gábor a Híradónak azt mondta: a kivitelező elkezdi fűteni a lakásokat azért, hogy a festék kiszáradjon, de nem fizeti ki a gázt, hanem megvárja, amíg majd a lakó beköltözik és aztán akar csak fizetni. A gázszolgáltató cég szerint az is gyakori, hogy a tulajdonosok maguk barkácsolnak, így próbálnak meg csalni. Az ellenőrök szerint a szabálytalanságok közel 50%-ában a gázmérő plombáját bontják meg és a számláló szerkezetet visszatekerik, és a plombákat hamis plombákkal helyettesítik.

A szakemberek szerint ezt a legnehezebb kiszűrni, pedig már hőkamerával és ipari endoszkóppal is vizsgálódnak.
Akit elkapnak, kötbért fizet. Minimum félmillió forintot. A tavaly kiszabott 840 milliónak viszont csak a felét tudta behajtani a társaság. Tavaly egyébként 9 milliárd forintos kárt okoztak a csaló csak a Tigáznál, a szakemberek minden tizedik vizsgált fogyasztónál találtak valami hibát.
forrás:hiradó

Leave a Reply 365 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: