< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: A földi fajok közel 90 százaléka még ismeretlen Most már biztos: az idegenek köztünk vannak

| Mobile | RSS

A földi fajok közel 90 százaléka még ismeretlen Most már biztos: az idegenek köztünk vannak

2011. augusztus 25. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Óriásira, 8,7 milliósra becslik a bolygónkon honos élőlények fajainak számát – jelentős részükkel pedig még csak nem is találkoztunk (legalábbis tudományos keretek között).

A Föld élővilágának gazdagsága mindenki előtt ismert, ugyanakkor csak nagyon hozzávetőlegesen tudjuk megbecsülni, mekkora is lehet a különböző fajok száma. Korábbi feltételezések valahová 3 és 100 millió közé tették ezt, ám egy új, pontosabb számítás, mely figyelembe vette az eddig beazonosított életformákat, az alsó határ felé közelíti az értéket. Jelenleg 1,2 millió fajról rendelkezünk tudományos ismeretekkel, de az évszázad további részében – köszönhetően a technológiai fejlődésnek – valószínűleg jelentős előrelépések várhatók, optimista feltételezések szerint akár közel az összes faj rendszerezésre kerülhet.

De megbízható-e ez az adat? Hiszen a korábbi becslések is nagy szórást mutattak. Nos, a résztvevők száma és képzettsége mindenképpen nyomós érv a pontosság mellett, ahogy az is, hogy a 80 ország több mint 2700 kutatója tíz éven keresztül vett részt a projektben, jelentős alapot nyújtva a számításoknak. A Census of Marine Life projekt egyébként 2010 októberében zárult, és a tengeri élővilág felmérését szolgálta.
Elmélet, gyakorlatba ültetve

A 18. század óta a fajokat egy piramisba tömörítve ábrázolja a tudomány. A rokon fajok a piramis egy-egy szintjére kerülnek, így alkotva meg a földi élőlények durva rendszertani ábráját. Az emberek például a csimpánzokkal és a gorillákkal együtt az emberszabásúak közé tartoznak, emellett az emlősök, még távolabbról nézve pedig a gerincesek csoportjába. Ezeknek a csoportoknak az elemzésével, az egyes csoportok kisebbekre bontásával, és az így kapott adatokra épülő algoritmussal becsülték meg a legbizonytalanabbul felmérhető legalsó szint létformáinak fajgazdagságát – annak ellenére, hogy javukat még nem találtuk meg. Míg az emlősök között már csak elvétve lehet ismeretlen faj, addig például a gombák szintjén még rengeteg felfedezetlen változat létezik.

Tesztelendő a formula jóságát, a jól ismert csoportokon (például az emlősökön, madarakon és halakon) próbálták ki az algoritmust, és az pontosan megmutatta az adott szint biodiverzitását. Ennek kiterjesztésével érték el a 7,77 milliós számot, az állatfajokat tekintve (ezekből kevesebb mint egymillió van eddig kategorizálva). Ehhez jön hozzá nagyjából 300 ezernyi növény- és 611 ezernyi gombafaj.

Dr. Sina Adl, a felmérésben részt vevő kutatók egyike szerint: „Ha igazán meg akarjuk érteni, hogyan épül fel környezetünk, tudnunk kell arról, milyen fajok laknak benne és azok hogyan lépnek kapcsolatba egymással. Ha megpróbáljuk irányítani a természetet úgy, hogy a fajoknak mindössze 10 százalékát ismerjük, akkor nem meglepő, hogy nem végzünk valami jó munkát.”

Nem meglepő módon eddig a legnagyobb élőlényekről tudjuk a legtöbbet, a gerincesek fajának javát már kategorizálta az emberiség. A 7,5 milliónyi ismeretlen faj többsége a tengerben és a körülöttünk levő talajban található, többnyire milli- vagy mikrométeres tartományban keresendő. A kategorizálás egyébként jelenleg is gőzerővel zajlik, éves szinten 15 ezerrel nő a tudományosan rögzített fajok száma. Ezzel a tempóval nagyjából 500 évig tartana a munka, de a fent is említett technológiai fejlődés várhatóan felpörgeti majd a tempót.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 324 megnézve, 1 alkalommal mai nap |