< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A felkelők megölték Kadhafi legfiatalabb fiát

| Mobile | RSS

A felkelők megölték Kadhafi legfiatalabb fiát

Egy Tripoli melletti összecsapásban megölték Moammer el-Kadhafi fiát, Hamiszt, közölte a líbiai felkelők egyik parancsnoka. A bukott vezető felesége és három másik gyereke Algériába menekült. Kadhafi állítólag a hozzá továbbra is hű Bani Valídban tartózkodik.

Mohamed Allegi, a líbiai felkelők kormányának igazságügy-minisztere az AFP-vel azt közölte, hogy Hamisz Kadhafi a Tripolitól 80 kilométerre délre fekvő Tarhúnánál szombaton vesztette életét minden valószínűség szerint egy ütközetben. A 28 éves Hamisz, az ezredes legfiatalabb fia és az apjához hű hadsereg egyik elitalakulatának a parancsnoka volt.

Ahmed Bani, a felkelők katonai szóvivője az al-Arabíja televízióban számolt be Kadhafi fiának a haláláról, hozzáfűzve, hogy megbízható infomációk szerint Hamisszal együtt életét vesztette Abdullah asz-Szenuszi egykori líbiai titkosszolgálati főnök is. Egy neve elhallgatásával nyilatkozó amerikai illetékes szerint Washington megbízható forrásból szintén a Kadhafi-fiú haláláról értesült.

Közben a Líbiával határos Algéria területére érkezett Kadhafi felesége, lánya és két fia. Az algériai kormány közleménye szerint a bukott líbiai vezető Szofia nevű felesége, Aisa nevű lánya, Hannibal és Mohamed nevű fia távozott Algériába. Az eseményről Algéria tájékoztatta az ENSZ-t és a líbiai lázadók vezetőit.

Kadhafi hollétével kapcsolatban az MTI az ANSA olasz hírügynökséget idézte, mely szerint az ezredes Tripolitól száz kilométerre délkeletre, a hozzá továbbra is hű Bani Valídban tartózkodik két fiával, Szaadival és Szaif al-Iszlámmal együtt.

Ellentétek a lázadók között

A lázadók közötti ellentéteket jelezve, hétfőn tüntetések robbantak ki Miszrátában a Nemzeti Átmeneti Tanács (NÁT) azon döntése ellen, amely a korábbi kadhafista „mészárost”, Albarrani Shkalt nevezte ki Tripoli élére biztonsági parancsnoknak, írja a brit Guardian.

A tüntetések hétfő reggel törtek ki a miszrátai Mártírok terén – ahol a több száz fős tömeg azt skandálta, hogy ezzel a kinevezéssel elárulják az áldozatok vérét. A miszrátai kormányzótanács ezzel egy időben hivatalosan is közölte a bengázi NÁT vezetőségével, hogy egy ilyen kinevezés esetén a miszrátai egységeket kivonják a felkelők központi tanácsa irányítása alól, és nem fognak engedelmeskedni a parancsoknak. A NÁT azonban azzal érvel, hogy Shkal, aki egykor Kadhafi bennfentese volt, május óta fontos információkkal szolgálta a felkelőket. Miszráta ellenben azzal vádolja Shkalt, hogy tavasszal az ő irányítása alatt támadták a kormányerők a várost, meggyilkolva és terrorizálva számtalan civilt. A miszrátai felkelők szerint Shkal korábban részt vett a hírhedt 32-es Hamisz Brigád tevékenységében (amely parancsnokáról, Hamisz Kadhafiról kapta a nevét). Az egység főszerepet játszott Miszráta civil negyedeinek a bombázásában, amely során több száz líbiai életét vesztette.

Mahmúd Dzsibril – a NÁT végrehajtó bizottságának az elnöke, amely már Tripoliban székel (korábban Bengázi adott helyet a felkelők tanácsának) – korábban azt közölte, hogy koalíciós kormányzat kiépítésén dolgozik. A NÁT koncepciót hallgatólagosan Nagy-Britannia is támogatja. Fontos, hogy az új líbiai kormány ne zárja ki a korábbi rezsim tagjait – nyilatkozta Liam Fox brit védelmi miniszter az Al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak. Nagy-Britannia vélhetően óvakodik attól, hogy megismételjék az iraki fiaskót, amikor a szövetségesek megtisztították a hatalmat a korábbi vezetőktől, és a hatalmi vákuummal egy súlyosabb káoszba vezették az országot.

Miszráta azonban úgy véli, hogy nem megoldás a kadhafista köröknek átadni a kulcsfontosságú biztonsági pozíciókat. „Nem látom igazoltnak ezt a döntést” – közölte egy 28 évig Angliában élő száműzött líbiai, Hasszán al-Amin, aki a felkelést kirobbanását követően hazatért. „Komoly egységeink vannak Tripoliban. Nem fogják egy háborús bűnös utasításait követni” – figyelmeztette a NÁT döntéshozóit. Hasonlóképp fogalmazott a miszrátai tanács elnöke, Zuvavi sejk, aki szerint a miszrátai lázadók megtagadhatják a NÁT parancsait. „Úgy vélem, hogy a líbiai thwar (bosszúálló / felkelő) fegyveresek nem fogják Shkal rendelkezéseit követni, hanem csupán azokat, amelyeket innen, Miszrátából adunk nekik” – közölte Zuvavi a Guardiannel. „Shkal Kadhafi embere. Néhány hónapja még Miszrátát lövette. Mahmúd Dzsibril nem nevezheti ki csak úgy. Ez népellenes” – figyelmeztetett a miszrátai városi tanács elnöke.

A felszín mögött komoly ellentét húzódik a miszrátaiak és a NÁT között – utóbbit sokan azzal vádolják a renitens városban, hogy nem az egységes Líbiát képviseli, hanem csupán Bengázit. Miszráta katonai tanácsa éppen ezért az utóbbi időben nem fogad el katonai utasításokat a NÁT parancsnokaitól, és arra is panaszkodik, hogy nem ismerik el Tripoli bevételében a miszrátai katonai egységek érdemeit.

„Nem fogunk engedelmeskedni Shkal parancsainak” – közölte egy miszrátai felkelő, Valid Tenaszil, aki Tripoliból tért haza, miután kimenőt kapott a heves harcokat követően. Hozzátette, hogy egyetlen egy üzenetük van a NÁT számára: „emlékezz a vérre!”

Miszrátát nem mellőzheti a NÁT, ugyanis a Tripoli és Szirt között félúton fekvő tengerparti város komoly katonai erőt képvisel, egységei jelenleg is a líbiai főváros stratégiai pontjain őrjáratoznak.

Külföldieket is fogva tartanak a felkelők

Több száz embert, köztük külföldi állampolgárokat tartanak fogva a líbiai kormányellenes felkelők – közölte hétfőn Genfben a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) szóvivője.
“Olyan értesüléseink vannak, amelyek szerint a felkelők több százakat vettek őrizetbe” – hangsúlyozta Steven Anderson, hozzátéve, hogy jó néhány közülük külföldi, elsősorban fekete-afrikai állampolgár. Anderson arról is beszélt, hogy a vöröskeresztes munkatársak a múlt héten meglátogattak Líbiában 75-100 rabot. Mohammed el-Alladzsi a líbiai felkelők politikai szervének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak igazságügyi megbízottja korábban elmondta, hogy a fogva tartottakkal, akik között zsoldosok is vannak, jól bánnak.

“A rabokkal jól bánunk. Az Amnesty International (AI) és a Human Rights Watch jöhet és ellenőrizheti. Azokat, akik nem követtek el bűncselekményt, a kihallgatás után szabadon engedjük. A többiek bíróság elé kerülnek” – jelentette ki el-Alladzsi. Közölte azt is, hogy az őrizetbe vett zsoldosok között 17 horvát állampolgár is van.

Kadhafi családja már Algériában van

A megbuktatott líbiai vezető felesége és három gyereke hétfőn algériai területre lépett – jelentette közleményében az algériai külügyminisztérium. Szafia, valamint lánya, Áisa, illetve fiai, Hannibál és Mohammed, valamint az ő gyermekeik reggel átlépték az algériai-líbiai határt – állt a dokumentumban.

Kadhafi hollétéről nem közöltek új információt, ugyanakkor az ANSA olasz hírügynökség hétfőn líbiai diplomáciai forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy az ezredes Tripolitól 100 kilométerre délkeletre, Bani Valídban tartózkodik két fiával, Szaadival és Szaif al-Iszlámmal együtt. Bani Valíd továbbra is hű Kadhafihoz. Szombaton egy 60-80 autóból álló konvojt láttak a település irányába haladni.

Az információt az ENSZ főtitkárának, a Biztonsági Tanács elnökének, illetve Mahmúd Dzsibrílnek, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnökének is tudomására hozták.

Eközben az algériai külügyminisztérium hétfőn egy másik közleményben bejelentette, hogy az Arab Liga ülésének keretén belül egy algériai miniszter találkozott Dzsibríllel ez utóbbi kifejezett kérésére. Algéria eddig még nem ismerte el az ÁNT-t. A Líbiával szomszédos ország szigorú semlegességi politikát folytat a több hónapja tartó konfliktusban, amiért egyes felkelők azzal gyanúsítják Algírt, hogy a Kadhafi-rezsimet támogatja.

forrás:atv//ml – atv.hu / Guardian / MTI

Leave a Reply 304 megnézve, 1 alkalommal mai nap |