< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Így lett parlamenti párt a Jobbikból? //This is how the parliamentary party Jobbikból?

| Mobile | RSS

Így lett parlamenti párt a Jobbikból? //This is how the parliamentary party Jobbikból?

A Wikileaks oknyomozó portál által eddig nyilvánosságra hozott, budapesti keltezésű amerikai diplomáciai táviratok között számos olyan található, mely a romatámadásokkal, s ezzel párhuzamosan a szélsőjobboldal térnyerésével foglalkozik. Budapest korábbi nagykövete és annak helyettesei azon aggodalmuknak adtak hangot a 2006 és 2010 közötti időszakban, hogy miközben egyre nő a feszültség a roma és nem-roma lakosság, a Jobbik és a Magyar Gárda profitot húz belőle.

“Budapesti demonstrációk: A jobboldal színre lép” címmel írt April H. Foley, az előző amerikai nagykövet 2006 szeptember végi jelentést, melyben a kormányellenes tüntetésekről számolt be. Az amerikai diplomata jelezte, nagy megkönnyebbüléssel fogadták, hogy a Fidesz lemondta végül a szeptember 23-ra tervezett demonstrációt, mely várhatóan erőszakot szült volna a feszült helyzetben. Azonban a szélsőjobboldali MIÉP párt – mint írták – további tiltakozó akciókat szervezett, melyek szeptember 22-én zárultak.

Itt zárójeles kommentárban Foley közölte: a MIÉP-nek nem sikerült elégséges szavazatot összegyűjtenie a választáson, hogy képviseltesse magát a parlamentben. “Vezetőjük, Csurka István pedig a 9/11-es merénylet utáni kijelentésével vált emlékezetessé, miszerint az Egyesült Államok magának köszönheti, ami történt” – írta a nagykövet. A közvélemény szemében csak a szélsőségesek randalírozásáról van szó, fogalmazott Foley a tüntetésekkel kapcsolatban.

Egy 2008. április 1-én keltezett sürgönyben Foley beszámolt arról, hogy a Magyar Gárda 600 új tagot avatott a Hősök terén, és – mint írta – “valószínűleg ezzel összefüggő esemény” az is, hogy két kézigránátot helyeztek el a Fidesz pártirodája előtt. A szervezetet csak úgy emlegeti az akkori budapesti amerikai nagykövet, mint “a szélsőjobboldali, antiszemita és romaellenes Jobbik párt egyik ága”. Foley megemlítette, hogy a Gárda nagyrészt roma lakossággal rendelkező településeken tartott “cigánybűnözés”-ellenes tüntetéseket, s emiatt a budapesti ügyészség eljárást kezdeményezett a szervezet ellen.

“Ezen három esemény segíti a Magyar Gárdát, hogy nagyobb figyelemhez és támogatáshoz jusson. A jelenlegi kormánykoalícióval való elégedetlenség, a rossz gazdasági helyzet, a magas infláció és a munkanélküliség – nem beszélve arról, hogy egyre többen a nemzetközi szervezetekhez, így az Európai Unióhoz való csatlakozást okolják emiatt – mind táptalajt nyújt a Gárdának, hogy “megmentse Magyarországot a magyaroknak” – írta Foley.

A nagykövet az év júliusában a romák elleni Molotov-koktélos támadásokról ad jelentést, jelezve, hogy a roma és nem-roma lakosság között egyre több a nyílt konfrontáció. A távirat szerint a helyi tisztviselőket és a polgárőrséget a rend fenntartására tett erőfeszítéseik közepette rasszista vádak érték. Három polgárőrt vádoltak meg ugyanis a patkai roma-ellenes támadások elkövetésével. Foley megjegyezte, az “Együtt Patkáért” polgárőrségnek egyetlen roma tagja sincs. Egyben hozzáteszi, hogy vélhetően az esemény katalizátora az a tavalyi eset volt, mely során egy ittas, roma vezető elütött egy nem-roma kislányt, aki súlyos sérüléseket szenvedett.

A Molotov-koktélos roma támadás előtti napon a bíróság bűnösnek találta a sofőrt, azonban szellemi állapotára hivatkozva felfüggesztette a büntetést. A táviratban Mohácsi Viktória roma EP-képviselőt is idézte, aki elismerte, hogy a Magyar Gárda fenyegetést jelent a roma lakosságra nézve, amely a szervezet egyes tüntetéseire “erős roma férfiakat” szervez és szállít a szomszédos falvakból. “Mivel nem bízhatnak abban, hogy a rendőrség megvédi őket” – tette hozzá Mohácsi a sürgönyben.

A Magyar Gárda-per harmadik meghallgatása után, Foley azt írta 2008. július 7-ei levelében, hogy a döntés, miszerint a bíróság elhalasztotta a Magyar Gárda jogi helyzetének megítélését, csak nyitva hagyta a kaput a további összetűzések előtt, miközben a szervezet fokozta a kisebb településeken való roma-ellenes tevékenységét. A sürgöny idézte Kéri László politikai elemzőt is, aki szerint a Gárda elérte, hogy tematizálja a közbeszédet, s a mozgalom még a nyári uborkaszezon közepén is a hírek elején szerepeljen.

2009 elején elkészült a Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság Magyarországról készült jelentése a 2004 június és 2008 közötti időszakról. Mint egy akkori amerikai sürgöny jelzi, súlyos hiányosságokat állapítottak meg benne a rasszizmus terén, amely tovább növeli az aggodalmat. “A szólásszabadság számára biztosított magasszintű alkotmányos védelem nagyon bonyolulttá, hacsak nem lehetetlenné teszi a hatóságok számára, hogy hatékony, jogi lépéseket tegyenek a gyűlöletbeszéd ellen” – írta Foley, aki a “Hot topic, much talk, little action”, vagyis “Aktuális téma, sok beszéd és kevés cselekedet” címet adta a magyar képviselőket is idéző bekezdésének.

2009 júliusában az amerikai nagykövetség jelezte, hogy a Magyar Gárda problémája még mindig megoldatlan, bár betiltották, további, engedély nélküli demonstrációkat tartott Budapesten. “Ahelyett, hogy megoldanák a két éve húzódó ügyet, tisztázva a Gárda jogi helyzetét, a fellebbviteli bíróság ítélete és az azt követő rendőri fellépés csak bonyolította a helyzetet. A kormány kényesen egyensúlyoz, miközben védené a gyülekezési és sajtószabadság alkotmányos jogát, próbál szembeszállni a romaellenes és antiszemita megnyilvánulásokkal. Bonyolult a rendőrség helyzete is. Nehéz és konfrontációhoz vezethet, ha próbálják betartani az utasítást, érvényesítve a Magyar Gárda jelvények viselésének tilalmát.

Jeffrey Levine egy 2009 nyári sürgönyben azt írta, Vona Gábor és a Jobbik népszerűsége egyre csak nő, még a Magyar Gárda körüli ügyek, a jogi állapotát érintő kérdések is a malmára hajtják a vizet. Mint a távirat beszámol róla, új fordulatként létrehozta az Új Magyar Gárda Mozgalmat, valamint bejelentette, hogy a kisebb falvak védelmére újra fel akarják állítani a Gárdaőrséget (Gárda Gendarmerie).

2009 augusztusában az amerikai nagykövet-helyettes jelentést tett a roma sorozatgyilkosság négy elkövetőjének elfogásáról. A magyar Nemzeti Nyomozó Iroda a budapesti amerikai nagykövetségnek címzett üzenetében jelezte, a nyomozást két FBI-profilozó nagyban segítette, s ez hozzájárult az elkövetők őrizetbe vételéhez. A rendőrök 16 helyszínről gyűjtöttek be bizonyítékot, mely a tettesek elfogásához vezetett, akik azonban tagadták bűnösségüket – olvasható a táviratban. Levine kommentárjában megjegyezte, hogy bár a hatóságok biztosak benne, hogy a tetteseket kapták el, a közvélemény szkeptikus maradt. “Továbbra is roma önkéntesek védik a roma falvakat, miközben a közvélemény-kutatások szerint az emberek 15 százaléka hisz abban, hogy a valódi tetteseket fogták el, míg 7 százalék szerint nem ők azok.

A maradék 78 százalék bizonytalan” – jellemezte a helyzetet az amerikai diplomata. Még az év november közepén Levine beszámolt a Jobbik és a betiltott Magyar Gárda által tartott sajóbabonyi demonstrációról, melyen a helyi roma lakosság és a tüntetők összecsaptak, melyre masszív rendőrségi válasz érkezett. “Az incidens erősíti a Jobbik “cigánybűnözésről” szóló politikai üzenetét és a magyar rendfenntartó erők tehetetlenségét, hogy megvédjék a lakosságot” – fogalmazott Levine. Hozzátette, hogy a parlamenti választások előtt alig hat hónappal további hasonló események várhatóak, főleg a roma többségű településeken, hogy a Jobbik tovább növelje a támogatottságát.

2009 december 11-én Levine azt írta, a tolerancia program keretein belül az FBI-akadémia a magyar igazságügyminisztériummal karöltve gyakorlati képzést tartott a magas beosztású rendőrtisztviselőknek, ügyészeknek és bíróknak a multikulturális társadalom kezeléséről. A távirat megjegyezte, októberben a magyar külügyminiszter kérte amerikai partnerétől, decemberben pedig Bajnai Gordon magyar kormányfő jelezte az amerikai alelnöknek, hogy amerikai segítséget kérnek a kisebbség kezelésére tett erőfeszítések javítására, fejlesztésére. Levine megjegyezte, további hasonló, romákkal kapcsolatos programokat kívánnak szervezni.

Morvai Krisztináról, a Jobbik európai parlamenti képviselőjéről írt Jeffrey Levine, az amerikai nagykövet helyettese két nappal azután, hogy a szélsőjobboldali párt “meglepő sikereket ért el” az EP-választáson. Levine szerint a nemzetközi média számára tartott sajtóreggelin Morvai “magabiztos volt, néha arrogáns, és gyakran gúnyos válaszokat adott” az újságíróknak. “A magyar sajtóban Náci (Nyilas) Barbie-ként emlegetett Morvai, korábbi Fulbright-ösztöndíjas mind a magasszintű társalgás, mind a durva antiszemita retorika területén otthonosan mozgott, s rendkívül élvezte a megnövekedett érdeklődést személye iránt” – fogalmazott Levine. Az amerikai diplomata szerint Morvaival a szélsőjobboldal olyan vezetőre lelt, akit “nem lehet könnyen kategorizálni, s nem szabad alábecsülni”.

Magyar vakcinára hívták fel a figyelmet

A budapesti amerikai nagykövetség jelentést küldött 2009 április végén arról is, hogy magyar illetékesek megkeresték a helyettes misszióvezetőt és a járványügyekben illetékes diplomatát, hogy felhívják figyelmüket a magyar vakcinára és a termelési kapacitásokra. Magyarország, az Omninvest cégnél megfelelő technikai szakértelemmel és infrastruktúrával rendelkezik ahhoz, hogy nagy mennyiségben előállíthassa a vakcinát, jelezték, s felajánlották, hogy az Egyesült Államok, Mexikó vagy bármely más állam részére készek lennének eladni a vakcinagyártási technológiát. A magyar kormány Washington támogatását kérte, hogy a vakcina kipróbálásához H1N1 vírustörzsek mintáit bocsássák rendelkezésre, hogy tesztelni tudják a technológiát. Magyar részről Garamhelyi Ábel, a külgazdasági ügyekben illetékes államtitkár, illetve Falus Ferenc, az országos tiszti főorvos konzultált a követségi illetékesekkel.

Falus közölte, hogy két-három hónap előkészítő időszak után heti félmillió dózist tudnának előállítani a vakcinából. Jeffrey Levine nagykövethelyettes kommentárjában felvetette, nem tudni, mi az oka annak, hogy a már négy éve működő Omninvest nem tudta piacra dobni technológiáját. A követségi kommentár emlékeztet, hogy a médiában erősen bírálták a cégnek adott kormánytámogatást, a tulajdonosi háttér áttekinthetetlenségét. A cég 98 százalékát egy ciprusi offshore cég, két százalékát Laczkó Tamás magyar üzletember birtokolta. A H1N1 vakcina sikeres marketingje bizonyítaná, hogy nem alaptalanul kapott a cég kormányzati támogatást.

forrás:népszavaonline//P. M. / Népszava

The Wikileaks investigative sites have so far published in Budapest, dated between the number of U.S. diplomatic telegrams in which the Roma attack, with a corresponding expansion of the far right deal. Budapest and its former ambassador to the deputies expressed their concerns about the period between 2006 and 2010, while increasing the voltage to the Roma and non-Roma population, the right and the Hungarian Guard pulls profit out of it.

“Demonstrations in Budapest: The right color into” the title written in April H. Foley, the former U.S. ambassador to the September 2006 report, in which the anti-government demonstrations reported. The U.S. diplomat expressed great relief, was adopted that Fidesz finally canceled the planned demonstration on September 23, gave birth to violence, which is expected to have a tense situation. However, the far-right MIEP party – as written – more organized protest actions which were completed on September 22.

In parenthetical commentary, Foley announced that the MIEP could not gather enough votes in the election to be represented in parliament. “Their leader, Istvan Csurka 9/11-es and the post-assassination has become a memorable statement, that the United States of America owes you what happened” – he wrote the ambassador. In terms of public perception is only the extremists randalírozásáról, Foley said in connection with the demonstrations.

A 2008th April 1 telegram dated Foley reported that the Hungarian Guard inaugurated 600 new members in Heroes’ Square, and – as he wrote – “possibly related incident” is that two hand grenades were placed in front of the Fidesz party office. The organization should be referred to the then U.S. Ambassador to Budapest as a “right-wing, anti-Semitic and anti-Roma right bank of a branch.” Foley noted that the majority of the Roma population in towns was “Gypsy crime” against protests, and therefore, the Budapest Prosecutor’s Office initiated proceedings against the organization.

“These three events to help the Hungarian Guard, a greater attention to my and support to reach. The current government coalition of dissent, the bad economic situation, high inflation and unemployment – not to mention a growing number of international organizations such as the European Union connection, therefore, blame – both for the media staff to “save Hungary from the Hungarian people” – written by Foley.

The Ambassador of the year in July, Molotov cocktail attacks against Roma on the report will indicate that the Roma and non-Roma population in a growing number of open confrontation. The telegram, according to local officials and the militia of the opportunities in their efforts to maintain order amid accusations of racist values. Three militia is accused of a horseshoe of committing attacks against Roma. Foley noted, “Together Patkáért” vigilante phenomenon not only Roma member. It also adds that the event is probably the catalyst was the case last year, during which a drunk driver hit by a non-Roma Roma girl who suffered serious injuries.

A Molotov cocktail attack on Roma the day before the driver was found guilty by the court, but suspended the sentence referring to mental health. A telegram Roma MEPs Viktoria Mohacsi is quoted, who acknowledged that the Hungarian Guard, a threat to the Roma population, which in the organization of protests by “strong men of Roma” organize and deliver the neighboring villages. “Because no confidence in the police to protect them” – added Mohácsi the telegram.

The Hungarian Guard, a third trial after a hearing, Foley wrote in the 2008th letter dated July 7, that the decision to the court postponed the Hungarian Guard’s legal assessment of the situation, but left open the door to further conflict before, while the body is increased in smaller communities, anti-Roma activities. Laszlo calls the telegram quoted political analysts, who said that the Guard has been successful themed public speech, and movement, even in the middle of the summer silly season is beginning to appear in news.

Completed in early 2009, the European Commission against Racism and Intolerance report on Hungary in June 2004 to 2008 period. As a former U.S. telegram indicates serious weaknesses in terms of racism in it, which further increases the concern. “Freedom of expression is afforded a high level of constitutional protection is very difficult, if not impossible for authorities to take effective legal action to make hate speech against” – written by Foley, who is a “hot topic, much talk, little action”, or “Current Topics a lot of talk and little action, “gave the title to the Hungarian representatives are also citations thereof.

In July 2009, the U.S. Embassy stated that the Hungarian Guard, a problem still unsolved, although banned, additional, unauthorized demonstrations in Budapest. “Instead of having to be solved for two years running case, clarifying the Guard’s legal position, the appellate court ruling and the subsequent police action only complicated the situation. The government delicately balances, while protecting the freedom of assembly and freedom of the press a constitutional right to try to counter the anti-Roma and anti-Semitic manifestations. the situation is complicated by the police. It is difficult and can lead to confrontation if you are trying to follow the instruction, asserting the Hungarian Guard, wearing badges is prohibited.

Jeffrey Levine wrote in a telegram summer 2009, Gabor Vona and Jobbik are only growing in popularity, even about matters of the Hungarian Guard, a state of legal issues affecting the malmára carry the water. As the telegram recounts, as a new revolution has created the New Hungarian Guard Movement, and announced that the protection of small villages again they want to stop the Guard Guard (Guard, Gendarmerie).

In August 2009, the U.S. deputy ambassador reported to the serial murder of four Roma elfogásáról perpetrator. The Hungarian National Bureau of Investigation, the U.S. Embassy in Budapest recipient’s message indicated that the two FBI investigation into profiling has helped greatly, and this contributed to the offenders into custody on that basis. The police evidence was collected in 16 locations, which led to the capture of the perpetrators, but those who deny their guilt – to read the telegram. Levine’s commentary noted that although the authorities are confident that the culprits were, the public remained skeptical. “We continue to protect the volunteers Roma Roma villages, while opinion polls show 15 percent of people believe that the real culprits were caught, while 7 percent say they are not.

The remaining 78 percent uncertain “- described the situation to the American diplomat. Even in the year in mid-November Levine reported on the right and banned Hungarian Guard held by Sajóbábony demonstration, in which the local Roma population and protesters clashed for which a massive police response was received.” The incident reinforces the right “cigánybűnözésről” the political message of the Hungarian police forces, inertia, to protect their citizens “- said Levine. He added that the parliamentary elections only six months for further similar events are expected, especially the Roma-majority municipalities, the better support the continued growth.

11 December 2009 Levine wrote the tolerance program, the FBI Academy, the Hungarian Ministry of Justice together with practical training sessions for senior police officers, prosecutors and judges handling the multi-cultural society. The telegram stated, in October, the Hungarian foreign minister called U.S. partner, in December, Hungarian Prime Minister Gordon Bajnai announced the U.S. vice-president to ask for American help in the treatment of minorities, efforts to improve and develop. Levine noted that other, wishing to Roma-related programs.

Kristina Morvai, Right MEP wrote about Jeffrey Levine, the deputy U.S. ambassador two days after the far-right party “surprise success” of the EP elections. Levine, the international media took sajtóreggelin Morvai, “was the confident, sometimes arrogant and often sarcastic answers” to the journalists. “The Hungarian press Nazi (Arrow), Barbie, known as Moravia, a former Fulbright Scholar and a high level of discourse and the harsh anti-Semitic rhetoric has moved in at home, and enjoyed the increased interest in a very personal interest” – said Levine. The American diplomat Festival Moravian leader of the extreme right is found who is “not easily categorized, and should not be underestimated.”

Hungarian vaccine called attention

The U.S. Embassy in Budapest at the end of April 2009 sent a report indicating the competent Hungarian contacted the Deputy Head of Mission and the epidemiological matters diplomats to draw attention to the Hungarian vaccine and production capacity. Hungary, the company Omninvest appropriate technical expertise and infrastructure in order to be able to produce large quantities of vaccine, indicated that he offered to the United States, Mexico or any other state they would be willing to sell for the vaccine production technology. The Hungarian government sought the support of Washington to test the vaccine strains of H1N1 virus samples to make available, to be able to test the technology. The Hungarian side Garam Local Abel, the Secretary of State for foreign economic matters, and Ferenc Falus, the Chief Medical Officer has consulted with the relevant embassy.

Falus said that two of the three-month preparatory period, after a week half a million doses of vaccine could be produced. Jeffrey Levine, Deputy Ambassador commentary claimed not to know what the reason is that the four-year-Omninvest market was unable to throw technology. Embassy of the commentary points out that the media strongly criticized a government grant to the company, the ownership, áttekinthetetlenségét. The company’s 98 percent of an offshore company in Cyprus, Hungary Tamas Laczko two percent was owned by a businessman. The successful marketing of H1N1 vaccine would prove that the company was not without government support.

source: people’s own online / / P. M. / People’s Voice

Leave a Reply 365 megnézve, 1 alkalommal mai nap |