< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Rostowski: az európai elitnek el kell döntenie, hogy akarja-e az euró fennmaradását //ROSTOWSKI: do europejskiej elity, muszą zdecydować, czy chcesz utrzymywać się w euro

| Mobile | RSS

Rostowski: az európai elitnek el kell döntenie, hogy akarja-e az euró fennmaradását //ROSTOWSKI: do europejskiej elity, muszą zdecydować, czy chcesz utrzymywać się w euro

Rostowski: az európai elitnek el kell döntenie, hogy akarja-e az euró fennmaradását Az európai elitnek, közte a németnek el kell döntenie, akarja-e, hogy az euró fennmaradjon, még ha ezért nagy árat is kell fizetni – jelentette ki a hétfői Gazeta Wyborcza című lengyel lapnak adott interjúban Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter.

Ha nem akarja, akkor komolyan fel kell készülni az euróövezet efelbontására, ennek összes konzekvenciájával, amelyek Németországot is érintik. Akik ezt nem értik meg, a tűzzel játszanak – figyelmeztetett az EU soros elnökségét az idei második félévben betöltő Lengyelország pénzügyminisztere.
Rostowski szerint az euróövezet alapvető problémája nem gazdasági, hanem politikai. Szolidáris cselekvésre van szükség a válság leküzdéséhez. Idézte Donald Tusk miniszterelnöknek az Európai Parlamentben elhangzott, szolidaritást kérő felhívását. “Egyszerű a választásunk: szolidaritás vagy Európa szétesése” – mondta Rostowski.
Egyes észak-európai országokban túl nagy az egoizmus, és hiányzik a szolidaritás a gondokkal küzdő országokkal. Pedig nehéz elképzelni, hogy például a holland, a német vagy a finn gazdaságot ne érintené súlyosan, ha az euróövezet valamelyik tagországában összeomlana a bankrendszer – mondta.
A pénzügyminiszter kiállt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való együttműködés mellett. Véleménye szerint ha az IMF nem vett volna részt az euróövezeti országok segélycsomagjában, akkor már nem lenne euróövezet. Mi több, úgy vélte, hogy ha Európa korábban fordult volna az IMF-hez, amint azt Lengyelország és néhány más ország sugallta, az unió most jobb helyzetben lenne.
Arra a kérdésre, hogy Lengyelország mikor csatlakozhat az euróövezethez, Rostowski úgy válaszolt, hogy előbb át kell menni a “stress-teszten” vagyis a válságon. Ha az euróövezet túléli a jelenlegi válságot, Lengyelország csatlakozhat az euróhoz, ha erre Varsó és az övezet is készen fog állni.
Rostowski egyetért Angela Merkel német kancellárral és Nicolas Sarkozy francia elnökkel abban, hogy az euróövezetet a nemzetgazdaságok nagyobb integrációja révén lehet megmenteni. Véleménye szerint az euróövezet nagyobb makrogazdasági integrációja nélkül nem kerülhető el az övezet szétesése. Minthogy pedig ez Lengyelország számára katasztrofális következményekkel járna, Varsónak támogatnia kell a nagyobb integrációt.
Lengyelország már nem lát veszélyt abban, ha az euróövezeti tagországok bevezetik a közös eurókötvényt. Ezek az aggodalmak 2009-ben helyénvalók voltak, amikor a befektetők menekültek a feltörekvő piacokról. Akkor Varsó attól tartott, hogy az eurókötvény bevezetése megemelné az adósságszolgálat költségeit. Azóta azonban megváltozott a helyzet, Lengyelország hitelesebbé, az euróövezet pedig kevésbé hitelessé vált. Nem zárható ki ugyan, hogy az újabb válság hatására ismét menekülni kezdenek a befektetők a feltörekvő piacokról, de az elmúlt három év tapasztalatai azt mutatják, hogy a problémák zömmel az euróövezetben, nem pedig a kelet-közép-európai térségben vannak – emelte ki a lengyel pénzügyminiszter.
forrás.hir3

ROSTOWSKI: do europejskiej elity, muszą zdecydować, czy chcesz utrzymywać się w euro

ROSTOWSKI: do europejskiej elity, muszą zdecydować, czy chcesz euro przetrwanie europejskiej elity, w tym Niemcy mają zdecydować, czy chcesz, aby euro jest zachowana, nawet wtedy, gdy tak duże, cena nie jest płacona – powiedział w poniedziałek Gazeta Gazeta Wyborcza w wywiadzie dla Polska polski minister finansów Jacek Rostowski.

Jeśli nie, to poważnie trzeba być przygotowanym na strefy euro efelbontására, wszystko to konzekvenciájával do Niemiec, jak również. Ci, którzy nie rozumieją, igrać z ogniem – ostrzega prezydencji w UE w drugiej połowie tego roku w spółce Ministra Finansów Polska jest.
ROSTOWSKI Podstawowym problemem w strefie euro nie jest ekonomiczne, ale polityczne. Działania potrzebna jest solidarność dla przezwyciężenia kryzysu. Zacytował premiera Donalda Tuska w Parlamencie Europejskim powtórzył swoje wezwanie do osoby ubiegającej się o solidarności. “Nasza odpowiedź jest prosta: solidarności, lub upadku Europy” – powiedział Rostowski.
W niektórych krajach Europy Północnej ponad egoizm i brak solidarności wobec krajów walczących. Ale trudno sobie wyobrazić, że jak holenderski, niemiecki lub fińskiej gospodarki nie jest poważnie uszkodzony, jeśli którekolwiek z państw systemu bankowego strefy euro, aby zwinąć – powiedział.
Minister Finansów stanął do Międzynarodowego Funduszu Walutowego (MFW) we współpracy. Uważa, że ​​jeśli MFW nie brał udziału w krajach strefy euro pakietu pomocowego, to nie bylibyśmy w strefie euro. Co więcej, twierdził, że jeśli Europa była zwrócił się do MFW, jak sugeruje Polska i niektórych innych krajach, UE będzie się teraz lepiej.
Na pytanie do strefy euro, gdy Polska, ROSTOWSKI odpowiedział, że wystarczy przejść przez “stress test”, który jest w kryzysie. Jeśli euro będzie przetrwać obecnego kryzysu w Polska do strefy euro, gdy obszar ten znajduje się w Warszawie i będzie gotowy.
Umowy ROSTOWSKI z kanclerz Niemiec Angelą Merkel i francuski prezydent Nicolas Sarkozy, że w strefie euro do większej integracji gospodarek narodowych może być zbawiony. Uważa, że ​​większa integracja makroekonomicznej w strefie euro nie można uniknąć bez strefie upadku. A ponieważ to katastrofalne skutki dla Polska w Warszawie w celu wspierania większej integracji.
Polska nie jest już widzi niebezpieczeństwo, będąc w krajów strefy euro wprowadziły euro wspólnych obligacji. Obawy te były istotne w 2009 roku, gdy inwestorzy uciekali na rynkach wschodzących. W Warszawie, obawiali się, że wprowadzenie euro obligacji do wzrostu kosztów obsługi długu. Od tego czasu jednak sytuacja się zmieniła, Polska bardziej wiarygodna w strefie euro staną się mniej wiarygodne. Nie można wykluczyć, że ostatni kryzys po raz kolejny uciekać zaczynają inwestować na rynkach wschodzących, ale przez ostatnie trzy lata, doświadczenie pokazuje, że problemy są głównie w strefie euro, a nie Europy Środkowej i Wschodniej Europy są – powiedział polski Finansów.
forrás.hir3

Leave a Reply 1189 megnézve, 1 alkalommal mai nap |