< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Tagadta a horvát ex-kormányfő, hogy a Mol megvesztegette

| Mobile | RSS

Tagadta a horvát ex-kormányfő, hogy a Mol megvesztegette

2011. augusztus 31. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Nem ismerte el Ivo Sanader, hogy 10 millió eurót kapott azért, hogy a magyar olajtársaság megszerezhesse az INA-t.
Tagadta a horvát ex-kormányfő, hogy a Mol megvesztegette
(MTI)

Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök kedden tagadta, hogy 10 millió euró kenőpénzt fogadott volna el azért, hogy a segítsen a Mol magyar olaj- és gázipari társaságnak megszerezni az INA horvát olajvállalat irányításának jogát.

A politikus keddi kihallgatása után az ügyvédje újságírókkal közölte, hogy Sanader a korrupcióellenes ügyészségi hivatal munkatársainak megismételte, amit korábban a horvát parlament vizsgálóbizottsága előtt mondott, vagyis: az egész végrehajtó hatalom tudott arról, miként zajlott az INA részvényeinek eladása és az irányítási jog átadása a Molnak.

Cedo Prodanovic ügyvéd szerint Sanader a vizsgálatot végzők figyelmét felhívta arra, hogy értelmetlen megkérdőjelezni az INA-Mol-ügyletet annak ellenére, hogy a Mol tulajdonrésze a vállalatban nagyobb, mint a horvát államé. “Ismert tény, hogy akinek több részvénye van, az nagyobb irányítási jogokkal rendelkezik. Ezért a vád kiindulópontja rossz. Teljesen természetes dolog, hogy akinek több részvénye van, az több tagot delegál a vállalatvezetésbe és a felügyelő testületbe” – fogalmazott az ügyvéd.A Mol részesedése az INA-ban valamivel több mint 47 százalék, a horvát államé pedig kevéssel 45 százalék alatt van.

Az ügyvéd felidézte, hogy a megvesztegetési pénzt állítólag a Mol tulajdonában lévő ciprusi vállalatokon keresztül fizették ki, ám a Mol tagadta, hogy ő lenne a szóban forgó vállalatok tulajdonosa.

A korrupciós vádak ügyében vizsgálatot folytató horvát ügyészség azt gyanítja, hogy a Mollal kapcsolatos ügyletnek részese volt Damir Polancec volt horvát miniszterelnök-helyettes és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója.

Polancec korábban Ivo Sanaderhez hasonlóan tagadta a vádat, és azt mondta, hogy az INA-Mol-ügyletről a lebonyolítása idején hivatalban volt kormány minden tagja tudott.

forrás:hír24//Forrás: MTI

Leave a Reply 1110 megnézve, 1 alkalommal mai nap |