< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Lesújtó számok: télen még rosszabb lesz a helyzet

| Mobile | RSS

Lesújtó számok: télen még rosszabb lesz a helyzet

2011. szeptember 2. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A magyarok húsz százaléka nem tudja fizetni a közüzemi számláit, s ez már az érintett emberek gondolkodására is kihat – derül ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet legújabb felméréséből. A kutatás szerint ugyanis a számlákkal elmaradók harmada biztosan nem menne el szavazni és már azon is elgondolkodott, hogy külföldön vállaljon munkát. Az egyelőre módosabbnak számító devizahiteleseket pedig az a veszély fenyegeti, hogy véglegesen elszegényednek.

Tízből két magyarnak volt gondja a közüzemi díjak befizetésével- derül ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet legfrissebb kutatásából. A lehangoló számok azt mutatják, hogy a vizsgált időszakban – 2011 második negyedévében – a magyarok 6 százaléka a lakáshitel-törlesztéssel (is) késett.

“Nem leptek meg az adatok” – kommentálta a felmérés eredményeit Sík Endre, a kutatást vezető szociológus, aki ugyanakkor azt is kiemelte, hogy nem az volt az elsődleges cél, hogy megállapítsák, hányan nem fizetik a számlákat, hanem hogy megvizsgálják, a szegénység hogyan változtat az emberek értékrendjén és gondolkodásán.

A közüzemi díjat és a lakáshitel-törlesztést befizetésével küszködők néhány jellemző véleménye

Az adatok pedig azt mutatják, hogy egyértelmű a kapcsolat a szegénység és a politikától való elidegenedés között, de az is biztos, hogy sokan külföldre menekülnének a nélkülözés elől.

A devizahitelesek könnyen még lejjebb lecsúszhatnak

A lakástörlesztőrészletekkel elmaradásba kerülők háromnegyede arról számolt be, hogy a közüzemi számlák kifizetése is nehézséget okoz. Míg azonban a közüzemi díj befizetésének hiánynak oka inkább az alacsony jövedelem, azaz a szegénység, addig a hiteltörlesztés elmaradása inkább átmeneti válság.

Az egy főre jutó lakásfenntartási és háztartási energia költségek

“Ez az átmeneti állapot azt jelenti, hogy az út vezethet (mély)szegénység felé, de az anyagi bajoktól való megszabadulás irányába is” – mutatott rá Sík Endre, aki azt is kiemelte, hogy a közüzemi díj befizetésének gondja sokkal erősebben függ a társadalmi helyzettől, mint a lakáshitel-törlesztéssel való küszködésé. Míg ez utóbbi esélyét “csak” a rossz munkaerő-piaci helyzet, a származás és a kisvárosi lét növeli, addig a közüzemi díj befizetésével küszködők esetében a származás és a rossz munkaerő-piaci helyzet egymással is összefüggő hatását tovább fokozza a képzetlenség és a rossz lakáshelyzet.

Az azonosságnak és eltérésnek ez az egyidejű jelenléte a küszködők véleményeiben is tetten érhető. A háztartás gazdasági helyzetét mindkét csoport (különösen a közüzemi díjfizetéssel nehezen birkózók köre) súlyosnak látja, s a származás miatti diszkriminációs tapasztalat és a migrációs hajlandóság is magas mindkét csoport estében.

A közüzemi díjat és a lakáshitel-törlesztést befizetésével küszködők legfontosabb társadalmi jellemzői
Fotó: Tárki

Ugyanakkor a közüzemi díjat befizetni olykor képtelenek a politikától elfordultak, s a rossz egészségi állapottól éppúgy szenvednek, mint a nem és a kor miatt érzett diszkriminációtól. Mindez nem jellemző a lakáshitel-törlesztéssel elmaradók körére, akik esetében a magasabb képzettséget és piacképesebb készségeket, így jobb jövőt sejtető internethasználat az átlagnál elterjedtebb.

A kutatás ráadásul viszonylag kedvező időszakot tárt fel. A vizsgált hónapok ugyanis tavaszra és nyárra estek, így a legnagyobb gondot okozó fűtésszámla kevésbé éreztette hatását. Ennek megfelelően a téli hónapokban várhatóan tovább romlanak a számok.

forrás:népszavonline//nepszava.hu

Leave a Reply 299 megnézve, 1 alkalommal mai nap |