< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Morális válság – lopás az adó nem fizetése

| Mobile | RSS

Morális válság – lopás az adó nem fizetése

2011. szeptember 4. | hozzászólás | Közélet

Szakértő szerint az adófizetés megkerülése mögött több évtizedes morális válság húzódik, komoly szemléletváltás kell, hogy rendes adófizető ország legyünk.

Mellár Tamás és Bogár László közgazdász szerint komoly szemléletváltás kell ahhoz, hogy rendes adófizető ország legyünk.

Magyarország le fogja győzni a válságot – mondta Orbán Viktor pénteken azután, hogy Schmitt Pál köztársasági elnökkel tanácskozott a Sándor-palotában. A miniszterelnök kijelentette, hogy a kormány 2012-ben meghozza az arányos adórendszer véglegesítéséhez szükséges intézkedéseket. Kitért arra, hogy a vállalkozói világ még nem tükrözte az adócsökkentést, az áfa-fizetés területén továbbra is sok a visszaélés, ezért az adóhatóságnak jobb teljesítményt kell nyújtania.

Csütörtökön a kormányfő tizenegy neves közgazdásszal találkozott: a 3 órás beszélgetésben egyetértés alakult ki abban, hogy hazánk távolra került a válság magjától. A magyar gazdaság esélyeiről két közgazdász professzorral, Bogár Lászlóval és Mellár Tamással beszélget Molnár Pál.
adó

Adam Smith az 18. század híres brit közgazdásza azt írta: az alacsony adók szolgálják a jólétet. Mellár Tamás, a mai Magyarország közgazdásza, az MTA doktora, a statisztikai hivatal volt elnöke szerint eljárt már az idő efölött a nézet fölött, hiszen olyan helyzetek alakulnak ki, amelyekben elkerülhetetlen az állam belépése, ez pedig nem az adók csökkenésének kedvez. Az alacsony adók rosszabb közigazgatást, egészségügyet jelenthetnek.

Bogár László egyetemi tanár két iskola tanításait idézi fel: az egyik állam szerepének fontosságát, a másik az állam háttérbe vonulását hangsúlyozza.

Schmitt Pál államfő az adófizetési fegyelem fokozására hívta fel a figyelmet. Mellár Tamás egyetért ezzel, mint mondja, komoly szemléletváltásra van szükség, fel kell fogni, hogy aki nem fizeti be az adót, az olyan, mintha a szomszédját meglopná.

Bogár László úgy látja, az adófizetés megkerülése mögött több évtizedes morális válság húzódik meg.

Mellár Tamás úgy ítéli meg, Magyarország kikerült a közvetlen veszélyzónából, nincs görög-típusú válság nálunk, de még messze vagyunk a stabilizációtól, ehhez a belső piacokat kellene erősíteni.

Bogár László is azt mondja, pozitív fejlemény, hogy csökkent a hiány, de nem szabad elfelejteni, hogy az ehhez vezető intézkedések társadalmi deficitet, fogyasztási hiányt generáltak.
forrás:hiradó

Leave a Reply 619 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: