< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán szerint illúzió az alacsonyabb frank árfolyam

| Mobile | RSS

Orbán szerint illúzió az alacsonyabb frank árfolyam

Pénteken újból átlépte a 250-es határt a svájci frank árfolyama. A miniszterelnök szerint illúzió, hogy a későbbiekben tartósan alacsonyabb lesz a szint. A Fidesz-KDNP frakciószövetség jövő héten háromnapos frakcióülés tart, ahol konkrét döntéseket hoznak a devizahitelesek védelme érdekében. Az MSZP szerint kevés, amit a kormány eddig tett.

Az utóbbi napok viszonylagos nyugalma után ismét erősödik a svájci frank, péntek délután ismét átlépte a 250 forintot. A miniszterelnök az államfőnél járt, ahol ígéretet tett arra, védelmi intézkedésekkel fogják segíteni a devizahiteleseket. Részleteket későbbre ígért. Addig is az árfolyamgátat ajánlotta a bajbajutottaknak. „Sokan vannak, aki azt gondolják, hogy azért nem élnek az árfolyamgát kínálta lehetőséggel, mert hátha visszamegy a korábbi szintre a frank árfolyama. Ez nem lesz így, ez illúzió” – figyelmeztetett Orbán Viktor.

A szocialisták épp ezért a parlament fogyasztóvédelmi bizottsága előtt számoltatnák el a számvevőszéket. „Adjon számot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a fogyasztóvédelmi bizottság jövő heti ülésén, hogy mit ellenőriz, adjon számot arról, hogy van-e eredménye a kormány eddigi intézkedéseinek és meglátásunk szerint az kérjük a kormánytól, ma még csak kérjük, jövő héten már követeljük, hogy hathatós intézkedéseket tegyenek” – közölte Józsa István, az Országgyűlés gazdasági bizottságának szocialista alelnöke.

Közgazdászok is a helyzet azonnali megoldását sürgették: Róna Péter szerint a bankok szinte maffiamódszerekkel számolják ki havonta a törlesztő részleteket. „Hogy lehet, hogy a törlesztő részletek 20 százaléka kezelési költség. Miféle kezelési költség az, amit svájci frankban számolnak. Melyik magyar banki alkalmazott kapja svájci frankban a fizetését?” – tette fel a kérdést Róna Péter közgazdász.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője azt ígérte, hamarosan konkrét döntések, törvénymódosítások születnek a devizahitelesek megsegítésére.

Amennyiben a frakció jövő péntekig dönt, és a parlament is megszavazza, a javaslatokból akár már szeptember végére törvénymódosítások lehetnek.
forrás://atv.hu, atv.hu

Leave a Reply 266 megnézve, 1 alkalommal mai nap |