< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Szabályoznák a zöldség-gyümölcs piacot – duplájára nőtt az árrés

| Mobile | RSS

Szabályoznák a zöldség-gyümölcs piacot – duplájára nőtt az árrés

2011. szeptember 5. | hozzászólás | Közélet

Szabályoznák a zöldség-gyümölcs piacot – duplájára nőtt az árrés

Egy kilogramm paradicsomot és paprikát például ma 50-60 forintért vesznek át, miközben 200 forint alatt kevés helyen kapható kilója.

Megrendszabályozná a nagykereskedőket és az élelmiszerláncok beszerzőit a zöldség és gyümölcs terméktanács. Az érdekvédelmi szervezet azt kifogásolja, hogy a tavalyihoz képest 100-150 százalékkal nőtt a kereskedők haszonkulcsa. Egy kilogramm paradicsomot és paprikát például ma 50-60 forintért vesznek át, miközben 200 forint alatt kevés helyen kapható kilója.

fóliasátor, paradicsom

A lecsó minőségű paprikáért 18-22 forintot fizetnek kilogrammonként – ezek a legfrissebb felvásárlási árak. Bakó Dánielék 9 ezer négyzetméteren, mintegy 250 tonna paprikát termelnek, ami úgy tűnik, idén nem hoz, csak visz a családi kasszából.

„Sajnos arra nem elég, hogy túléljük ezt a helyzetet, tehát veszteséget termelünk. Mindenképpen szükséges lesz valamilyen külső segítséget igénybe venni. Többnyire ezek banki hitelek lehetnek” – mondja a Bakó kertészet ügyvezetője, Bakó Dániel.

A helyzetet jól példázza, hogy az első osztályú étkezési paprika felvásárlási ára is 60 forint kilogrammonként, annyi, mint a kevésbé munkaigényes kukoricáé.

A duplájára nőtt kereskedői árrést a szakemberek részben a nyár elejei német hasmenés járványra vezetik vissza. A zöldség-gyümölcs terméktanács elnöke szerint egyes piaci szereplők így próbálják ledolgozni a veszteségeiket. Mártonffy Béla úgy becsüli, a
magasabb haszonkulcs miatt milliárdos nagyságrendű extra profit keletkezhetett a kereskedőknél.

„Mi szakmaközi egyeztetéseket kezdeményezünk mindig erről, most is ez fog történni. És azt gondolom, hogy ehhez mind a két félnek a teljes adatbázisára szükség van, és ennek alapján lehet megállapítani, hogy mondjuk egy ár mennyire szakadt el a valóságtól vagy mennyire képzelhető el normálisnak” – hangsúlyozta Mártonyffy Béla, a Fruit Veb Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnöke.

A zöldség-gyümölcs terméktanács arra készül, hogy javaslatukra a kormány ősszel olyan rendeleteket hoz, amely termelők érdekeit jobban védi. Például meghatároznák, hogy mennyivel adhatná drágábban paradicsomot, paprikát egy áruházlánc, mint amennyiért vette a termelőtől.
forrás:hiradó

Leave a Reply 535 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: