< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Nincs kétség: a Jobbik ősszel sem száll le a cigányságról

| Mobile | RSS

Nincs kétség: a Jobbik ősszel sem száll le a cigányságról

“Zéró tolerancia”

Radikális hangütéssel, de illúzióktól mentesen vág az őszi parlamenti munkába a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A párt továbbra is az etnikai alapú rendteremtést tűzi zászlaja csúcsára, és változatlanul élni kíván az utcai politizálás adta lehetőségekkel. Minderről a Jobbik szóvivője tájékoztatta a STOP-ot.

A Jobbik honlapján olvasható pártelnöki írás szerint a radikálisok továbbra is a cigánybűnözés megfékezését, illetve a devizahitelesek problémáinak kezelését tekintik elsődleges céljuknak. Vona Gábor alapvetését megerősítette a STOP-nak nyilatkozó Mirkóczki Ádám szóvivő, a párt országgyűlési képviselője.

– Ez az a két terület, amely a legtöbb gondot jelenti a magyar társadalom és gazdaság számára, ezért ezekre szeretnénk koncentrálni a következő időszakban – mondja a szóvivő. A politikus hozzáteszi, hogy számtalan jobbikos törvényjavaslat fekszik ma is e két tárgyban a parlament asztalán, ám közülük mostanáig egy sem került tárgysorozatba.

– Nincsenek illúzióink, a kétharmados arrogancia nagy valószínűség szerint ősszel is működni fog, így nem reméljük, javaslatainkat egyáltalán napirendre veszik – véli Mirkóczki. Mint mondja, ettől függetlenül változatlanul benyújtják határozati és törvényjavaslataikat a Háznak. Konkrétumokkal a hétvégi frakcióülés után tud szolgálni.

A politikus elmondta, hogy a Jobbik továbbra is párhuzamosan kívánja működtetni a parlamenti munkát és az utcai politizálást, ahogy fogalmazott, e kettő náluk együtt jár. Változatlanul nagy hangsúlyt fordítanak a lakossági fórumok rendezésére, várható demonstrációikat a jövőben is az alkalom szüli. A képviselő különösen fontosnak nevezte, hogy a két jobbikos fellegvárban, Tiszavasváriban és Gyöngyöspatán példaértékűen dolgoznak a cigány-magyar együttélés jobbításán. Jelszó: zéró tolerancia.

Mirkóczki Ádám kiemelte az uzsorások elleni küzdelem folytatását. Az uzsora elsősorban nem a többségi társadalomhoz tartozókat sújtja, az uzsorázók sokkal inkább a cigányságot szipolyozzák ki. Mint a szóvivő mondja, Tiszavasváriban jelenleg 17 uzsorázással gyanúsított személy ellen folyik vagyonosodási vizsgálat. Munkahelyteremtés dolgában ugyanakkor belátja, hogy a Jobbik polgármesterei sincsenek könnyű helyzetben.

Visszatérve az országos politikához: a két prioritás mellett a kormányzati luxusberuházások leállításáért kívánnak küzdeni, folytatják korábban indított “földvédelmi razziáikat”, elsősorban a zsebszerződésekkel behálózott Nyugat-Magyarországon, ahol a magyar termőföld és vízkincs java része – állításuk szerint – már külföldi tulajdonban van.

– Mindenütt káosz uralkodik az országban, ám a legtöbb talán az oktatás és kultúrpolitika terén. E területen is megtartjuk éles hangú kritikai attitűdünket, akárcsak az egészségügyi téren – ígéri Mirkóczki Ádám. – Egyébként is hol az egymillió beígért munkahely? – vált témát a képviselő, hozzátéve, hogy a foglalkoztatás terén alapvető koncepcióváltásra lenne szükség. Hogy milyenre, az egyelőre homályban marad, bár a jelenlegi egykulcsos adórendszerrel mindenképpen szakítana a radikális párt (“dobnánk a kukába”).

A Jobbik alapvetően változtatna a bankokhoz és a multinacionális cégekhez való kormányzati hozzáálláson. Ami az európai politizálást illeti, a párt EU-képviselői a folytatásban is az identitásukat és önállóságukat őrző nemzetek Európájáért állnak ki az “olvasztótégelyként funkcionáló uniós politizálással” szemben.
forrás:stop

Leave a Reply 254 megnézve, 1 alkalommal mai nap |