< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kormánykritika a híradókban – erre senki nem számított

| Mobile | RSS

Kormánykritika a híradókban – erre senki nem számított

2011. szeptember 7. | 1 Hozzászólás | Közélet

A Jobbik a botrányainak, míg az LMP a köztévének köszönheti médiaszereplését – derül ki a Republikon Intézet legújabb médiaelemzéséből. Ugyanakkor augusztus második felében a híradók döntően szórakoztatni és nem tájékoztatni akarták a nézőket. Ezt bizonyítja a bulvár és bűnözéssel kapcsolatos hírek magas, 70 százalékos aránya.

Míg az év 33. és 34. hetében a hétköznapokon a köztévében az ellenzéki pártokra jutott a hírek hatvan százaléka, addig a kereskedelmi televíziók a hírfolyam alig harmadát fordították az ellenzéki megszólalásokra.

A köztévé valós parlamenti súlyánál jóval nagyobb arányban szerepeltette az LMP-t. Az ökopártról szól a hírfolyam közel hatoda, miközben az RTL Klub és a TV2 csak egy-egy megszólalásra méltatta a legkisebb pártot. Az ellenzéki pártok közül mindhárom csatornán a Magyar Szocialista Párt jelent meg a legtöbbet, ráadásul immár botrányok nélkül. A TV2-n lényegében csak az MSZP képviselte a parlamenti ellenzéket, míg az RTL Klub viszonylag sok időt szentelt a Jobbiknak is. A Jobbik kétheti szereplése ugyanakkor a Zagyva György Gyulához köthető botránnyal telt, ami mellett a párt reakciókkal vagy önálló üzenetekkel alig tudott megjelenni, pedig a Jobbikkal kapcsolatos hírek tették ki a teljes politikai hírfolyam 11 százalékát!

Újdonságot jelentettek a nyilvánosságban megjelenő kormányzati viták. Ezekből nem maradt ki a köztévé sem. Az ingyen tankönyvek kapcsán összeszólalkozó Hoffmann Rózsa és Lázár János vitája, valamint a gazdagok megadóztatásáról beszélő Pálffy- és az ezt cáfoló Szijjártó-nyilatkozat egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a híradók összességében kormánykritikusabbak legyenek, mint a korábbi két hónapban bármikor. A politikai hírek 40 százaléka kritikus volt a kormánnyal szemben, míg a kormánypárti megszólalások csak a hírfolyam ötödét tették ki.
forrás:stop

Leave a Reply 256 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: