< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbánt és Gyurcsányt is leléptették volna 2007-ben

| Mobile | RSS

Orbánt és Gyurcsányt is leléptették volna 2007-ben

Mindenki mást talál a Wikileaks által kiszivárogtatott iratokban. A szemlézett újabb diplomáciai táviratok illegális pártfinanszírozásról, Gyurcsány elleni leszámolásról, Fideszen belüli hatalmi harcokról szólnak.

Az amerikai táviratokból az Index azt idézi, hogy a Mol a Fideszt, az MVM az MSZP-t finanszírozta titokban és illegálisan. Mások mellett Szörényi Gábor, a Magyar Energia Hivatal akkori igazgatója is megerősítette Washingtonnak, hogy a szocialista Podolák György és a Fideszes Fónagy János által beterjesztett törvények valójában nem az állam, hanem az MVM és a Mol érdekei szerint készültek.

A másik távirat egy 2007. június 26-án történt találkozó nyomán született. “Megtanultam, hogy amikor esélyed van megölni riválisodat, akkor nem gondolkozol, hanem megteszed” – mondta a nagykövetekkel tartott találkozón Orbán Viktor a távirat szerint. Az üzenetet küldő diplomata arról ír, hogy az MSZP-n belül többen csak idő kérdésének tartják Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozását.

Gyurcsányék utasították az egyetemeket a megfigyelésre

A Magyar Nemzet által szemlézett Wikileaks-irat szerint 2007 elején a kormány Magyarországon tanuló iráni egyetemistákat figyeltetett meg. Az April Foley akkori budapesti amerikai nagykövet által aláírt, 2007. február 8-án keltezett diplomáciai távirat szerint a Jordániát, Izraelt és Ciszjordániát érintő közel-keleti körútjáról hazatérő Göncz Kinga külügyminiszter elárulta: a kormány titokban arra utasított magyarországi egyetemeket, hogy ellenőrizzék a hazánkban tanuló mintegy 600-700 iráni diákot, és lehetőség szerint korlátozzák őket abban, hogy „érzékeny tárgyakhoz” hozzáférésük legyen.

Gyurcsány vitája a Vatikánnal

Az Origó által idézett távirat szerint felháborította a Vatikánt, hogy a II. János Pál pápával 2004 decemberében találkozó Gyurcsány Ferenc a magyar papok politikai szerepvállalása miatt panaszkodott, majd hallgatott arról, erre milyen választ kapott II. János Páltól. Az Egyesült Államok vatikáni nagykövetségének jelentése szerint „enyhe, de létező feszültség” volt tapintható a magyar kormány és a Szentszék között. Ennek oka elsősorban a katolikus iskolák állami támogatásának csökkentése, a vatikáni szerződés eltérő értelmezése, illetve más kormányzati támogatások csökkentése.

Hatalmi harcok a Fideszben

Politikai ellenfelei szerint Orbán annyira ragaszkodik a hatalmához, hogy még a sikert is kockáztatja, hogy ne kelljen kiadnia semmit a kezéből, de szövetségesei között is akadt olyan, akik szerint a hatalommegosztás a Fidesz-elnök legnagyobb problémája. A diplomáciai táviratok szerint Varga Mihály hűséggel, Pokorni Zoltán nyílt ellenszenvvel beszélt Orbán Viktorról a budapesti amerikai nagykövetnek – írja a Népszabadság. Pokorni Zoltán, az első Orbán-kormány oktatási minisztere beszélt a legrészletesebben és egyben a legkritikusabban Orbán Viktorról.

Egy 2007 augusztusában kelt távirat szerint – amikor a Fidesz akkor már javában készült a 2008 márciusában a párt kezdeményezésére megtartott szociális népszavazásra – Pokorni azt mondta, hogy ha Orbán meghátrál a küzdelemtől, a Fidesz elveszítheti azt, amit a legfontosabb politikai témájukká tettek, viszont ha beszáll, és a referendum elbukik, akkor nem lehet többé miniszterelnök-jelölt. Pokorni többször hangsúlyozta a beszélgetés során, hogy a párt érdeke az lenne, hogy legyen több választási lehetőség a vezetőségben.

A politikusoknak tudniuk kell, hogy mikor lépjenek le – mondta Orbán Viktorra utalva nagykövetek előtt még 2006 decemberében Kósa Lajos. Debrecen fideszes polgármestere egy amerikai távirat szerint a nagyköveti találkozón ugyan kijelentette, személyesen nagyon jó barátságban van Orbánnal, de úgy látja, hogy a pártelnök “soha többé nem lesz miniszterelnök” – írja a Népszava.

Orbán reagálása

– Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek: amit csinálok – nyilatkozta kedden a miniszterelnök. Egy nappal korábban megjelent, hogy a WikiLeaks által közzétett táviratok egyike szerint a 2006-os választások előtt arról beszélt diplomatáknak: a kampányban „hagyják figyelmen kívül”, amit mond. Újságírói kérdésre a kormányfő kedden kifejtette: ma is azt mondja a külföldi diplomatáknak, ne ítéljenek abból, amit „szavai értelmezése révén tulajdonítanak a kijelentéseinek”, ezzel ne törődjenek, „egyetlen dologgal törődjenek – és ezt mondtam akkor is –, hogy a tettek beszélnek”. Az MSZP arra szólította fel a kormányfőt, hogy kérjen bocsánatot hazugságaiért.

Győz az igazság?

Gyömöre Máté, a Progresszív Intézet elemzője a Népszavának azt mondta, hogy a kormánypárt szerinte úgy reagál a történtekre, ahogy az elvárható. Sem elismerni, sem cáfolni nem fog, hiszen az emberek számára egyik távirat sem jelent közvetlen bizonyítékot. Ez nem Őszöd. A kiszivárogtatott dokumentumok azonban az érdeklődőknek sok mindent elárulnak a politika működéséről. Szentpéteri Nagy Richárd, a Méltányosság főmunkatársa a lapnak azt mondta, hogy Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője nyugodtan kijelentheti, hogy az amerikai szórakoztatóipar újabb és újabb fejezeteivel nem kívánnak foglalkozni, mert a választók nem tudják, mik is ezek az iratok. Az effajta történetek azonban végül összeadódnak, akkor pedig bármilyen furcsán hangzik is, győz az igazság.
forrás:fn.hu

Leave a Reply 362 megnézve, 1 alkalommal mai nap |