< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Fellegi: egyes cégeknek fájdalmas lesz

| Mobile | RSS

Fellegi: egyes cégeknek fájdalmas lesz

2011. szeptember 14. | hozzászólás | Közélet

A nemzeti fejlesztési miniszter a Magyarországon működő Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén azt mondta: az arányos adórendszerben nem lesz változás.

Az AmCham budapesti tanácskozásán Fellegi Tamás közölte: a kormány célja, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben az emberek és az állam, illetve a vállalatok közösen viseljék az üzleti terheket és kockázatokat; a korábbi és a hétfőn bejelentett intézkedések is ezt az elképzelést tükrözik.

Úgy fogalmazott: forró és eseménydús ősz elé nézünk. Mint mondta: 26 sarkalatos törvényt kell 2012-ig elfogadnia a törvényhozásnak. “Ezek mindegyike kétharmados többséget igényel, (…) kicsi annak valószínűsége, hogy a közeljövőben ismét kétharmados többsége legyen valamely politikai erőnek, így ezek meghatározó jogszabályok lesznek” – tette hozzá Fellegi Tamás.

Szólt arról is: az biztos, hogy az arányos adórendszerben nem lesz változás, mert ez 500 milliárd forint többletet hagy a lakosságnál. Azt a miniszter elismerte ugyan, hogy ez az egyes társadalmi csoportoknál eltérően jelentkezik, de mint mondta: ez az a forrás, amelyik nem tűnik el, és ez a pénz lehet a forrása a további növekedésnek, ami hajtóerőt ad a belső megtakarításoknak és a fogyasztásnak is.

Kérdésre válaszolva Fellegi Tamás közölte: az ingatlanadó nincs a kormány tervei között; a helyi önkormányzatok kivethetnek ingatlanadót, és ezzel a legtöbb helyen élnek is

Fontos a végtörlesztésről hozott döntés

A miniszter fontosnak nevezte a devizahitelek végtörlesztéséről hozott kormánydöntést. hangsúlyozta: ezzel lehetőséget próbálnak adni az adósok életének megkönnyítésére, mert kivásárolhatják magukat az adósságteher béklyójából úgy, hogy a terhek egy részét a pénzügyi intézmények vállalják, ami az elmúlt években, a hitelezés fellendülésekor nem így volt. Hozzátette: a cél nem a pénzügyi rendszer lerombolása. A miniszter a végtörlesztésről szóló javaslatot politikai és társadalmi szempontból is megfelelőnek minősítette.

Tovább csökkenti a kormány az államadósságot

Fellegi Tamás megerősítette, hogy újabb lépések lesznek a tavaly a GDP 80, mostanra csak 73 százalékát kitevő államadósság csökkentésére. Ennek részeként lejárat előtt törleszti az állam a nemzetközi valutaalap és az Európai Unió felé fennálló adósságot.

Elismerte, hogy bizonyos cégeknek fájdalmas lesz az úgynevezett PPP-szerződések felülvizsgálata és azt is bejelentette: az energetikai piacon nem lesz többé példa a garantált profitokra.

„Jó döntés volt a Mol-részvények visszavásárlása”

Arra a kérdésre, hogy az árfolyamesés miatt a kormányzat megbánta-e döntését, a miniszter azt mondta: a Szurguttal kötött előszerződés előtt több elemzői véleményt gyűjtöttek be, de egyetlen sem jósolt erre az évre 14 ezer forint körüli árfolyamot. A becslések meghaladták ennek dupláját.
AmCham
Képgaléria

MTI Fotó: Kollányi Péter

Hangsúlyozta: Magyarországnak fontos célja az orosz energiától való függőség leépítése; ezt szolgálja a következő 20 évben az északi, Norvégia felé vezető, illetve a déli, Horvátország felé vezető energiafolyosó kiépítése.

Fellegi Tamás megnyugtatónak nevezte, hogy hamarosan véget ér a líbiai polgárháború, mert Magyarországnak hozzáférése van olasz vezetékekhez és onnan pedig lehetőség van észak-afrikai beszállításokra is.

Az AmCham tagvállalatai képviselik a magyarországi beruházások 80 százalékát, és bonyolítják a magyar kivitel négyötödét.
forrás:hiradó

Leave a Reply 375 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: