< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Utcára vonulnak a szocialisták

| Mobile | RSS

Utcára vonulnak a szocialisták

2011. szeptember 15. | hozzászólás | Közélet

Elsősorban a munka világágával kapcsolatos társadalmi és gazdasági kérdésekben akarja magát exponálni ősszel az MSZP, de a demokratikus szabadságjogok érvényesülését is szem előtt kívánja tartani. “Mindenben az emberek pártján állunk” – összegzett a STOP-nak Török Zsolt szóvivő.

Elsősorban az embereket foglalkoztató egzisztenciális kérdésekkel foglalkozunk, akárcsak az elmúlt időszakban – mondja Török Zsolt MSZP-szóvivő, a párt országgyűlési képviselője. Az új Munka törvénykönyve kapcsán például a szocialisták vállalták, hogy minden szakszervezeti javaslatot benyújtanak módosító indítványként a parlamentnek.

A költségvetés és az adótörvények apropóján változatlanul a többkulcsos, progresszív adórendszert javasolják a kormánynak. Az általuk preferált adózás több pénzt hagyna az átlag- vagy az alatti keresettel rendelkezőknél, és a költségvetés hiányát is csökkentené – legalábbis a szocialisták szerint. Török megjegyzi: az MSZP már tavaly novemberben és idén tavasszal is benyújtott egy erre vonatkozó javaslatot, és ismét erre készülnek.

Az MSZP szerint ősszel minden olyan törvényt meg kell szavazni, amely a munkahelyteremtést segíti elő. A szóvivő ide sorolta az szja- vagy járulékcsökkentést, ami serkentheti a foglalkoztatottságot. – Ha a munkára rakódó terheket csökkentjük, akkor bővülhet a munkahelyek száma – érvel a politikus. Mint mondja, a kizárólag vagyonosoknak kedvező egykulcsos rendszer nem teremt új munkahelyeket.

A devizahitelesek kapcsán a szocialisták továbbra is fenntartják azt a kilencpontos javaslatcsomagjukat, amelyeket korábban Mesterházy Attila pártelnök nyújtott be az Országgyűlésnek. Ez ügyben és más gazdasági témákban is politikai vitanapokat kezdeményezett a párt, amit terveznek a továbbiakban is.

Mindemellett a politikai szabadságjogok védelmében is hallatni kívánják a hangjukat. Várhatóan ismét benyújtják az OVB-hez a visszamenőleges törvényhozás elleni népszavazási kérelmüket, de bizonyos témákban – például a magánnyugdíjpénztári vagyon sorsa – az Alkotmánybíróság döntésére várnak. – Természetesen a készülő sarkalatos törvények esetében is az emberi jogok érvényesülése és a szabadság pártján állunk – mondja Török Zsolt.

Az oktatással és a bírók jogállásával összefüggő szocialista javaslatok már korábban napvilágot láttak, de az egyházi törvénnyel kapcsolatos kifogásaiknak is hangot adtak már a nyáron. Az MSZP e kérdésekben is következetes álláspontot kíván képviselni a parlamentben.

Ha viszont az Országházban nem tudnak hatékonyak lenni, a parlamentáris eszközök mellett adott esetben az utcai politizálás eszközével is élni kívánnak. Ősztől folytatni akarják a tavasszal megkezdett részországgyűléseket, ami remek alkalmat teremt politikusaik számára a lakosokkal való közvetlen találkozásra. Mint a szóvivő mondja, nem vetik el részvételüket bizonyos tüntetéseken, illetve azt sem, hogy maguk szerveznek demonstrációkat.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 332 megnézve, 1 alkalommal mai nap |