< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A szőrmére és az aranyra is luxusáfát vetne ki Orbán

| Mobile | RSS

A szőrmére és az aranyra is luxusáfát vetne ki Orbán

2011. szeptember 17. | hozzászólás | Közélet

Nyugtatni igyekezett válaszaival az őt elhelyezkedési problémáikkal, nehéz megélhetéssel, devizahitelekkel kapcsolatban kérdező olvasókat Orbán Viktor miniszterelnök, aki a Blikk szerkesztőségében válaszolt olvasói kérdésekre. Orbán szerint nem lesz olyan intézkedés, hogy bizonyos összeghatár alatt segítenék csak ki a devizahiteleseket. Szerinte elsősorban azokkal devizahitelesekkel törődnek, akiknek veszélybe került az otthona.

Elhelyezkedési problémákról, nehéz megélhetésről, a devizahitelesek megsegítéséről, a gyerek- és a munkavállalás dilemmájáról, nyugdíjemelésről kérdezték többek között Orbán Viktor miniszterelnököt péntek délután telefonon és interneten keresztül a Blikk.hu olvasói.

Orbán mindenkit nyugtatni igyekezett válaszaival, amelyeket az esetek többségében úgy zárt, hogy “Tisztelettel”. A felvetett problémákra különböző kormányprogramokat, tervezett vagy már bevezett intézkedéseket említett a startmunkának hívott programoktól az alacsony vállalkozói adón, illetve a rezsiköltségek féken tartásán keresztül a munkahelyteremtésig. A Matolcsy György gazdasági miniszter által Orbán blikkes szereplésével szinte egy időben bejelentett gazdasági intézkedéseket nem említette.

Arra az [origo] korábbi cikkére vonatkozó kérdésre, hogy valóban szűkítik-e majd azoknak a körét, akiket megsegítenek devizahiteleik végtörlesztésében, és hogy a határt 5-10 millió között húznák meg, azt válaszolta, “ez rémhír. Akit becsaptak, az élhet a hitelből való megváltás lehetőségével.”

Ezzel kapcsolatban pénteken megszólalt Giró-Szász András kormányszóvivő is, aki jelezte, a kormány csak az árfolyamkorláttal (a svájci frank esetlben ez a 180 forintos árfolyam) szűkíti a végtörlesztésben részt vevő körét. Ha valaki nagy összegű devizahitelt vett fel, az nem lesz tehát kizáró ok, ilyen előterjesztés nem is volt a szóvivő szerint a kormány előtt.

Mint az [origo] megírta, a kormány többek között a Nemzetgazdasági Minisztérium apparátusát kérte, hogy találjanak ki olyan, az árfolyamkorláton túli feltételeket, amelyekkel lehet tovább szűkíteni a végtörlesztési programban potenciálisan részt vevő körét. Az apparátusnak tehát úgymond étlapot kellett összeállítania, amiből a kormány válogathat. A kormányszóvivő szerint a kormány elvetett minden felkínált lehetőséget, így azt is, hogy a problémás ügyfeleket kizárják a lehetőségből.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azzal, aki autójára vett fel devizahitelt, Orbán azt válaszolta, elsősorban azzal kell törődniük, akinek veszélybe került az otthona.

Orbánt kérdezték a luxusadóról is, amelyre azzal válaszolt, hogy csak a luxustermékekre vonatkozik majd, “mint arany, szőrme, nagy értékű gépkocsi, és hasonlók”.

Kérdezték véleményét Deutsch Tamás trágár megnyilvánulásairól, amelyre úgy reagált, hogy “Tamás is nagyfiú már”. Valaki megkérdezte tőle, hogy nem kellene egy őszödi beszédet tartania, amire azzal reagált, hogy “felmelegítve csak a töltött káposzta jó”. Arra a felvetésre, hogy a kormány eddig nem csinált semmit, és így egy molylepke is elvezetné az országot azt válaszolta, hogy “veszélyes volna egy molylepkére bízni az országot, kérem, gondolja át javaslatát”.

forrás:origo

Leave a Reply 262 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: