< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Brutális gázolaj-áremelkedést hoz a kormány újabb ötlete

| Mobile | RSS

Brutális gázolaj-áremelkedést hoz a kormány újabb ötlete

2011. szeptember 17. | hozzászólás | Közélet

A világpiaci folyamatok mellett mostanra a kormány lépései is egyre fájdalmasabban hatnak és az árak drágulásához vezetnek. Matolcsy György pénteki bejelentése például, miszerint az általános áfakulcs 25 százalékról 27 százalékra fog emelkedni, a benzin és gázolajárban egy lépésben literenként hat forintos áremelkedésnek felel majd meg. Mivel a gázolajnál novembertől a jövedéki adó mértéke is emelkedik, ott így már összességében 22 forintos lehet majd literenként az áremelkedés mértéke – írja a Portfolio.hu.

Matolcsy György tegnapi bejelentése szerint az általános áfakulcs mértékét a jelenlegi 25 százalékról 27 százalékra emelnék meg, aminek a hazai kutakon azonnali áremelő hatása lenne. Nem is akármekkora, hiszen a benzin esetében literenként 5,96 forintos, a gázolajnál pedig 5,74 forintos árváltozás következne. Mindezek hatására tehát a benzin új, 396 forintos csúcsra emelkedne, a gázolaj pedig 381 forintosra.

Utóbbi esetében persze nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kormány szeptember elején egy 13 forintos jövedéki adó emelést harangozott be novembertől. Amennyiben ezt a hatást is figyelembe vesszük, úgy a gázolaj esetében összességében 22,3 forintos literenkénti drágulásra kerül majd sor a következő hónapokban, 398 forintos szintre hajtva annak kiskereskedelmi árát.

Az emeléssel a hazai benzinár az EU középmezőnyébe tartozna, a környező országok közül a szlovákoknál még drágább lenne az üzemanyag, de a cseheket már utolérnénk, az osztrákokat pedig lehagynánk.

A gázolaj esetében az adóemelések hatására a legdrágább országok közé sorakozunk fel, a környező országokban tapasztalható árszinteket literenként több mint húsz forinttal fogjuk felülmúlni – írja a Portfolio.
forrás:napigazdaság

Leave a Reply 356 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: