< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Ők szivárogtathatták ki az őszödi beszédet: nevek, verziók

| Mobile | RSS

Ők szivárogtathatták ki az őszödi beszédet: nevek, verziók

2011. szeptember 18. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Ők szivárogtathatták ki az őszödi beszédet: nevek, verziók

Az őszödi beszéd lehetséges kiszivárogtatójaként éppúgy szóba kerültek a Gyurcsány Ferenc bukására játszó szocialista politikusok, mint maga az akkori kormányfő is. Azt se tudni azonban, hogy a kiszivárogtatótól közvetlenül jutottak-e el a felvételek a sajtóhoz vagy pedig a Fideszen keresztül. Sorra vesszük, ki és miért lehet gyanús az ügyben.
Szivárogtató: Fideszesek


Lehetséges indíték: Gyurcsány Ferenc megbuktatása

Mi szól e verzió mellett? Az, hogy állítólag a Fidesz már elhangzása után tudott az őszödi beszéd tartalmáról. Sokak szerint nem véletlen, hogy Orbán Viktor 2006 nyarán, Tusnádfürdőn már arról beszélt, hogy a kormány hazugság árán nyerte meg a választásokat. Ráadásul már az is köztudott, hogy jobboldali kötődésű informatikusok már a beszéd nyilvánosságra kerülése előtt továbbították egymás között e-mailban annak durvább, az MSZP-re és Gyurcsányra nézve kínos részleteit.

Indíték: Kiss Péter és köre az egykori miniszterelnök legnagyobb belső ellenzékét alkotta, állítólag már a KISZ-ben sem értették meg egymást. Az ellentétet növelte, hogy Kiss és Gyurcsány 2004-ben egymás ellen versengett a miniszterelnök-jelöltségért, mely csatában az egykori kancelláriaminiszter végül alulmaradt, ráadásul az új ciklusban „csak” munkaügyi miniszter lett.

Mi támasztja alá? Rajnai Attila újságíró az Élet és Irodalomban azt írta: egyes híresztelések szerint Krecz Tibortól eredtek a sajtónak megküldött CD-k. Márpedig Krecz egyik cége, a Krecz és Nádori Kft. a korábban Kiss Péter vezette Miniszterelnöki Hivatallal állt szerződésben, míg az általa ügyvezetett Kapcsolat.hu Kft. tulajdonosa a szocialisták által alapított, és a Kiss Péter köréhez tartozó, Baja Ferenc vezette Táncsics Mihály Alapítvány. Krecz a hetilapnak úgy reagált: tudott a felvétel létéről, akárcsak más újságírók is a fővárosban, de annak kiszivárogtatásában és szervezett kiosztásában nem vett részt.
Szivárogtató: Szekeres Imre


Lehetséges indíték: Az egykori honvédelmi miniszter Gyurcsány Ferenc esetleges bukása esetén esélyesnek gondolhatta magát kormányfőjelöltnek.

Mi támasztja ezt alá? Legfeljebb csak annyi, ami a többi, Gyurcsánnyal versengő vagy konfliktusos párttársát is gyanússá teszi: a felvételt (ez eredetit éppúgy, mint a sajtónak kiadott verziókat, a két hangfelvételt) a frekvenciavizsgálat alapján nagy valószínűséggel azonos rendszeren készítették, a hangosítás kábelhálózatán, illetve a keverőpulton keresztül.


Szivárogtató: Szili Katalin

Lehetséges indíték: A volt házelnök nem ápolt túl jó kapcsolatot Gyurcsány Ferenccel.

Mi szól e verzió mellett? Ugyanazok az információk, amelyek a többi, Gyurcsány Ferenccel konfrontálódó szocialista politikus mellett: a felvételt belső ember szivárogtatta ki a hangosítás kábelhálózatán, illetve a keverőpulton keresztül.

Szivárogtató: Puch László

Lehetséges indíték: Gyurcsány Ferenc megpróbálta függetleníteni magát az MSZP nagyhatalmú pénztárnokától, aki ezt így „köszönte meg”.

Mi szól e verzió mellett? Ugyanazok az információk, amelyek a többi, Gyurcsány Ferenccel konfrontálódó szocialista politikus mellett: a felvételt belső ember szivárogtatta ki a hangosítás kábelhálózatán, illetve a keverőpulton keresztül.

Szivárogtató: Gyurcány Ferenc

Indíték: Gyurcsány Ferenc így akart elébe menni a megszorításoknak.

Mi támasztja ezt alá? Közvetlenül ugyan semmi, de árulkodó, hogy az MSZP-n belül is sokan vannak, akik ezt gondolják, mi több, híresztelik is. A párt elnökségének egyik tagja, Szanyi Tibor idén júniusban a Facebookon vádolta meg a kiszivárogtatással Gyurcsányt, mondván: a volt kormányfő és köre valószínűleg azért választotta a kiszivárogtatást, hogy felrázza a pártot, és ezzel hasson rájuk. „Viszont elügyetlenkedték az egészet, mert sokat vártak vele” – írta akkor a képviselő, aki szerint a Fidesz is megszerezte a felvételt, amelyet az önkormányzati kampányban akartak felhasználni, ezért Gyurcsányék előremenekültek, és gyorsan kiszivárogtatták azt. Szanyi vádjára reagálva Gyurcsány válaszul Mesterházy Attila jelenlegi pártelnöknek átadott egy borítékot, melyben állítása szerint leírta mindazt, amit az őszödi beszéd kapcsán tud, egyúttal megnevezte azt a három szocialista politikust, akinek szerinte köze van az ügyhöz. Mesterházy – anélkül, hogy felnyitotta és elolvasta volna – bedarálta a levelet. Figyelemreméltó az is, hogyha Gyurcsány Ferenc valóban tudta, kik a szivárogtatók, miért nem Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnöknek adta át a borítékot, ahogy azt az egyik lehetséges szivárogtató, Szili Katalin javasolta.
forrás:hvg

Leave a Reply 259 megnézve, 1 alkalommal mai nap |