< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Ezen a héten viszik ki a népszámlálási kérdőíveket

| Mobile | RSS

Ezen a héten viszik ki a népszámlálási kérdőíveket

2011. szeptember 26. | hozzászólás | Közélet

Keddtől péntekig viszik ki a népszámlálás kérdőíveit a számlálóbiztosok a lakosok címére; a borítékban háztartásonként egy lakás- és egy személyi kérdőív szerepel majd. Október 1-től 16-ig az interneten is ki lehet majd tölteni az íveket. Az adatok közlésénél az október 1-jén 0 órakor fennálló állapotokról kell nyilatkozni. Ha valaki az adatközlés és október 1. között született, nem szerepel majd a statisztikában.

Ezen a héten, keddtől péntekig szállítják ki a számlálóbiztosok népszavazási kérdőíveket tartalmazó borítékokat azokra a címekre, amelyek egyértelműek, tehát ahol az utca nevén és a házszámon kívül azonosítható a bérházak, társasházak postaládáin az emelet és az ajtó száma is – közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője.

Az állampolgárok neve a népszámlálásnál nem számít, mivel anonim a bevallás. Ennek megfelelően minden címre csak egy borítékot dobnak be, amelyet ki lehet tölteni, ha pedig többre van szükség, ez jelezhető a számlálóbiztosnak. A borítékokon szerepel az adott címre beosztott számlálóbiztos neve, biztosi igazolványának száma, illetve telefonos elérhetősége. Ez utóbbi alapján akár időpontot is egyeztethetnek vele az adatok bevallásáról az adott címen lakók.

Október 1-jétől 16-ig lehet majd az interenten közölni az adatokat, a lakáskérdőíven szereplő azonosítókód alapján. Az adatközlés 20-30 percet vesz igénybe, és ha az adott címről minden lakos adatait pontosan közlik, nem keresi fel őket a számlálóbiztos. Ellenkező esetben időpontot egyeztetnek a kérdőív kitöltéséről, ami történhet önbevallásos módszerrel (amikor valaki saját maga tölti ki a kérdőíveket), vagy megbeszélhetnek egy konkrét időpontot, amikor alkalmas a válaszadás.

Virágh Eszter szóvivő elmondása szerint az adatok közlésénél mindig “az adott eszmei időpont” alapján, az október 1-jén 0 órakor fennálló állapotokról kell nyilatkozni. Ha valaki az adatközlés és október 1. közötti időszakban született az adott háztartásban, nem szerepel majd a statisztikában, ahogy az időközben, október 1. után megszerzett diploma, állampolgárság megszerzése vagy családi állapotban beállt változás sem.

A mintegy 40 ezer számlálóbiztos egyenként átlag 100-120 címre megy ki, a külterületeken ez a nagyobb távolságok miatt 50-70 címre csökkenhet. Vannak intézményi számlálókörzetek is, többi között a kollégiumok számítanak annak, de a hajléktalanoknak is külön körzeteik vannak.

Amikor a számlálóbiztosok találkoznak a lakókkal, felmutatják igazolványukat, amelyen név és sorszám is lesz. Aki akarja, ezt összevetheti a bedobott borítékon szereplő névvel és sorszámmal, így bizalommal beengedheti a népszámlálót – mondta a népszámlálási szóvivő.
források:origo

Leave a Reply 409 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: