< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kemény vita a jövedékiadó-emelésről Durva személyeskedésektől zengett a Parlament

| Mobile | RSS

Kemény vita a jövedékiadó-emelésről Durva személyeskedésektől zengett a Parlament

Személyeskedő szópárbaj alakult ki hétfő kora este az Országgyűlésben a jövedékiadó-emelésről szóló záróvitában.

Az ellenzék a zárószavazás előtti módosító javaslatok benyújtásának körülményeit bírálta, azzal vádolva a kormánypártokat, hogy lobbiérdekeknek engedtek. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ezt visszautasítva hangsúlyozta, hogy adóemelésekre tettek javaslatot.

A kormány szeptember elején ismertette, hogy az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt keletkező lyukat részben a jövedéki adók emelésével foltozná be. A javaslat hétfői záróvitájában mindhárom ellenzéki frakció azt kifogásolta, hogy a kormányoldal végszavazás előtti módosító javaslatokkal akarja átírni az elmúlt hetekben megtárgyalt előterjesztést. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint az egyik indítvány esetében például felmerül, hogy azt a “söripari lobbi mondta tollba”, mivel a söripar képviselői részt vettek a – számukra könnyítést jelentő – javaslat bizottsági tárgyalásán.

Mellette az MSZP és a Jobbik képviselői is bírálták, hogy kilenc, zárószavazás előtti módosító indítvány érkezett fideszes képviselőktől. Mint mondták, ezek áttekinthetetlenek, alapjaiban változtatnak a javaslaton, módosítják a jövedéki adók tervezett mértékét.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője visszautasította, hogy lobbiérdekek képviseletével vádolják a kormányoldalt. Mint mondta, a javaslatokkal azok, “akiket a kormány meg akar adóztatni, így a dohánygyártók, a szeszesital-előállítók és a szerencsejáték-ipar résztvevői több adót fognak fizetni”.

A vita azután mérgesedett el, hogy Schiffer András azt mondta: nem lepi meg, hogy Lázár János a vitában “továbbra is azt a bolsevik típusú érvelést alkalmazza, hogy mindenki, aki vele ért egyet, a világos oldalon áll, mindenki, aki a másik oldalon van, az a sötét oldal”. “Kedves Lázár képviselőtársam, ez a típusú érvelés kezd kicsikét unalmassá és silánnyá válni, jó lenne, hogy ha lejönnének erről a típusú gondolkodásról, és arra figyelnének, ami egy-egy kritikai észrevételben elhangzik” – fogalmazott.

Lázár János visszautasította az LMP képviselőinek szavait. “Ebben a teremben olyan emberek ülnek – még a szocialisták között is -, akiknek nincsenek ilyen tapasztalatai. Ön az egyetlen, aki tapasztalatokkal rendelkezik a bolsevik mentalitást illetően, családi alapon, úgyhogy azt kérem, hogy ezt hagyja abba” – jelentette ki.

Schiffer András szerint a fideszes politikusnak ezzel “sikerült újabb erkölcsi mélységeket elérnie, és nyilván ez a folyamat folytatódni fog”. Hozzátette, eddig a Fidesz volt okkal felháborodva, amikor mások arról beszéltek, a kormánypárti politikusok szülei mit csináltak az előző rendszerben. Mint mondta, ezt ő is alávalónak tartja, most viszont Lázár János is ezzel “az aljas módszerrel” élt.

“Az a helyzet, hogy nekem a felmenőim nem bolsevikok voltak, a bolsevikok őket bezárták börtönbe 1950-ben” – jegyezte meg. Ehhez hozzáfűzte, az LMP-é az egyetlen frakció, amelyben nem ül olyan politikus, aki korábban az állampártnak is tagja volt.

Schiffer András ezután újból rákérdezett, van-e összefüggés a söripart kedvezően érintő módosító javaslat és aközött, hogy a Magyar Söripari Szövetség képviselői részt vettek az indítványok bizottsági tárgyalásán.

Lázár János úgy fogalmazott: sosem tárgyalt lobbicsoportokkal, érdekszövetségekkel, a parlamenti bizottságok ülései pedig nyilvánosak. A hasonló viták elkerülése érdekében arra kérte Schiffer Andrást, ne vádolja bolsevizmussal a kormánypárti frakciót.

A Fidesz frakcióvezetője kiemelte, “nincs a javaslatnak olyan pontja, amely az ágazati szereplőnek adóemelést ne jelentene”, így érthetetlen lobbiérdekek érvényesülésére hivatkozni. Ezzel szemben azt a véleményét fogalmazta meg, hogy az ellenzéki pártok formai kifogásokkal akarják elérni, hogy “ma ne döntsünk erről, nyilvánvalóan a szerencsejáték-, dohány- és alkohol-lobbi érdekében”.

A Ház – a fideszes módosító indítvány jóváhagyása után – végül 244 igen szavazattal, 85 nem ellenében elfogadta a kormány előterjesztését a jövedéki adók emeléséről. Így november 1-jétől 13 forinttal, 110 forintra emelkedik a gázolaj jövedéki adója, és nő a szeszesitaloké, valamint a dohánytermékeké is. A mai mérték öt-, illetve hatszorosára emelkedik a pénznyerő játékautomaták tételes adója, és január 1-jétől megadóztatják az online szerencsejátékot is.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 219 megnézve, 2 alkalommal mai nap |