< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Törvénygyár gombnyomásra

| Mobile | RSS

Törvénygyár gombnyomásra

Különféle lobbi-érdekek érvényre jutása, szópárbaj, fideszes módosítók versengése – ez is jellemezte a hétfői jövedéki adókról és a szerencsejáték adóról szóló törvények megszavazását a Parlamentben. Káosz és idegesség azért alakult ki, mert az utolsó pillanatban most is átírták a tervezet fontos pontjait. Ez házszabályellenes.

Nem lassít a törvényhozási tempón a kormány, úgy tűnik az őszi ülésszak is úgy zajlik, hogy zárószavazás előtt sebtiben írják át a törvényeket. Ha beütjük az egyik internetes keresőprogramba, hogy “zárószavazás előtti módosítás”, akkor megszámlálhatatlan találatot kapunk. Leginkább Lázár Jánoshoz, a Fidesz frakcióvezetőjéhez fűződnek ezek az utolsó perces akciók, de Rogán Antal (Fidesz) országgyűlési képviselő nevével is gyakran lehet találkozni. Hiába szeretnének a honatyák megfontoltan szavazni, megismerkedni egy-egy paragrafussal, erre nincs idejük, de úgy tűnik, a jogszabály előkészítőinek sincs ideje az alapos munkára.

Pedig júliusban már Kövér László házelnök is kiakadt és üzent Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy lassítani kellene a tempón. Akkor háborodott fel, amikor a nyári szünet előtti utolsó napon háromszor ülésezett az alkotmányügyi bizottság – egyszer még éjfélkor is -, mert a Fidesz-elnökség döntése után, Lázár János közreműködésével az alkotmányügyi bizottság olyan módosító indítványt terjesztett elő, amellyel teljesen felülírták a KDNP által jegyzett egyházügyi törvényjavaslatot. Pedig végszavazás előtt a házszabály szerint csak koherenciazavar címén lehet módosító indítványt benyújtani, vagyis akkor, ha az alkotmánnyal vagy másik jogszabállyal ellentmondásban van az ominózus tervezet. S bár az egyházügyi törvénynél koherenciazavarra hivatkozva lényeges tartalmi módosításokat vittek keresztül, az alkotmányügyi bizottság házszabályszerűnek ítélte az eljárást.

A dolgoknak éppen az a rákfenéje, hogy hiába alkotmányellenes valami, ha a parlament Alkotmányügyi bizottsága alkotmányosnak ítéli. Ugyanez a helyzet egyébként azzal a gyakorlattal is, hogy egy teljesen másról szóló törvényhez hozzácsapják egy másik törvény módosítását, kvázi ezzel javítva ki a kapkodás eredményét. Ilyen volt legutóbb a végtörlesztés esete a jövedéki adókkal. Ez a róka fogta csuka esete.

Kövér László parlamenti elnök sem azon gondolkodott, miként szüntesse meg ezt a kapkodó eljárást, hanem azon, hogyan törvényesítse. Legalábbis júliusban ezt ígérte: az őszi ülésszakon annak érdekében módosíttatja a házszabályt, hogy ne azzal ellentétes gyakorlatot kelljen folytatni. Ennek egyébként egyelőre se híre, se hamva. Jobb is, hiszen nem lenne szerencsés, ha ez a megoldás születne, a cél ugyanis sokkal inkább az, hogy gondosan előkészített törvények szülessenek.

Ennek érdekében pedig időt kell biztosítani a jogszabályokat előkészítőknek és megszavazóknak egyaránt. Így elkerülhetők lennének az olyan szópárbajok is, amelyek a hétfői, jövedéki adó végszavazása előtt alakultak ki a parlamentben. Az ellenzék a zárószavazás előtti módosító javaslatok benyújtásának körülményeit bírálta, azzal vádolva a kormánypártokat, hogy lobbi-érdekeknek engedtek. Lázár János ezt visszautasította.

A tét nem kicsi ilyenkor, hiszen egész ágazatok, a gazdaság jövője múlhat egy-egy rossz gombnyomáson. Márpedig az utóbbi időben már olyan lendületbe jöttek a zárószavazást megelőző módosítók, hogy a Fideszen belül is többfajta javaslatot nyújtottak be, egymással versengve.

Ízelítő a sajtóból

2011.09.21.: Módosítani kell a végtörlesztéssel összefüggő szabályozás szövegét. Rogánék még a zárószavazás előtt korrigálják a “technikai hibát”.
2011.07.12.: Hajnalban elfogadta a parlament az egyházügyi törvényt, amelyet a Fidesz-KDNP frakciószövetség a zárószavazás előtt írt át.
2011.07.08.: Rogán Antal a zárószavazás előtt is módosítaná a hamburgeradót…
2011.07.04.: A T-3415/10. számon benyújtott zárószavazás előtti módosító indítvány szerint…
2011.04.19.: Új Alkotmány: a gazdaságot is érintő változásokat hoznak a zárószavazás előtti módosítások …
2011.04.18.: Néhány órával a zárószavazás előtt került az új alaptörvény szövegébe …
2010. 11.17. Bár a zárószavazás előtti módosítások eredetileg csak a koherenciazavar kiküszöbölésére valók, tegnap több jelentős átalakításon esett át az …
2010.11.16.: Négy, zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be kedd reggel Lázár János, az általa jegyzett, a 98 százalékos különadóval összefüggésben beterjesztett három javaslathoz.
2010.11.16.: Az adótörvényhez kapcsolva szavazták meg a képviselők a társadalombiztosítás részére fizetendő nyugdíjjárulék mértékének emelését 9,5 százalékról 10 százalékra.
2010.07.26.: A médiafelügyelet és a közszolgálati műsorszolgáltatás intézményi kereteit újraszabó törvény egyik zárószavazás előtti módosítása ismét…

Hétfői végszavazás előtt és után

Alkoholtermékek adója
Matolcsy György: a magasabb alkoholtartalmú szeszes italok adója 50 százalékkal, a természetes aroma hozzáadásával készült párlat és aroma 5 százalékkal nő.
Rogán Antal: Töröljük az 50 százalékot és maradjon mindenre az 5 százalék.
Font Sándor: Maradjon az 50 százalék, de a mézzel ízesített pálinka is legyen 5 százalék, alkohol tartalmű gyógynövény készítmények adója legyen nulla
Elfogadott változat: Fonté

Szerencsejáték adója
Matolcsy György: játékautomata játékteremben havi 125 000 forint, elektronikus kaszinóban havi 150 000 forint
Lázár János: játékautomata játékteremben havi 500 000 forint, elektronikus kaszinóban havi 700 000 forint
Rogán Antal: módosítóként benyújtotta az egész online játékadóról szóló tervezetet
Elfogadott változat: Lázáré+Rogáné

Dohány zárjegy
Matolcsy György: a törvény hatályba lépése után 30 napig használhat régi zárjegyet a jövedéki engedélyes kereskedő, az importáló és a nem jövedéki engedélyes kereskedő
Bánki Erik: régi zárjegyet 30 napig használhat a jövedéki engedélyes kereskedő és az importáló, 60 napig a nem jövedéki engedélyes kereskedő
Hörcsik Richárd: szeptember 12-i módosításában az egész korlátot el akarta törölni, a hétfőibe azt írta, hogy régi zárjegyet 45 napig használhat a jövedéki engedélyes kereskedő, az importáló és a nem jövedéki engedélyes kereskedő
Elfogadott: Bánkié

Cigaretta jövedéki adó
2011 november 1-jétől:
Matolcsy György: 9750 forint ezer darabonként és a kiskerár 28,4 százaléka, de legalább 19 530 forint ezer darabonként
Bánki Erik: 10 550 forint ezer darabonként és a kiskerár 28,4 százaléka, de legalább 19 530 forint ezer darabonként

2012. május 1-jétől:
Matolcsy György: 9750 forint ezer darabonként és a kiskerár 28,4 százaléka, de legalább 20 900 forint ezer darabonként
Bánki Erik: 11 300 forint ezer darabonként és a kiskerár 28,4 százaléka, de legalább 20 900 forint ezer darabonként

2012. november 1-jétől:
Matolcsy György: 9750 forint ezer darabonként és a kiskerár 28,4 százaléka, minimum 21 740 forint ezer darabonként
Bánki Erik: 11 750 forint ezer darabonként és a kiskerár 28,4 százaléka, de minimum 21 740 forint ezer darabonként

forrás:népszavaonline//Füsi Piroska / Népszava

Leave a Reply 382 megnézve, 2 alkalommal mai nap |