< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Ha kell a világnak hitel, Magyarország majd nyújt

| Mobile | RSS

Ha kell a világnak hitel, Magyarország majd nyújt

2011. szeptember 29. | 1 Hozzászólás | Közélet

Ha kell a világnak hitel, Magyarország majd nyújt

A befagyott fogyasztás, a tőkejövedelem-kiáramlás korlátozott lehetősége, valamint a Magyarországra zúduló EU-s pénzek is nettó hitelezői pozícióba tolták az országot.

Minden abba az irányba mutat, hogy a következő években Magyarország nettó finanszírozója marad a “világnak”. A folyó mérleg idén óvatos becsléssel is a GDP 1,3 százalékával egyenértékű többletet ad majd, de akár 2,7 százalékot is elérhet piaci elemzők szerint. Mindehhez ha hozzátesszük a tőkemérleg (Magyarországnál jelenleg ez elsősorban az EU-s transzfereket jelenti) szufficitjét, akkor egyértelműen látszik, hogy miért vált az ország nettó megtakarítóvá.

Dinamikusan bővül a kivitel, a fogyasztás befagyott

A második negyedéves statisztikát (plusz korábbi negyedéves adatok revízióját) pénteken publikálja az MNB, elemzők túl nagy meglepetésre nem számítanak. A hazai kivitel továbbra is dinamikusabban bővül, mint a behozatal, a nettó export pedig 2007 eleje óta pozitív. A nemzetközi környezet, valamint a magyar áruk fő felvevőjének számító Németország növekedési dinamikája mérséklődhet, a belső fogyasztás azonban annyira befagyott, hogy még jövőre is jóval a pozitív tartományban marad − mondta Barta György, a CIB Bank szakértője.

900 millió eurós többlet a második negyedévben

Az április−júniusi negyedév az osztalékkifizetések miatt szezonálisan a tőkekiáramlás időszaka. A válság miatt erre ugyan korlátozott a lehetőség, az exportra termelő cégek azonban képesek voltak növekedést felmutatni és ők adják eleve a külföldre kifizetett tőkejövedelmek jelentős részét is − emlékeztetett Suppan Gergely, a Takarékbank közgazdásza, aki szerint az előző évihez képest így 200 millióval csökkenhet a jövedelemáramlás egyenlege. A folyó transzferek áramlása hektikus, ezért nagyságát előrejelzésekben jobb híján konstansnak tekintik. Mindez összesen a folyó mérleg 900 millió eurós többletét jelentheti a második negyedévben.

Könnyebb lett az uniós pénzek lehívása

A finanszírozási oldalnak ezenfelül még a tőkemérleget kell figyelembe vennie, amely masszív pénzekről számol be az elkövetkező években. Az, hogy negyedévre lebontottan hogyan jelennek meg az adatok, kiszámíthatatlan, annyi viszont bizonyos, hogy 2013-ig lehet lehívni az EU-ban maradt pénzeket. Ez a kormánynak is érdeke, hiszen jelenleg nincs is nagyon más forrása, ráadásul az unió több országnak megkönnyítette a lehívást azáltal, hogy 15-ről 5 százalékra csökkentette a szükséges önrészt − tette hozzá Suppan.

A következő években sem várható változás

Mindehhez ha a növekvő agrártámogatásokat is hozzátesszük, olyan többletet ér el Magyarország, hogy a pénzügyi mérlegnél nettó megtakarítói pozícióba kerül. Az, hogy ez pontosan milyen szerkezetben jelenik meg, mindig lutri, de pár eseményből azért lehet következtetni. A nettó finanszírozási képesség így idén megmarad és jövőre még emelkedik is. Bizonytalan, hogy 2013-ban is tovább növekszik-e az összeg, annyi azonban bizonyos, hogy Magyarország bőven megtakarítói pozícióban marad.
forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 773 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: