< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: LMP: a kormány féldiktatórikus módszereket alkalmaz a civilek ellen

| Mobile | RSS

LMP: a kormány féldiktatórikus módszereket alkalmaz a civilek ellen

2011. szeptember 30. | 1 Hozzászólás | Közélet

LMP: a kormány féldiktatórikus módszereket alkalmaz a civilek ellen Szabó Tímea LMP-s országgyűlési képviselő szerint közép-ázsiai, féldiktatórikus módszereket idéz az, ahogy a győri Audi-beruházást megtámadó Tiszántúli Természetvédő Társaság (TTT) előzetes letartóztatásban lévő elnökével bánnak.

A parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke csütörtökön a debreceni büntetés végrehajtási intézetben a TTT elnökénél tett látogatását követő sajtótájékoztatón a fogva tartás körülményeit siralmasnak mondta. Szavai szerint a száz napja előzetes letartóztatásban lévő Zsák Ferenc 16 emberrel osztozik egy zárkán, ahol a higiéniai viszonyok embertelenek. A 39 négyzetméteres zárkában rendszeresen jelennek meg csótányok, a raboknak pedig csak hetente egyszer, hideg vízben van lehetőségük zuhanyozni – részletezte. Elmondása szerint az egész intézetben hatalmas a zsúfoltság, a fogvatartottak száma a duplája az intézet kapacitásának. A képviselő szerint Zsák Ferenc – aki térdműtétre vár – orvosi ellátás terén is hiányt szenved, így az emberi méltósághoz való joga mellett az egészséges élethez való alapjoga is sérül.
A kormány ezzel a “koncepciós eljárással” üzen a civil szervezeteknek – értékelte Szabó Tímea. “A kormány üzent: aki felemeli a szavát környezetkárosító vagy korrupciógyanús beruházások ellen, arra ez a sors vár” – fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint Zsák Ferenccel példát akarnak statuálni.
Mi, akik megkérdőjelezzük a kormány bizonyos “mutyigyanús” beruházásait, több százezer állampolgárral egyetemben köszönjük, de nem kérünk ebből a megfélemlítésből – üzent az LMP-s politikus. Hozzáfűzte: hasonló eljárásban részesült már Geréb Ágnes és a kínai miniszterelnök látogatásakor azok a tüntetők is, akik Tibet elnyomása ellen tiltakoztak. A TTT az év elején támadta meg a győri Audi-gyár bővítési beruházásának környezetvédelmi engedélyét. A szervezet később megállapodást kötött a német céggel, majd Zsák Ferenc kompenzációképpen más természetvédelmi területek fejlesztését kérte a német gyártól, akik ezt vesztegetési kísérletként értelmezték, és feljelentették. A TTT vezetőjét május 30-án vette őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda vesztegetés gyanújával, két napra rá viszont a Debreceni Városi Bíróság szabadlábra helyezte. Ezt az ügyészség megfellebbezte, és Zsák Ferencet június 16-án egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezték, amelyet október 15-ig meghosszabbítottak.
forrás:hír3.hu

Leave a Reply 1283 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: