< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Megalakult a vidéki hálózat tanácsa Bővebben a mai Magyar Hírlapban

| Mobile | RSS

Megalakult a vidéki hálózat tanácsa Bővebben a mai Magyar Hírlapban

2011. október 1. | hozzászólás | Közélet

A szervezet feladata, hogy segítse és támogassa a vidékfejlesztési munkát, mert a vidék sorsa egyben magyarország sorsa s jövője

Jelképértékűen, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállításon alakult meg tegnap a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Tanácsa. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta: a szervezet feladata, hogy segítse és támogassa a vidékfejlesztési munkát, mert a vidék sorsa az ország sorsa. Javulniuk kell a vidéki munka- és életfeltételeknek.

Az agrárium mellett a vidékfejlesztésre is jut pénz. Javulnia kell a vidéki munka- és életfeltételeknek

Megalakult a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) tanácsa, amely szakmai konzultatív szerepet tölt be a szervezet működtetésében. „Jelképértékű, hogy éppen itt, a 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállításon (OMÉK) alakult meg a tanács. A százhúsz tagú, de kétszáz főre bővíthető testület alapvető feladata az, hogy segítse és támogassa a vidékfejlesztési munkát, mert a vidék sorsa az ország sorsa” – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Kiemelte: a szövetségkötések idejét éljük manapság, hiszen szövetséget köt egymással a város és a vidék, összefognak a helyi termelők és a helybéli vásárlók. „A testület kiemelt feladata a civil kontroll erősítése mellett, hogy véleményt alkosson a nemzeti és a nemzetközi vidékpolitikáról. Tagjait a vidékfejlesztésben érintett szakmai szervezetek, érdekképviseletek, helyi LEADER-akciócsoportok képviselői, tisztségviselői, munkatársai, a vidékfejlesztéssel foglalkozó tudományos kutatók és szakértők közül kérik fel” – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

Csatári Bálint, az MNVH elnöke szerint a tanáccsal vált teljessé az MNVH szervezeti kiépítettsége. „Tőkeszegény ország hazánk, de a társadalmi tőkében kifejezetten erős. Eddig az volt a jellemző, hogy sokan sokfelé húzták az evezőket, s nem egy irányba ment a hajó. Most ez megváltozott, így új utakat és új megoldásokat találhatunk. Az MNVH megtestesíti a valódi integrált vidékfejlesztést” – jelentette ki Csatári Bálint. Nyugtázta, hogy a korábbi évek agrárdomináns kifizetéseivel ellentétben a mostani kabinet a vidékfejlesztést is zászlajára tűzte.

V. Német Zsolt, a szakminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte: a most megalakult testületnek jelentős a szerepe a vidékfejlesztés társadalmasításában, azaz a vidéki munka- és életfeltételek javításában. „Az MNVH érdekegyeztető, támogató és kapcsolattartó szervezet, amely kettős elvárásnak kell, hogy megfeleljen: le kell fednie, reprezentálnia kell a magyar vidéki társadalmat, és egyben operatívnak kell lennie” – hangsúlyozta V. Németh Zsolt. Hozzátette: folyamatosak a pályázati lehetőségek, és új források is megnyílnak a vidékfejlesztéshez. A különböző fejlesztési programok, a versenyképesség javítását, a környezet és a természet védelmét, valamint a vidéki életminőség javítását szolgáló programok közül többre is pályázhatnak már a közeljövőben az érdeklődők.
Tejcsomag segítheti a termelőket

A vidékfejlesztési tárca és a Tej Terméktanács együttműködési megállapodásának fontosságára hívta fel tegnap a figyelmet Fazekas Sándor miniszter az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállításon. „Magyarország érdeke és célja, hogy mielőbb elfogadják a tejcsomagot, és a termelők hozzájussanak a javaslatban szereplő, számukra megnyíló lehetőségekhez” – mondta. A szerződés annak érdekében jött létre, hogy a tejcsomag elfogadása után hazánk megfeleljen a szabályoknak, és hatékonyan használja ki a piaci lehetőségeket. A tejcsomag sok egyéb mellett lehetővé teszi, hogy megalakuljanak a nemzeti szakmaközi szervezetek. A szándéknyilatkozat alapján az aláírók kölcsönös előnyöket látnak az együttműködésben: enyhíthetők a szélsőséges piaci ármozgások, csökkenthető az ágazat kiszolgáltatottsága, és megvalósíthatók a fejlesztést szolgáló közös szakmapolitikai elképzelések. (SZSZ)
Szarvas Szilveszter
forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 407 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: