< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Kis konyhai körkép Esküvő után kerül elő a fakanál A többség kétnaponta főz, és félkész termékekkel spórol időt

| Mobile | RSS

Kis konyhai körkép Esküvő után kerül elő a fakanál A többség kétnaponta főz, és félkész termékekkel spórol időt

2011. október 6. | hozzászólás | Konyhaművészet

Budapest, 2011. október 3. – Sokan azt gondolják, hogy tudnak és szeretnek főzni, mégsem jut idejük minden nap arra, hogy meleg ételt készítsenek a családnak. A MAGGI Okoskonyha felméréséből az is kiderül, hogy, ha konyhai bravúrról van szó, továbbra is az édesanyák az elsődleges példaképek.

Vajon még ma is az anyukák főztje az etalon? A felgyorsult világban is jut elegendő idő arra, hogy remekművek szülessenek a konyhában? A MAGGI Okoskonyha ezekre a kérdésekre kereste a választ friss felmérésében, és az eredmények alapján kis konyhai körképet készített.

A megkérdezettek döntő többsége véli úgy, hogy tud főzni. Több mint egyharmaduk az egzotikus ételek elkészítésétől sem riad vissza, 15%-uk pedig csak egyszerű receptekkel próbálkozik. Minél régebben vezet valaki háztartást, annál magabiztosabban mozog a konyhában. Ennek ellenére a 18 évnél fiatalabbak döntő többsége sem gondolja úgy, hogy elveszett lenne a tűzhely mellett – világít rá a MAGGI Okoskonyha friss felmérése.

Kétnaponta előkerül a fakanál
Úgy tűnik, a háztartások többségében nem okoz különösebb gondot, ha rendszeresen kézbe kell venni a fakanalat. A megkérdezettek negyede naponta, fele kétnaponta, másik negyede pedig hétvégenként főz. A konyhában szorgoskodókra jellemző, hogy általában 1-2 órát szentelnek a főzésnek alkalmanként. Az idő megspórolása érdekében minden második ember félkész termékeket, például fixeket, alapokat hív segítségül. Sőt ha valamiért nem jut idő a vacsora elkészítésére, akkor is szívesebben adják át ezt a feladatot más családtagjuknak, mint hogy ételt rendeljenek.

Gyermekkorban vagy esküvő után válnak konyhatündérekké
A MAGGI Okoskonyha kutatási eredményei rávilágítanak arra, hogy a főzésben továbbra is őrizzük a hagyományokat, hiszen többségünk gyermekkorában, az édesanyjától vagy a nagymamájától tanul meg főzni. Jól látszik azonban, hogy a férfiak később érő típusok. Míg a nők több mint fele kamaszkora végére már el tud készíteni egy menüsort a vasárnapi ebédhez, addig a teremtés koronáinak alig több mint egyharmada mondhatja el magáról ugyanezt. Férfiak és nők azonban egyetértenek abban, hogy édesanyjuk tökéletes háziasszony a konyhában.
Ha valaki a fiatal felnőtt éveit konyhai tudás nélkül kezdi, akkor csak a házasságkötés után vagy közvetlenül gyermekvállalás előtt veszi elő a lábast. A megkérdezett kisgyermekes anyukák egyharmada vallotta, hogy szingliként legfeljebb egy reggeli tojásrántotta összedobására futotta a tudásából.

A hölgyek zsebelik be a legtöbb dicséretet
Egy finom vacsora vagy közösen elköltött vasárnapi ebéd után szerencsére nem marad el a jól megérdemelt elismerés sem. A hölgyek több dicséretet zsebelnek be, a megkérdezett nők négyötöde vallotta, hogy a család mindig tudtukra adja, ha ízlettek a fogások. A dicséretek ellenére is csupán minden negyedik konyhatündér gondolja magáról, hogy remekel a konyhában, pedig valójában a családok döntő többsége elégedett velük. Ezen az arányon azonban szerencsére könnyen lehet javítani: egy-egy kedves szóval, elismerő pillantással, fényesre tunkolt tányérral. Mindez szárnyakat adhat a további fogások elkészítéséhez.

Leave a Reply 1456 megnézve, 1 alkalommal mai nap |