< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Megcsinálták: egy nagybank lemondott Magyarországról

| Mobile | RSS

Megcsinálták: egy nagybank lemondott Magyarországról

2011. október 8. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

A Raiffeisen nem csak szóban jelzi elégedetlenségét a devizahitel-végtörlesztési rendelet kapcsán, immár alulsúlyozásra ajánlja a magyar részvényeket és állampapírokat is, részben a leminősítési kockázatokra hivatkozva – írja a Napi Gazdaság.
Alulteljesítővé válhatnak a magyar részvények és kötvények a régiós vetélytársakhoz képest, miután hazánkat leminősítési kockázatok fenyegetik, a gazdaságot pedig a kormány megszorításai fékezik – idézi a Bloomberg a Raiffeisen Research jelentését.

A Raiffeisen Bank International AG elemzési részlege immár alulsúlyozásra ajánlja befektetőinek a magyar államkötvényeket és részvényeket. A Raiffeisen Research ugyanezt tanácsolja a román állampapírok és a lengyel részvények esetében is, miközben felülsúlyozásra javasolja a cseh kötvényeket és részvényeket, a török állampapírokat és horvát részvényeket.

A Raiffeisen elemzése szerint a gazdaság lassulása és a politikai bizonytalanság miatt fiskális politikai kockázatok állnak fenn, amely Magyarország szuverén adósi osztályzatának bóvliba sorolását eredményezheti. (A Moody’s, amely a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott Baa3 osztályzatot tartja érvényben Magyarország esetében, a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy aggodalomra okot adó precedenst jelent a devizahitel-végtörlesztési rendelet.)

A Raiffeisen elemzői hozzáteszik: a megszorító intézkedések a GDP stagnálását eredményezik, és a bank már csökkentette is magyarországi részvény-kitettségét.

A Raiffeisen nemrégiben már jelezte elégedetlenségét a devizahitel-végtörlesztés kapcsán, de két héttel ezelőtt azt is leszögezték, hogy nem kívánnak kivonulni. “Nem azért megyünk egyes országokba, hogy az első szél kifújjon minket onnan” – fogalmazott Walter Rothensteiner, a Raiffeisen Zentralbank (RZB) vezérigazgatója, a Raiffeisen Bank International (RBI) felügyelő bizottságának tagja. Rothensteiner azt mondta, a devizahitel-átváltások miatt várható veszteség nagyságát egyelőre nem tudja megbecsülni. Emlékeztetett arra, hogy megpróbálják a törvényt jogi szempontból megtámadni.

Johann Strobl, az RZB és az RBI kockázati igazgatója kijelentette, 1,5-1,6 milliárd euró összegben vettek fel devizahiteleket a Raiffeisentől Magyarországon. Strobl szerint “nehéz megbecsülni”, hányan élnek az előtörlesztés lehetőségével. A törvényt “nagyon, nagyon súlyos hibának” tartja, véleménye szerint az középtávon árt Magyarországnak – írta a Napi Gazdaság.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 273 megnézve, 1 alkalommal mai nap |